Στη δικαιοσύνη προσφεύγουν οι πολίτες που βλέπουν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται 

 Του Μάριου Διονέλλη

 

Σε άνιση μάχη με την παρανομία και τα κρητικά «καπετανιλίκια» έχουν εισέλθει οι κάτοικοι των ημιορεινών περιοχών της Κρήτης σε ό,τι αφορά την παράνομη βόσκηση. Αν και η διαμάχη μεταξύ αγροτών και κτηνοτρόφων ταλανίζει για χρόνια το νησί, πλέον φαίνεται το πράγμα να φτάνει στο απροχώρητο με πολίτες από διάφορες περιοχές, ειδικά στο νομό Ηρακλείου, να περνούν οργανωμένα την πόρτα του εισαγγελέα για να καταγγείλουν παράνομες συμπεριφορές.

Την ίδια ώρα καλούν και τους θεσμοθετημένους φορείς, την Περιφέρεια Κρήτης και τους κατά τόπους Δήμους να εγκαταλείψουν τις πελατειακές λογικές και να ασκήσουν επιτέλους τις αρμοδιότητες που τους δίνει ο νόμος για τον έλεγχο της παράνομης βόσκησης.

Την τελευταία εβδομάδα αντιπροσωπείες κατοίκων από τρεις περιοχές του Ηρακλείου, από τον Κρουσώνα, το Φόδελε και τις Στέρνες έφτασαν στο γραφείο της εισαγγελέως Πρωτοδικών Ηρακλείου καταθέτοντας αναφορές για την όλη κατάσταση, ακόμα και καταγγελίες για απειλές της σωματικής τους ακεραιότητας.

Κοινή συνισταμένη όλων των αναφορών είναι οι καταγγελία εις βάρος των βοσκών που δε διστάζουν ακόμη και να αφαιρέσουν τα συρματοπλέγματα και τα λουκέτα από περιφραγμένα χωράφια, για να βάλουν μέσα τα κοπάδια τους. Όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι, τα ζώα σε χρόνο ρεκόρ «ξεγυμνώνουν» δέντρα και κηπευτικά, προκαλώντας ανυπολόγιστη καταστροφή, που αποτελεί το τελειωτικό χτύπημα για την παραγωγή τους μετά τις παρατεταμένες κακοκαιρίες του φετινού χειμώνα. Στον Κρουσώνα η καταγγελία υπογράφεται από 300 πολίτες ενώ στο Φόδελε οι 80 καταγγέλλοντες μιλούν για καταστροφή περίπου των μισών καλλιεργειών της περιοχής. Σε άλλες περιοχές όπως το Λιβάδι και το Βρωμονερό του Δήμου Μαλεβιζίου η παράνομη βόσκηση δεν υπολογίζει ούτε το θεσμοθετημένο ειδικό καθεστώς προστασίας.

Σε αντίστοιχη καταγγελία τους 179 κάτοικοι από τις Στέρνες αναφέρονται σε καθημερινούς και έντονους διαπληκτισμούς με τους κτηνοτρόφους τονίζοντας πως οι ιδιοκτήτες καλλιεργειών που διαμαρτύρονται έχουν απειληθεί πολλές φορές ακόμα και για τη ζωή τους. Η συγκεκριμένη καταγγελία μάλιστα στρέφεται συγκεκριμένα κατά 13 κτηνοτρόφων της περιοχής.

 

Τι λένε οι κτηνοτρόφοι

Η οικονομική ανέχεια και η έλλειψη βοσκοτόπων είναι η κύρια δικαιολογία που προβάλλουν οι κτηνοτρόφοι για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Αφενός η υπερβόσκηση των δημοσίων εκτάσεων και αφετέρου η αδυναμία τους να αγοράσουν ζωοτροφές τους οδηγούν σε λύσεις «ανάγκης» για την επιβίωσή τους, λένε (ανεπίσημα βέβαια) οι εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων. Ωστόσο, όπως καταγγέλλουν οι αγρότες, οι βοσκοί προτιμούν την «εύκολη λύση» αφού αρνούνται να αναζητήσουν βοσκοτόπους μετακινώντας σε μεγαλύτερη απόσταση τα κοπάδια τους.

 

Η ευθύνη των φορέων

Σύμφωνα με το νόμο, οι κατά τόπους δήμοι και η Περιφέρεια είναι αρμόδιοι για την αντιμετώπιση της ανεξέλεγκτης βόσκησης, τόσο από πλευράς αστυνόμευσης, όσο και από πλευράς εφαρμογής πολιτικών για την πλήρη εξάλειψή της. Συγκεκριμένα με νόμο από τον Μάιο του 2014 προβλέπεται η σύνταξη και εφαρμογή διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης, ως προϋπόθεση για την άσκηση της βοσκής, από τις Περιφέρειες σε συνεργασία με τους Δήμους αλλά και με τις οργανώσεις των κτηνοτρόφων. Μάλιστα με βάση τη νομοθεσία δίνεται η δυνατότητα στην αστυνομία αλλά και στους δήμους ακόμα και να κατάσχουν ζώα που βόσκουν ανεπιτήρητα εφόσον το περιστατικό καταγγελθεί από τους παθόντες και υπάρξει άμεση επέμβαση των αρχών. Στην Κρήτη πρόσφατα είχε υπάρξει ανάλογο περιστατικό (στο Δήμο Βιάννου) αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις οι αρχές επιδεικνύουν μια μάλλον ύποπτη «κωλυσιεργία».

Ειδικά στον Κρουσώνα το θέμα έχει λάβει και πολιτικές διαστάσεις με τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης να καλούν τον Δήμο Μαλεβιζίου να μεταχειριστεί όλα τα νόμιμα μέσα που έχει στα χέρια του για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Εκ μέρους της παράταξης Ελεύθεροι Πολίτες Μαλεβιζίου ο Φίλιππος Βαμβουκάκης δηλώνει στον Δρόμο πως είναι ώρα να αναλάβει και ο δήμος τις ευθύνες του: «Η δημοτική αρχή υπολογίζει στις ψήφους των οικογενειών των κτηνοτρόφων και διστάζει να τα βάλει μαζί τους αφήνοντας απροστάτευτους τους υπόλοιπους δημότες. Τόσο ο δήμος όσο και η Περιφέρεια αλλά και η αστυνομία οφείλουν να σταθούν στο πλευρό των κατοίκων που βλέπουν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται» αναφέρει ο ίδιος.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!