Κλίμα τραμπουκισμών και τρομοκρατίας στο Ναυτοδικείο Πειραιά. Του Λεωνίδα Σακλαμπάνη

Με ρατσιστικό μίσος, τραμπουκισμούς, βιαιοπραγίες και εμετικά συνθήματα πλημμύρισε η αίθουσα του Ναυτοδικείου, εκεί όπου εκδικάστηκε –σε δύο μέρη– η υπόθεση των 39 ΟΥΚάδων για τα ρατσιστικά συνθήματα κατά τη διάρκεια της παρέλασης της 25ης Μαρτίου του 2010.
Παρουσία δεκάδων νεοφασιστών της Χρυσής Αυγής, και άλλων εθνικιστικών οργανώσεων, οι συγκεντρωμένοι προσπάθησαν με κάθε τρόπο να τραμπουκίσουν και να επιτεθούν στους συνηγόρους του δημοσιογράφου της Ελευθεροτυπίας, Δημήτρη Αγγελίδη, ο οποίος είχε τραβήξει το επίμαχο βίντεο και ήταν ο βασικός μάρτυρας.
Τελικά το Ναυτοδικείο, αφού είχε αναγκαστεί να διακόψει τη δίκη της Παρασκευής μετά από την ένταση που επικράτησε με την προσπάθεια προπηλακισμών, καταδίκασε μόνο δύο από τα μέλη του αγήματος που φώναξαν τα ρατσιστικά συνθήματα, με ποινή-χάδι φυλάκισης 3 μηνών και 15 ημερών με αναστολή.
Στο σκεπτικό της απόφασης, το δικαστήριο δέχτηκε ότι τα ρατσιστικά συνθήματα πράγματι εκφωνούνταν από το συγκεκριμένο άγημα των 39 ΟΥΚάδων, έκρινε ωστόσο ότι δεν μπορεί να γενικεύσει την κατηγορία για το σύνολο των κατηγορουμένων, καθώς μόνο οι δύο εξ’ αυτών διακρίνονται καθαρά να φωνάζουν τα ρατσιστικά συνθήματα.
Οι κατηγορούμενοι από την πλευρά τους, ακολουθώντας κοινή υπερασπιστική γραμμή, έπεφταν συνεχώς σε αντιφάσεις στη προσπάθειά τους να πείσουν την έδρα πως τα συνθήματα ακούστηκαν από τους πολίτες που είχαν βρεθεί εκεί για να παρακολουθήσουν την παρέλαση.
Στη γραμμή της υπεράσπισής τους χρησιμοποιήθηκε και η παρουσία δύο μεταναστριών γυναικών, οι οποίες όπως είπαν ήταν αρραβωνιασμένες με δύο εκ των 39 κατηγορούμενων, ως δείγμα των δημοκρατικών πεποιθήσεων των ΟΥΚάδων…
Αντιθέτως, ο εισαγγελέας είχε ζητήσει την ενοχή όλων των κατηγορουμένων, θεωρώντας πως δεν είναι δυνατόν ένα παράγγελμα από επικεφαλής ενός αγήματος (και μάλιστα των ειδικών δυνάμεων) να ακολουθείται μονάχα από δύο άνδρες. Υπερθεματίζοντας και επιχειρηματολογώντας ο εισαγγελέας υποστήριξε πως τα ρατσιστικά παραγγέλματα, που μετατράπηκαν σε συνθήματα κατά τη διάρκεια της παρέλασης, είχαν ως αιτία τον πρόσφατα τότε ψηφισθέντα νόμο περί ιθαγένειας και με αυτόν τον τρόπο ο επικεφαλής και η ομάδα των ΟΥΚάδων προσπάθησαν να μετατρέψουν την παρέλαση σε διαδήλωση διαμαρτυρίας ενάντια στους μετανάστες.
Αξίζει να σημειωθεί πως υπέρ των κατηγορουμένων κατέθεσαν ο υποναύαρχος ε.α. Ι.Θεοφανίδης, ο αρχιπλοίαρχος ε.α. Β.Πολίτης και ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ Φ.Φραγκούλης, του οποίου μάλιστα απονεμήθηκε και πλακέτα από τους συγκεντρωμένους έξω από το Ναυτοδικείο!
Στη λίστα των υπό κατάθεση πολιτών είχε μπει και ο «αντάρτης» ανεξάρτητος βουλευτής της Ν.Δ., Πάνος Καμμένος, ενώ παρούσα ήταν και η κατηγορούμενη για απόπειρα δολοφονίας ενός Αφγανού μετανάστη, γνωστή τηλεαστέρας, κάτοικος του Αγίου Παντελεήμονα και μέλος της Χρυσής Αυγής, Θέμις Σκορδέλη.
Η τελευταία τρεις μέρες νωρίτερα είχε ζητήσει και είχε πετύχει αναβολή της δίκης μετά από βεβαίωση που προσκόμισε από ψυχιατρική κλινική με την οποία διαβεβαίωνε πως πάσχει από «κατάθλιψη και τάσεις αυτοκαταστροφής»…

Τραμπουκισμοί και φασισμός
Το κλίμα τρομοκρατίας είχε διοργανωθεί από τα ξημερώματα της Παρασκευής 16 Δεκεμβρίου, αρκετή ώρα πριν ξεκινήσει η δίκη, όταν μια ομάδα περίπου 80 πρώην και νυν μέλη των Ειδικών Δυνάμεων του Λιμενικού Σώματος, βρέθηκε έξω από το Ναυτοδικείο Πειραιά. Με τη «μάσκα» της συμπαράστασης στους «συναδέλφους» τους, η πλειοψηφία των συγκεντρωμένων σε πλήρη παράταξη όχι μόνο έκαναν στρατιωτικό βήμα (προσοχή, ανάπαυση κτλ), αλλά συνέχισαν να φωνάζουν τα ίδια συνθήματα για τα οποία δικάζονταν μέσα στην αίθουσα οι 39 ΟΥΚάδες!
Το γεγονός αυτό δεν άφησε ανεπηρέαστη τη διαδικασία και στο εσωτερικό του Ναυτοδικείου. Οι συμπαραστάτες των κατηγορουμένων με την προβολή του βίντεο από την παρέλαση της 25ης Μαρτίου άρχισαν και αυτοί να ξεχειλίζουν από ρατσιστικό μίσος, ζητώντας αλβανικό αίμα…
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να διαταχθεί η απομάκρυνσή τους από το δικαστήριο. Λίγο αργότερα έγινε νέα διακοπή, όταν μέλη της φασιστικής συμμορίας απείλησαν και επιχείρησαν να χτυπήσουν τον εκπρόσωπο του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ), Παναγιώτη Δημητρά, και το δικηγόρο Θανάση Τάρτη, οι οποίοι παρίσταντο ως πολιτική αγωγή.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!