Σε αυτές τις συνθήκες ο αγώνας για την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων αποκτά ενδιαφέρον και αναμένεται να κρίνει και τη συνολική δράση των συνδικάτων το επόμενο διάστημα. Ήδη μια σειρά κλάδοι έχουν προκηρύξει απεργιακή κινητοποίηση για τις 15 Μάη και για το σκοπό αυτό σε μεγάλες εργοστασιακές μονάδες έχουν πραγματοποιηθεί συνελεύσεις όπου έχουν ληφθεί αποφάσεις για συμμετοχή στην απεργία. Απεργία έχουν προκηρύξει η Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου – Χάρτου, η Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Κλωστοϋφαντουργίας – Ιματισμού – Δέρματος, η Ομοσπονδία Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών (έχει αποφασίσει 48ωρη απεργία στις 15 και 16 Μαϊου), τα συνδικάτα των βιβλιοϋπαλλήλων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη κ.ά.
Κ. Λιαπάτης: «Είναι στο χέρι των συνδικαλιστών»
«Ζητάμε αυξήσεις στο όριο του ευρωπαϊκού πληθωρισμού που είναι 2,8% και να μην αφαιρεθεί τίποτα από τα εργασιακά δικαιώματα που υπάρχουν μέχρι τώρα στις κλαδικές συμβάσεις», λέει ο Κώστας Λιαπάτης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών, μιλώντας στο Δρόμο. «Για παράδειγμα στις κλαδικές μας συμβάσεις υπάρχουν 10 τριετίες. Αν αυτοί πάνε στην εφαρμογή της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, τότε θα πάμε στις 5 τριετίες. Είναι επίσης το επίδομα γάμου που κόβεται. Στη μέχρι τώρα διαπραγμάτευση έχουν πει οι επιχειρήσεις του κλάδου ότι δεν θα πειράξουν το επίδομα επικινδυνότητας. Αυτά όμως πρέπει να τα έχουμε γραφτά σε μια σύμβαση και γι’ αυτό το λόγο κηρύξαμε την απεργία στις 15 και 16 Μαΐου».
Η ομοσπονδία έχει ήδη πραγματοποιήσει άλλη μια απεργία στις 4 Απριλίου. Στο διάστημα που μεσολάβησε η εργοδοσία κωλυσιεργεί, αλλά και προσπαθεί να διασπάσει την ενότητα του κλάδου και να αδυνατίσει τον αγώνα. Από τις τέσσερις συμβάσεις που υπογράφει με τις διάφορες εργοδοτικές οργανώσεις η Ομοσπονδία, οι εργοδότες προσπαθούν να διασπάσουν τη μια και να υπογραφεί νέα στον κλάδο της ζυθοποιίας και των αναψυκτικών. Τα δεδομένα αλλάζει όμως εντελώς και η αλλαγή της εργατικής νομοθεσίας.
«Υπάρχει η νέα νομοθεσία ότι αν κάποιος δεν συμμετέχει στον ΣΕΒ, μπορεί να μην εφαρμόσει τη σύμβαση», εξηγεί ο Κ. Λιαπάτης. «Από εκεί και πέρα είναι δουλειά των συνδικάτων αν θα εφαρμόσει τη σύμβαση είτε συμμετέχει, είτε δεν συμμετέχει στον ΣΕΒ. Ή όπου δεν υπάρχει συνδικάτο, είναι στην αρμοδιότητα της Ομοσπονδίας να εφαρμοστεί η σύμβαση. Η νομοθεσία ορίζει τη δυνατότητα ακόμα να μην κηρυχτεί υποχρεωτική η σύμβαση».
Μεγάλες επιχειρήσεις στον κλάδο, όπως η Vivartia, η Frieshland, η ΦΑΓΕ δεν είναι στο σύνδεσμο βιομηχανιών. Ακόμα μπορεί και με πρωτοβουλία του ΣΕΒ κάποιες εταιρίες να μην συμμετέχουν. «Από εκεί και πέρα είναι στο χέρι των συνδικαλιστών, των συνδικάτων, του ΠΑΜΕ, γιατί ουσιαστικά εμείς θα τραβήξουμε αυτή την υπόθεση», σχολιάζει ο Κ. Λιαπάτης.
Το ΠΑΜΕ έχει καταθέσει πρόταση και στη ΓΣΕΕ για την προκήρυξη απεργίας, ενώ οι δυνάμεις του βρίσκονται στην πλειοψηφία των τριών ομοσπονδιών που έχουν προκηρύξει την απεργία.
«Να αποκρούσουμε τα σχέδιά τους»
«Με σκληρούς αγώνες εδώ και πολλά χρόνια κερδίσαμε ορισμένες κατακτήσεις, με τις απεργίες μας τα τελευταία χρόνια καταφέραμε να διατηρήσουμε τους μισθούς μας στα επίπεδα που υπήρχαν και πριν.
Η εργοδοσία θέλει να επιβάλει μειώσεις μισθών, όπως είναι το σχέδιο ΣΕΒ – κυβέρνησης – τρόικας, ήδη ορισμένοι βιομήχανοι προσλαμβάνουν νέα παιδιά με 511 ευρώ μικτά.
Είναι σε όλους μας γνωστό ότι τον Ιούνη ετοιμάζουν νέα μέτρα σε βάρος μας.
Να αποκρούσουμε αυτά τα σχέδια και μέτρα, επιμένουμε στην υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης».
Από την ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Γάλακτος – Τροφίμων και Ποτών