Τις προτάσεις για την ανατροπή στο mediaκό τοπίο παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ
Έτοιμος για σκληρό αγώνα ενάντια στο μιντιακό σύστημα της διαπλοκής είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας γνώση ότι πάει να τα βάλει με το σκληρό πυρήνα της εξουσίας στη χώρα και να θέσει τέλος στη διαπλοκή πολιτικού συστήματος, τραπεζών και Mέσων Eνημέρωσης. Αυτό το μήνυμα έστειλε την περασμένη Τρίτη ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε εκδήλωση για τις Προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για ένα πλαίσιο ριζοσπαστικών ανατροπών στην ενημέρωση.
Τις προηγούμενες της εκδήλωσης ημέρες είχε έρθει στη δημοσιότητα το σχέδιο της κυβέρνησης για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση και ο κ. Τσίπρας αφιέρωσε μέρος της ομιλίας του στο ζήτημα μιλώντας για τη σχεδιασμένη απαξίωση, τη λογοκρισία, την ευνοιοκρατία που βασιλεύει σε μια ΕΡΤ η οποία έχει γίνει μηχανισμός κυβερνητικής προπαγάνδας. Στις προτάσεις που καταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, συμπεριλαμβάνονται ο απεγκλωβισμός από τον κυβερνητικό εναγκαλισμό, η αξιοποίηση του υπάρχοντος δυναμικού και της τεράστιας υλικοτεχνικής υποδομής, η αύξηση της εσωτερικής παραγωγής προκειμένου να στηριχθεί μια νέα πολιτισμική αναγέννηση στη χώρα, η αυστηροποίηση των δομών ελέγχου προμηθειών, η εγγύηση των εργασιακών σχέσεων.
Το τρίγωνο της αμαρτίας
Για «το τρίγωνο της αμαρτίας», για το οποίο και άλλες φορές έχει κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, ο Αλ. Τσίπρας μίλησε έξω από τα δόντια: «Όποιος θέλει να καταλάβει πώς λειτουργεί το σύστημα δεν έχει παρά να σχηματίσει ένα νοητό τρίγωνο. Στη μια κορυφή, το καταρρέον πολιτικό σύστημα. Στην άλλη οι χρεοκοπημένες τράπεζες. Στην τρίτη, τα υπερχρεωμένα ΜΜΕ. Το καταρρέον πολιτικό σύστημα δίνει διαρκώς δισεκατομμύρια για την ανακεφαλαιοποίηση των χρεοκοπημένων τραπεζών. Που φορτώνονται στο δημόσιο χρέος, δηλαδή στις πλάτες όλων μας. Οι χρεοκοπημένες τράπεζες με τη σειρά τους δίνουν δάνεια και ρευστότητα στα συστημικά υπερχρεωμένα ΜΜΕ, την ίδια στιγμή που έχουν κόψει τη ρευστότητα από υγιείς επιχειρήσεις. Και τα υπερχρεωμένα ΜΜΕ, με τη σειρά τους, στηρίζουν με νύχια και με δόντια το καταρρέον πολιτικό σύστημα και τα μνημονιακά του κόμματα. Κι έτσι κλείνει ο φαύλος κύκλος του τριγώνου της αμαρτίας».
Δηλαδή τελικά, εκείνος που συντηρεί τους μεγάλους ενημερωτικούς ομίλους είναι ο απλός πολίτης, που πληρώνει το μάρμαρο ώστε οι ολιγάρχες να παραμένουν σε θέση ισχύος, την ίδια στιγμή που από την οθόνη του βομβαρδίζεται με ένα υποβαθμισμένο και μεροληπτικό ενημερωτικό υποπροϊόν. «Φιλοδοξούμε να βάλουμε τέλος στη διαπλοκή» ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας, εξηγώντας ότι αυτό είναι καθήκον απέναντι στη δημοκρατία και τους πολίτες. «Δεν είναι καθήκον της Aριστεράς. Είναι καθήκον όλων των υγιώς σκεπτόμενων Ελλήνων. Γι’ αυτό και σε αυτή μας τη προσπάθεια αναζητούμε συμμάχους σε όλο το ιδεολογικό και πολιτικό φάσμα».
Ελευθερία του Τύπου
Της ομιλίας του Αλ. Τσίπρα είχε προηγηθεί η εισήγηση του Βασίλη Μουλόπουλου, δημοσιογράφου και συντονιστή του τομέα Ενημέρωσης του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, ο οποίος συνέδεσε το τοπίο στα ΜΜΕ με το έλλειμμα δημοκρατίας. «Τι είναι η ελευθερία του Τύπου;» διερωτήθηκε ο κ. Μουλόπουλος, για να απαντήσει αμέσως ότι «Η ελευθερία του Τύπου περιέχει δύο διαφορετικά δικαιώματα, κανένα από τα οποία δεν συνδέεται με την ιδιοκτησία. Το ένα είναι η ελευθερία της έκφρασης και το άλλο η ελευθερία της ενημέρωσης. Το πρώτο ανήκει στη σφαίρα των ατομικών δικαιωμάτων: να εκφράζεις ελεύθερα τις απόψεις σου και να τις μεταδίδεις. Το δεύτερο είναι ένα κοινωνικό δικαίωμα: να δέχεσαι πληροφορίες όχι συσκοτισμένες, όχι μανιπουλαρισμένες, όχι διαστρεβλωμένες. […] Η συγκέντρωση των Media στα χέρια εργολάβων, προμηθευτών του Δημοσίου, εμπόρων όπλων, επιχειρηματικών ομίλων και άλλων ευαγών ιδρυμάτων αλλοιώνει σήμερα αυτά τα δικαιώματα και τείνει να τα καταργήσει».
Με την ομιλία της Μαρίας Κομνηνού (από το Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών) να αναλύει τη σχέση κομματικού συστήματος και Mέσων Eνημέρωσης στην Ελλάδα, έκλεισε το πρώτο μέρος της εκδήλωσης, για να ακολουθήσουν στο τέλος παρεμβάσεις σχετικά με το θέμα, όπου μίλησαν μεταξύ άλλων οι: Δημ. Τρίμης (πρόεδρος ΕΣΗΕΑ), Γ. Σαββίδης (πρόεδρος ΠΟΕΣΥ), Αλ. Χριστακάκη (πρώην συμβασιούχος ΕΡΤ), Κ. Αρβανίτης (διευθυντής ρ/σ Στο Κόκκινο).
Περίγραμμα προτάσεων
- Άδειες από μηδενική βάση για πέντε χρόνια, ανακλητές από το ΕΣΡ.
- Άδειες τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας και σε κοινωνικές οργανώσεις και φορείς, με ειδικό διαγωνισμό. Αντιστοίχως και για περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς.
- Αδειοδότηση ραδιοφωνικών σταθμών. Πρόβλεψη για κοινωνικό ραδιόφωνο με ξεχωριστούς διαγωνισμούς.
- Αποκλείονται από τους διαγωνισμούς επιχειρήσεις που: α) δεν έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους σε ασφαλιστικά ταμεία και εργαζόμενους, β) καταστρατηγούν εργασιακά και επαγγελματικά δικαιώματα, γ) δεν τηρούν κώδικα δημοσιογραφικής δεοντολογίας.
- Καταβολή των οφειλόμενων τελών από τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς αναδρομικά από το 1995.
- Επανασχεδιασμός του χάρτη ραδιοσυχνοτήτων – ο πάροχος ψηφιακής πλατφόρμας δεν θα ταυτίζεται με τον πάροχο περιεχομένου.
- Τα ΜΜΕ είναι και Μέσα Επικοινωνίας, ψυχαγωγίας και πολιτισμού. Ρυθμιστική παρέμβαση με ολοκληρωμένη προγραμματική πρόταση που θα αφορά και την ποιότητα των προγραμμάτων, ειδικά στα ηλεκτρονικά Mέσα.
Χ. Πρ.
_____________________________
Φάουλ… πανεπιστημιακό
Όσο εμβριθής και να είναι η ανάλυση, έχει μεγάλη σημασία αν ξεκινάει έχοντας λάβει υπόψη το σύνολο των δεδομένων. Για την πανεπιστημιακό Μ. Κομνηνού (από το Τμήμα ΕΜΜΕ του ΕΚΠΑ) ο λόγος, που στη διάρκεια της εκδήλωσης του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για τα ΜΜΕ, φάνηκε να αγνοεί ή να «αγνοεί» ποιες εφημερίδες κινούνται στους χώρους του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ. Σε πρώτη φάση ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης χωρίς υποστήριξη παραδοσιακών ΜΜΕ και με μία εφημερίδα με σχετικά χαμηλή κυκλοφορία όπως η Αυγή. Σε δεύτερη φάση επανήλθε («διορθωτικά»;) λέγοντας ότι στο χώρο της Αριστεράς, δύο εφημερίδες, η Αυγή και η Εποχή, υποστηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ίσως να μην πολυαρέσει αυτό, αλλά στους χώρους της Αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει και ο Δρόμος της Αριστεράς που αποτελεί μια σημαντική προσπάθεια για πλουραλιστική αριστερή ενημέρωση… Όμως, δεν είναι η πρώτη φορά που η εφημερίδα μας υφίσταται παρόμοιους αποκλεισμούς.