Αρχική κοινωνία Σουφλί: Αντιδράσεις για την ερήμωση του Βόρειου Έβρου

Σουφλί: Αντιδράσεις για την ερήμωση του Βόρειου Έβρου

Φουντώνουν οι αντιδράσεις των κατοίκων του Σουφλίου για την εγκατάλειψη της περιοχής και ευρύτερα της περιφέρειας του Βόρειου και Κεντρικού Έβρου από την κεντρική διοίκηση. Η πολύπαθη περιοχή του Έβρου μετά από χρόνια παραγωγικής ερήμωσης και συνεπαγόμενης δημογραφικής συρρίκνωσης, μετά το σημαντικότατο οικολογικό πλήγμα των πυρκαγιών του 2022 και 2023, βρίσκεται σήμερα σε οριακό σημείο. Η ανάγκη ενός σχεδίου συνολικής ανασυγκρότησης, ορατή δια γυμνού οφθαλμού για όποιον γνωρίζει την περιοχή, καθίσταται διπλά επιτακτική λόγω της μεθοριακότητας του Έβρου που τον καθιστά ευάλωτο στις κάθε λογής πιέσεις του τουρκικού επεκτατισμού και της μεταναστευτικής κρίσης .

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν οι πρόσφατες εξαγγελίες της κυβέρνησης που άφηναν εκτός κάθε αναπτυξιακού σχεδιασμού την ευρύτερη περιοχή του δήμου Σουφλίου. Σύμφωνα με τη δημοτική αρχή της πόλης, διαψεύστηκαν όλες οι προσδοκίες που είχαν από την κυβέρνηση, προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν όπως δηλώνουν και από ρητές διαβεβαιώσεις κυβερνητικών παραγόντων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το Τμήμα Κτηνιατρικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης που αναμένονταν να ιδρυθεί στο Σουφλί και τελικά κατέληξε στην πόλη της Ορεστιάδας.

Οι κάτοικοι της περιοχής δηλώνουν αποφασισμένοι να αντιδράσουν κόντρα στον εμπαιγμό και τις κούφιες υποσχέσεις της κυβέρνησης. Συγκρότησαν συντονιστική επιτροπή δράσης, αποτελούμενη από αυτοδιοικητικούς, θεσμικούς, επαγγελματικούς και επιχειρηματικούς παράγοντες της περιοχής και έχουν εξαγγείλει δυναμικότερες κινητοποιήσεις, με πρώτο σταθμό τη συγκέντρωση της Παρασκευής 18/10, στην κεντρική πλατεία Σουφλίου. Όπως λένε και οι ίδιοι «κρίνουμε σκόπιμο, ο αγώνας μας να μεταφερθεί από τα κλειστά γραφεία και τις αίθουσες συνεδριάσεων, στον δρόμο».

Στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Ορεστιάδα, ο ίδιος ο πρωθυπουργός, έκανε λόγο για σχεδόν 3 δισ. ευρώ που αναμένεται να διατεθούν για την ακριτική περιοχή του Έβρου, με ορίζοντα το 2030, μέσα από μια σειρά προγράμματα με βαρύγδουπα ονόματα. «Σχέδιο ανάπτυξης Έβρου», «Σχέδιο Στήριξης και Αποκατάστασης» μετά τις πυρκαγιές του 2023, «Evros Meta». Μια φαντασμαγορία κρατικής παρέμβασης, που στην πράξη αποδεικνύεται κενό γράμμα. Όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι τις περιοχής, παρά τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων, οι αγρότες τις περιοχής ακόμη περιμένουν τις αποζημιώσεις για τις πυρκαγιές του 2023, ενώ ένα χρόνο μετά οι ενισχύσεις σε επιχειρήσεις που επλήγησαν από την καταστροφή δίνονται με το σταγονόμετρο. Αντ’ αυτού ο κ. Μητσοτάκης εξαγγέλλει επιδοτούμενα προγράμματα ψηφιακής επιμόρφωσης των αγροτών (πάλι με ευφάνταστα ονόματα όπως e-farming και agro-innovation), εμπαίζοντας τους ανθρώπους (ελαιοπαραγωγούς, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους) που είδανε το βιός τους να χάνεται.

Την ίδια στιγμή, όπως λένε οι κάτοικοι της περιοχής, επικοινωνιακού χαρακτήρα φαίνεται πως είναι και τα μέτρα ενίσχυσης της εγκατάστασης νέων οικογενειών στην περιοχή, με κίνητρα όπως (απαλλαγή ΕΝΦΙΑ, επιδότηση εξόδων εγκατάστασης έως 10 χιλιάδες ευρώ κ.α.). Μέτρα που μπορεί να ακούγονται ευχάριστα στα αυτιά όσων δεν διαμένουν στην περιοχή, όμως δεν αναμένεται να έχουν απτά αποτελέσματα, όσο από την περιοχή λείπουν οι ποιοτικές θέσεις εργασίας και υποδομές (κατοικίες, συγκοινωνίες), και οι κρατικές υπηρεσίες απαξιώνονται χρόνο με τον χρόνο, σε βαθμό που η περιοχή όχι μόνο δεν προσελκύει νέους κατοίκους, αλλά δεν μπορεί να συγκρατήσει τους ήδη υπάρχοντες (βλ. στρατιωτικούς) που επιλέγουν ως τόπο διαμονής την Αλεξανδρούπολη.

Πλάι στα παραπάνω, πρέπει να προσθέσουμε και την περιβαλλοντική υποβάθμιση της περιοχής. Θυμίζουμε πως το 2023, κάηκαν πάνω από 950 χιλιάδες στρέμματα, μεταξύ των οποίων μεγάλη έκταση του Εθνικού Πάρκου Λευκίμης – Δαδιάς – Σουφλίου, με ορισμένες δασικές περιοχές μάλιστα να καίγονται για δεύτερη φορά (μετά και τις φωτιές του 2022). Ένα χρόνο μετά οι καμένες περιοχές απειλούνται από την «πράσινη ανάπτυξη» των ανεμογεννητριών, με την κυβέρνηση να παρουσιάζει ως αναπτυξιακό μονόδρομο για τον Έβρο την μετατροπή του σε κόμβο, κόμβο μεταφοράς αμερικάνικων στρατευμάτων, κόμβο ενεργειακό με τον σταθμό υγροποίησης LNG στην Αλεξανδρούπολη, και τα σχέδια (αμερικάνικης εμπνεύσεως) για κάθετη διασύνδεση αυτού με τη Βουλγαρία.


Δείτε το βίντεο-κραυγή αγωνίας για το μέλλον της περιοχής

Στον σύνδεσμο youtu.be/On32WwcVH0Q μπορείτε να παρακολουθήσετε ένα σύντομο βίντεο με τίτλο «Συγκλονιστικό βίντεο από νέους του Σουφλίου: Αξίζουμε περισσότερα!» που δημιούργησαν νέοι και νέες από το Σουφλί, για να στηρίξουν τις κινητοποιήσεις της τοπικής κοινωνίας. Μια συγκλονιστική κραυγή αγωνίας, για το μέλλον ενός τόπου, από νέα παιδιά, που θέλουν να ζήσουν στον τόπο τους και ζητούν από την κεντρική διοίκηση να στηρίξει την απόφαση τους αυτή.

Σχόλια

Exit mobile version