Την Κυριακή 23 Μάη πραγματοποιήθηκε στο Αίγιο ημερίδα για τον Κορινθιακό Κόλπο ο οποίος μπορεί να σώθηκε από την αποτροπή δημιουργίας του λιθανθρακικού εργοστασίου στα Άσπρα Σπίτια, τα προβλήματα όμως που αντιμετωπίζει παραμένουν κρίσιμα.

Στην ημερίδα συμμετείχαν κινήσεις πολιτών και οικολογικές κινήσεις καθώς και δραστήριοι πολίτες από την Κορινθία, τη Βοιωτία, την Αχαΐα, την Αιτωλοακαρνανία και τη Φωκίδα, που έχουν γνωριστεί τα τελευταία χρόνια μέσα από τον κοινό αγώνα για το περιβάλλον.

Στις εισηγήσεις τέθηκαν μεταξύ άλλων ζητήματα όπως η ρύπανση της κλειστής θάλασσας του Κορινθιακού, τα ποτάμια, τα σχέδια πόλης και δόμησης των 17 πόλεων που περιβάλλουν τον κόλπο. Τα προβλήματα προκαλούνται από τα βαρέα μέταλλα, τα λιπάσματα και τα γεωργικά φάρμακα, την υπεραλίευση, τη βιομηχανική δραστηριότητα, την κόκκινη λάσπη που καθημερινά απορρίπτεται από την εταιρεία Αλουμίνιο της Ελλάδος στον κόλπο της Αντίκυρας, τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, τη λιμενική δραστηριότητα στη Θίσβη κ.ά.

Στόχος της ημερίδας, να συντονιστούν οι δραστηριότητες για την κινητοποίηση των φορέων και των πολιτών ώστε να ενταχθεί ο Κορινθιακός μεταξύ των προστατευόμενων περιοχών, με ορισμένη –μελετημένη- δραστηριότητα, να υπάρξει σχέδιο απορρύπανσης και να διαμορφωθεί εκείνη η πολιτική που να μετατρέψει τον κόλπο σε βιώσιμη θάλασσα και όχι σε χαβούζα μιας καταστροφικής «ανάπτυξης».

Β.Χ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!