Πανελλαδική συνάντηση στο Βόλο

 

Τι συμβαίνει με το νερό στα χωριά του Πηλίου και στην πόλη του Βόλου; Ρητορικό το ερώτημα αφού οι κάτοικοι και οι συλλογικότητες της περιοχής γνωρίζουν από πρώτο χέρι ότι τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε εξέλιξη μια αθόρυβη προσπάθεια του Καλλικρατικού (πλέον) Δήμου Βόλου να «ιδιοποιηθεί» τα γάργαρα νερά των πηλιορείτικων χωριών και στη συνέχεια να τα μεταπουλήσει σε μεγάλες ιδιωτικές εταιρίες που καιροφυλακτούν.

Ο δήμος, όμως, φαίνεται να λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο καθώς τα σχέδιά του συναντούν σοβαρά προσκόμματα από το κίνημα εναντίον της ιδιωτικοποίησης των νερών της περιοχής που ευτυχώς ξεκίνησε έγκαιρα από τα χωριά των βουνών αρχικά, και τώρα επεκτείνεται μέσα στην πόλη με εκδηλώσεις και συζητήσεις που οργανώνονται από γειτονιά σε γειτονιά.

Σ’ αυτόν τον αγώνα εντάσσεται η 2η Πανελλαδική συνάντηση συλλογικοτήτων που οργανώνεται σήμερα και αύριο στην πόλη του Βόλου στο Aμφιθέατρο «Σαράτση» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Η 2η συνάντηση γίνεται σε μια κρίσιμη εποχή όπου σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο κρίνονται πολλά. Στην Ευρώπη π.χ. επιχειρείται συμφωνία ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση (ΤΤΙP) με την οποία, από 1/1/2017, οι πολυεθνικές του νερού, της διατροφής και των κοινωνικών παροχών (Υγεία, Παιδεία) μπορούν να αποφασίζουν ερήμην πολιτών και κυβερνήσεων. Στην Ιρλανδία εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλώνουν ενάντια στα χαράτσια που επιβάλλει η κυβέρνηση σε συνεργασία με την ιδιωτική εταιρία ύδρευσης. Στο Ντιτρόιτ των ΗΠΑ ο μισός πληθυσμός μένει χωρίς νερό. Στη χώρα μας η περίοδος είναι εξίσου κρίσιμη με κοινωνικούς αγώνες σε θέματα ανοιχτά όπως οι Σκουριές, οι ΒΑΠΕ στην Κρήτη, η εκτροπή του Αώου, η απειλούμενη ιδιωτικοποίηση σε ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ και η επίθεση ενάντια στα κοινά αγαθά και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Στο διήμερο θα συμμετέχουν συλλογικότητες από όλη την Ελλάδα, οι οποίες θα παρουσιάσουν τη δράση τους και τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή τους, τις θέσεις τους για την οργάνωση της δικτύωσης, τις προτάσεις τους για κοινές δράσεις και μορφές αλληλοϋποστήριξης και θα ανταλλάξουν εμπειρίες και γνώση. Σ’ αυτό το πλαίσιο της ανταλλαγής γνώσης και εμπειριών θα καταθέσουν τις απόψεις τους οι πανεπιστημιακοί καθηγητές Ν. Μυλόπουλος (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας) Κ. Παναγιωτόπουλος (ΑΠΘ) και Θ. Παυλίδης (ΑΠΘ), ο γεωλόγος Μ. Βαξεβανόπουλος (Μουσείο Φ. Ιστορίας Βόλου) και ο συγγραφέας Γ. Μακριδάκης (Χίος).

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!