Καμιά έκπληξη. Όλα ήταν αναμενόμενα στον διπλωματικό μαραθώνιο των τελευταίων ημερών (Σύνοδος υπουργών Εξωτερικών χωρών-μελών του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. και Σύνοδος Κορυφής). Κυρίως όλα έγιναν όπως η ελληνική διπλωματία ανέχθηκε, χωρίς την παραμικρή διαμαρτυρία, να γίνουν.
Στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, οι «σκληροί» έναντι της Τουρκίας Αμερικανοί, δια στόματος του νέου υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, αναγνώρισαν στο πρόσωπο της Τουρκίας έναν «παλαιό και καλό σύμμαχο». Η «αυστηρότητα» των ΗΠΑ έναντι του καθεστώτος Ερντογάν εξαντλείται αποκλειστικά και μόνο στην προμήθεια των ρωσικών πυραύλων S-400. Το Αιγαίο, η Κύπρος, οι φυσικοί πόροι της Αν. Μεσογείου θα μπορούσαν κάλλιστα να είναι το «ρεγάλο» εάν ο «παλαιός και καλός» σύμμαχος έδειχνε την κατάλληλη ευλυγισία και συμμόρφωση. Βλέπετε η Άγκυρα εκβιάζει να πετύχει και τους δύο στόχους: και το «ρεγάλο» να βάλει στην τσέπη και τις σχέσεις με τη Ρωσία να διατηρήσει, έστω και αν χρειαστεί, όχι να αποσύρει αλλά απλά να απενεργοποιήσει τα ρωσικά οπλικά συστήματα. Ο ίδιος ο Ερντογάν, μιλώντας στο συνέδριο του κόμματός του λίγες μέρες πριν, αποσαφήνισε ότι «η Τουρκία δεν έχει την πολυτέλεια να διαλέξει ανάμεσα σε Δύση και Ρωσία», ξεκαθαρίζοντας έτσι ότι θα συνεχίσει να εκβιάζει και τις δύο πλευρές αποσπώντας δώρα. Όσο ο Ερντογάν αντιλαμβάνεται την αδυναμία ή απροθυμία των δυτικών συμμάχων να τον πιέσουν πραγματικά, δεν έχει κανέναν λόγο να αλλάξει μια τακτική που μέχρι τώρα τουλάχιστον έχει αποφέρει αξιοσημείωτα κέρδη.
Απόλυτη κοροϊδία οι ευρωπαϊκές κυρώσεις
Αυτό που δημόσια διακηρύσσει ο Ερντογάν, κάνει ότι δεν αντιλαμβάνεται η «γερμανική Ευρώπη». Οι ευρωπαίοι ηγέτες στη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής διαπίστωσαν με συντριπτική ομοφωνία και χαιρέτησαν τη λεγόμενη «αποκλιμάκωση των εντάσεων» σε Αιγαίο και Κύπρο. Αθήνα και Λευκωσία χαρακτήρισαν θετικές τις καταλήξεις και τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής. Και καλά οι Γερμανοί και οι ακόλουθοί τους. Ο Μητσοτάκης και ο Αναστασιάδης πού ακριβώς είδαν την «αποκλιμάκωση»; Μήπως η Τουρκία παραιτήθηκε από το σχέδιο νέου αποικισμού της Αμμοχώστου; Μήπως αποδέχθηκε λύση του Κυπριακού στα πλαίσια των αποφάσεων του ΟΗΕ; Μήπως ο Ερντογάν σκοπεύει να αναιρέσει την απειλή του casus belli σε περίπτωση που η Ελλάδα υλοποιήσει όσα το Διεθνές Δίκαιο προβλέπει στην επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 μίλια; Μήπως παραιτήθηκε από την πρόθεση αλλαγής των συνόρων; Μόλις πριν λίγες μέρες αποκαλύφθηκαν «μυστικά σχέδια» ανακατάληψης περισσότερων από 100 νήσων και νησίδων του Αιγαίου. Όχι βέβαια ότι χρειαζόταν αυτή η αποκάλυψη για όσα η τουρκική διπλωματία υπογραμμίζει κατηγορηματικά με τον πιο επίσημο τρόπο. Ακόμα, μόλις χθες, το υπουργείο Άμυνας και ο Ελληνικός Στρατός έδωσαν στοιχεία για υπερπτήσεις τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών πάνω από το Έβρο, χώρια από τις σχεδόν καθημερινές πτήσεις πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά.
Όλα αυτά τα «κατάπιαν» οι αντιπροσωπείες Ελλάδας και Κύπρου και αποδέχθηκαν την υποκρισία της «προοδευτικής και αντιστρέψιμης» διαδικασίας ευρωτουρκικής προσέγγισης που δήθεν θα βασίζεται «σε όρους και προϋποθέσεις» που θα εξετάζονται στενά κατά τη διάρκεια της «τρίμηνης επιτήρησης». Και όσο οι Μπορέλ- Μισέλ και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα «μαρκάρουν» στενά την Τουρκία, η Κομισιόν θα εξετάζει τη «θετική ατζέντα», με επικαιροποίηση της Τελωνειακής Σύνδεσης Ε.Ε.–Τουρκίας που η Άγκυρα αρνείται να εφαρμόσει στην περίπτωση της Κύπρου. Και θα ξαναγράφεται έτσι η συμφωνία για το μεταναστευτικό που μετατρέπει τη χώρα σε απέραντη φυλακή μεταναστών και οχυρό προστασίας της υπόλοιπης Ευρώπης.
Ελλάδα και Κύπρος κατάπιαν χωρίς διαμαρτυρίες την κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα και αποδέχθηκαν με πανηγυρισμούς την υποκρισία της τρίμηνης επιτήρησης των «όρων και προϋποθέσεων» της ευρωτουρκικής προσέγγισης
Η Μέρκελ αποκαλύπτει…
Όσα έκαναν πως δεν κατάλαβαν Μητσοτάκης και Αναστασιάδης αποκάλυψε η Γερμανίδα καγκελάριος με τις δηλώσεις μετά την Σύνοδο Κορυφής. «Όλοι παρακολουθήσαμε την ένταση την προηγούμενη χρονιά στην ανατολική Μεσόγειο και είμαστε ευγνώμονες που φτάσαμε σε αποκλιμάκωση – και σε ό,τι αφορά την Ελλάδα και την Κύπρο», δήλωσε η κ. Μέρκελ, ενταφιάζοντας κάθε προσδοκία μελλοντικής παρακολούθησης. Με τη δήλωσή της αυτή, στην πραγματικότητα υποστηρίζει ότι η ένταση του παρελθόντος σταμάτησε και κάθε μελλοντική επανάληψή της θα είναι ευθύνη και των δύο πλευρών. Αφού λοιπόν θύτης και θύμα εξισώθηκαν, η μοναδική έγνοια της καγκελαρίου είναι πια η «ανησυχία μας, για το τι σημαίνει η έξοδος της Τουρκίας από την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης». Πρόκειται βέβαια για μια «ανησυχία» που φροντίζει να διασκεδάσει μέσω της «θετικής ατζέντας», ευχαριστώντας την Ε.Ε. αλλά και την Ελλάδα και την Κύπρο για το γεγονός ότι «κατέστη δυνατό κατά την διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να ληφθούν αποφάσεις σχετικά με τα επόμενα βήματα που αφορούν τον εκσυγχρονισμό της Τελωνειακής Ένωσης με την Τουρκία». Περιφανή αποκαλυπτήρια της νέας διπλωματικής επιτυχίας Αθηνών και Λευκωσίας.
Πράσινο φως σε νέες τουρκικές προκλήσεις
Σε μια κρίσιμη στιγμή για την οικονομική της σταθερότητα, η Άγκυρα με ανακούφιση βλέπει να εισπράττει για άλλη μια φορά όχι μόνο την ανοχή της Ε.Ε. για την εμπρηστική της πολιτική σε Μέση Ανατολή-Ν.Α Μεσόγειο-Αιγαίο και Βόρεια Αφρική αλλά και την ανοικτή υποστήριξη στις επιλογές της. Πράγματι, έχει περάσει ένας χρόνος από τον περασμένο Ιούνιο, όταν τέθηκε το θέμα των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας και έκτοτε η μόνη «ποινή» που επιβλήθηκε είναι οι συνεχείς τρίμηνες παρατάσεις της δήθεν επιτήρησης. Δίκαια αποθρασυμένος, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου διακήρυσσε ότι όσο η Ε.Ε. συζητά για κυρώσεις τόσο η Τουρκία θα τις καταργεί στο πεδίο. Δίκαια, καθώς δεν είχε κανέναν λόγω ανησυχίας. Η ίδια άνεση χαρακτήρισε την αντίδραση της Τουρκίας στα συμπεράσματα της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει την ελπίδα ότι η «αιρεσιμότητα» στα θετικά βήματα που η Ε.Ε. προτίθεται να κάνει προς την Τουρκία, καθώς και η αναβολή τους για την επόμενη ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής τον Ιούνιο, δε θα κάνουν να χαθεί η θετική δυναμική που έχει δημιουργηθεί. Και αφού έτσι εμπαίζει τις καταλήξεις της Συνόδου, συνεχίζει προκλητικά κατηγορώντας την Ε.Ε. ότι παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο χαρακτηρίζοντας παράνομες τις τουρκικές επιχειρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτή η επίδειξη αδιαλλαξίας σε συνδυασμό με τις χθεσινές δηλώσεις Ακάρ για την Κύπρο – «στο σημείο που έχουμε φτάσει, πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι είναι καιρός πλέον να μιλήσουμε για δύο ανεξάρτητα κράτη» – ταιριάζουν γάντι με τους πανηγυρισμούς για αποκλιμάκωση της έντασης…
Η Τουρκία γνωρίζει ότι όσο πιο πολύ προκαλεί τόσα πιο πολλά μπορεί να εισπράξει. Η Ελλάδα και η Κύπρος τι έχουν κερδίσει με το φόβο και την υποχωρητικότητα;