Η εφημερίδα Φωνή του Λαού, που εκφράζει τις απόψεις του Λαϊκού Μετώπου της Τυνησίας, θέτει αμείλικτα ερωτήματα σχετικά με την τρομοκρατική επίθεση των τζιχαντιστών στην παραλία της πόλης Σους στις 26 Ιουνίου, όπου σκοτώθηκαν 38 άνθρωποι, σχεδόν όλοι τους τουρίστες.
Ο Χάμα Χαμάμι, επικεφαλής του Λαϊκού Μετώπου της Τυνησίας, λέει ότι η επίθεση του Ισλαμικού Κράτους ήταν τραγωδία και σκάνδαλο μαζί. Γιατί σκάνδαλο; Για την ευκολία με την οποία οι τρομοκράτες έδρασαν. Οι τρομοκράτες πέρασαν πολλούς ελέγχους ασφαλείας ανενόχλητοι, και η αστυνομία έφτασε στον τόπο της επίθεσης μετά από 30 ολόκληρα λεπτά. Αν έφτανε νωρίτερα, πολλά θύματα θα είχαν σωθεί. Πού ήταν τα μέτρα που είχαν ανακοινωθεί τον προηγούμενο Μάρτιο μετά την επίθεση στο μουσείο Μπαρντό; Και, κυρίως, γιατί κανένας από τους πραγματικούς υπεύθυνους δεν παραιτείται; «Η αντιμετώπιση των τζιχαντιστών απαιτεί εκδημοκρατισμό και λογοδοσία. Όχι στην απαγόρευση των διαδηλώσεων στα πλαίσια της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης που ανακήρυξε η κυβέρνηση της Τυνησίας», τονίζει το σημείωμα της σύνταξης, και συμπληρώνει: «Αν θέλουμε να μιλήσουμε πραγματικά για το φαινόμενο, πρέπει να μιλήσουμε για το πώς οι τζιχαντιστές κερδίζουν νέους που νιώθουν ότι δεν έχουν μέλλον. Πρέπει να εξετάσουμε γιατί δεν υπάρχει συντονισμός με την Αλγερία για την αντιμετώπιση του φαινομένου, γιατί υπάρχει μια θολή στάση απέναντι στη Λιβύη».
Ανάλογο άρθρο δημοσιεύθηκε και στην τουρκική εφημερίδα Χουριέτ σχετικά με τη βομβιστική επίθεση στην προεκλογική συγκέντρωση του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) στο Ντιγιαρμπακίρ, όπου σκοτώθηκαν τέσσερις άνθρωποι. Τα ερωτήματα με αφορμή τον δράστη Ορχάν Γκόντερ είναι εξίσου αμείλικτα. Η δημοσιογραφική έρευνα αποκάλυψε ότι ο άνθρωπος που έκανε τον Γκόντερ μέλος του Ισλαμικού Κράτους είχε πάει στη Συρία και επέστρεψε ανενόχλητος στην Τουρκία. Εκεί προσπαθούσε συστηματικά να στρατολογήσει νέα μέλη, γεγονός για το οποίο πολλοί γονείς διαμαρτυρήθηκαν στις Αρχές, αλλά τίποτα δεν έγινε. Μάλιστα όταν ο Γκόντερ έγινε μέλος του Ισλαμικού Κράτους και εξαφανίστηκε, η οικογένειά του απευθύνθηκε στην αστυνομία και τελικά έφτασε μέχρι τον πρωθυπουργό Νταβούτογλου – ωστόσο, οι υπηρεσίες ασφαλείας είπαν ότι δεν μπορούν να βρουν το γιο τους. Όμως ο Ορχάν Γκόντερ βγήκε από τη χώρα, ξαναμπήκε, πήρε τη βόμβα και έφτασε στο Ντιγιαρμπακίρ. Ο δημοσιογράφος μάλιστα υποστηρίζει ότι σε έλεγχο που έγινε στο ξενοδοχείο που έμενε ο Γκόντερ διαπιστώθηκε ότι δεν είχε υπηρετήσει τη θητεία του, αλλά δεν ασχολήθηκαν παραπάνω μαζί του, παρόλο που ήταν αγνοούμενος και επικίνδυνος…
Από το Ιράκ μέχρι τη Λιβύη, βοά η τροφοδότηση του Ισλαμικού Κράτους από τις μυστικές υπηρεσίες, ντόπιες και ξένες, αλλά και από τον πόλεμο, τη φτώχεια και την έλλειψη οργανωμένου κράτους.