Ως επιτυχημένη χαρακτήρισε τη διαδικασία της επιστολικής ψήφου το υπουργείο Εσωτερικών που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στις πρόσφατες ευρωεκλογές. Περίπου 200 χιλιάδες πολίτες (35 χιλιάδες εξ αυτών από το εξωτερικό) εγγράφηκαν στους καταλόγους, ενώ στις εκλογές συμμετείχαν περίπου 150 χιλιάδες εξ αυτών. Όπως τονίζει μάλιστα η (πρώην πλέον) υπουργός Εσωτερικών Ν. Κεραμέως, το «θετικό» αυτό προηγούμενο ανοίγει τον δρόμο για εφαρμογή της επιστολικής ψήφου και στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Παρ’ όλα αυτά δεν λείπουν οι σκιές από μια διαδικασία που από πολλούς χαρακτηρίστηκε ως επιτελικό μπάχαλο, στα όρια του σκανδάλου. Πιο συγκεκριμένα ήδη από τις προηγούμενες ημέρες των εκλογών, είδαν το φως τις δημοσιότητας πολλές καταγγελίες πολιτών πως δεν κατάφεραν εν τέλει να ψηφίσουν λόγω αδυναμίας του συστήματος και κενών στη διαδικασία (δικαιολογητικά), που έβγαλε την επιστολική ψήφο τους άκυρη μη συμπεριλαμβάνοντας μερικές εκατοντάδες (ή και χιλιάδες) ψηφοδέλτια στους καταμετρημένους ψηφίσαντες, στερώντας έτσι στην πράξη το εκλογικό δικαίωμα από τους πολίτες αυτούς.

Παράλληλα η δημοσίευση των αποτελεσμάτων της επιστολικής ψήφου παρουσιάζει παράδοξα σε σχέση με τα γενικά αποτελέσματα, με τη Ν.Δ. να λαμβάνει ποσοστό της τάξης του 41%, εμφανίζοντας σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες σημαντικές αποκλίσεις σε σχέση με την ψήφο στα εκλογικά τμήματα, με όλα τα υπόλοιπα κόμματα (με εξαίρεση το ΜέΡΑ25 που λαμβάνει αυξημένα ποσοστά στο εξωτερικό) να βλέπουν τα ποσοστά τους σημαντικά μειωμένα.

Αν στα παραπάνω συνυπολογίσουμε και την αποσιωπημένη προεκλογικά υπόθεση της διαρροής στοιχείων επικοινωνίας Ελλήνων του εξωτερικού, από στελέχη της Ν.Δ. και του ΥΠΕΣ, με αποδέκτη την πρώην ευρωβουλεύτρια Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου (σκανδαλο που στοίχησε στην ίδια τη θέση της στο γαλάζιο ευρωψηφοδέλτιο, στο ελληνικό δημόσιο μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε πρόστιμα, και στην υπουργό Εσωτερικών κ. Νίκη Κεραμέως τη θέση της στο υπουργείο), καθώς και την «μαϊμού» διάρρηξη που έστησαν στελέχη του υπουργείου για να καλύψουν το σκάνδαλο, αλλά και μια σειρά ακόμη καταγγελίες σχετικές με το αδιάβλητο της διαδικασίας, έχουμε μπροστά μας μια οργανωμένη προσπάθεια χειραγώγησης μιας σημαντικής μερίδας του εκλογικού σώματος προς όφελος της κυβέρνησης και της Ν.Δ., και μια προσπάθεια εκ του αποτελέσματος «αλλοίωσης» του εκλογικού αποτελέσματος, με νόμιμα μέσα και με την κινητοποίηση τόσο του κόμματος της Ν.Δ. όσο και κρατικών θεσμών, κατά την προσφιλή για τον Κ. Μητσοτάκη, ταύτιση του κομματικού συμφέροντος με το επιτελικό κράτος.

Δ.Γκ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!