Σαρωτικές εργασιακές αλλαγές με το Πολυνομοσχέδιο που ψηφίζεται την Κυριακή. Του Γιώργου Κατερίνη
Αν και το ενδιαφέρον συγκέντρωσαν οι ρυθμίσεις των οφειλών και το χαράτσι των ακινήτων, το πολυνομοσχέδιο που με τη διαδικασία του επείγοντος ψηφίζεται στη Βουλή τις επόμενες ώρες θίγει τη ζωή δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων και επαγγελματιών. Η απόσυρση της διάταξης με την οποία η κυβέρνηση προσπαθούσε να ξεμπερδέψει με τις δικαστικές αποφάσεις υπέρ των εργαζομένων, καταργώντας στην ουσία τις προσωρινές διαταγές (σε ασφαλιστικά μέτρα) που εκδίδουν δικαστήρια υπέρ συμβασιούχων, δεν αλλοίωσε τον αντεργατικό χαρακτήρα άλλου ενός νομοσχεδίου «σκούπα», το οποίο παρουσιάζεται ως προαπαιτούμενο στη γνωστή διαδικασία των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους δανειστές και την τρόικα.
Στο κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα μόλις την Πέμπτη το βράδυ συμπεριλαμβάνονται διατάξεις που αφορούν σχεδόν όλα τα υπουργεία. Δυο είναι οι βασικές αλλαγές που γίνονται στα εργασιακά:
1. Διευκολύνεται η διαδικασία απόλυσης υπαλλήλων από το Δημόσιο με αλλαγές που γίνονται στην υπάρχουσα νομοθεσία.
Έτσι, σε μια υποπαράγραφο του κειμένου προβλέπεται ότι οι εργαζόμενοι με σχέση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου απολύονται αν καταργηθούν οι θέσεις εργασίας τους. Κι ακόμα επεκτείνει και στους εργαζόμενους με σχέση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου στο Δημόσιο, τις ανεξάρτητες Αρχές, τους ΟΤΑ και τα ΝΠΔΔ τη λεγόμενη διαθεσιμότητα του νόμου 4093/2012.
Ακόμα, γίνονται πιο σύντομες οι διαδικασίες εκδίκασης των πειθαρχικών παραπτωμάτων, με κατάργηση της προσφυγής σε δευτεροβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο και ασφυκτικό χρονικό περιορισμό. Μάλιστα θεωρείται ως έναρξη της πειθαρχικής δίωξης του υπαλλήλου η κλήση του σε απολογία, ή η παραπομπή του σε πειθαρχικό συμβούλιο. Δηλαδή, οποιοσδήποτε υπάλληλος παραπεμφθεί για υποτιθέμενο παράπτωμα, αυτομάτως θεωρείται «επίορκος» και άρα είναι υποψήφιος για απόλυση.
2. Θίγεται μια μεγάλη γκάμα επαγγελματιών, από τους φούρνους και τα κρεοπωλεία, μέχρι τους γεωτεχνικούς (κτηνίατρους, γεωπόνους κ.ά.) και από τους συντηρητές έργων τέχνης, μέχρι τους λογιστές, με την τροποποίηση των διατάξεων του νόμου για την απελευθέρωση των επαγγελμάτων (Ν.3919/2011).
• Έτσι, νομιμοποιείται το λεγόμενο bake off, δηλαδή η δυνατότητα να διακινείται ψωμί ως φρέσκο και από επιχειρήσεις που δεν είναι φούρνοι.
• Δίνεται η δυνατότητα και σε ιδιωτικές σχολές να δίνουν επαγγελματική επάρκεια σε όσους ανοίγουν κρεοπωλεία, ενώ σήμερα εκπαιδεύονται υποχρεωτικά από κτηνίατρους του Δημοσίου, οι οποίοι έχουν και την ευθύνη ελέγχου της ποιότητας και της υγιεινής του κρέατος που διακινείται.
• Επιτρέπεται σε οποιοδήποτε φυσικό πρόσωπο να ανοίγει κτηνιατρική κλινική και κτηνιατρείο, καθώς επίσης και να εμπορεύονται λιπάσματα και πολλαπλασιαστικό υλικό για τη γεωργία με την εισαγωγή του θεσμού του «υπευθύνου επιστήμονα». Δηλαδή, αρκεί να απασχολεί κτηνίατρο, γεωπόνο κ.λπ.
Η κατάργηση της άδειας άσκησης επαγγέλματος του γεωτεχνικού (κτηνίατροι, γεωπόνοι, δασολόγοι, γεωλόγοι, ιχθυολόγοι) ανοίγει το δρόμο για γενικευμένες αλλαγές σε σειρά υπηρεσιών που παρέχουν σήμερα συγκεκριμένες κατηγορίες επιστημόνων, οι οποίες άπτονται του δημοσίου συμφέροντος.
Πολλές από αυτές τις τροποποιήσεις αποτελούν χρόνιες επιδιώξεις επιχειρηματικών συμφερόντων, με χαρακτηριστικότερη αυτή μιας χούφτας μεγάλων βιομηχανιών αρτοποιίας σε βάρος των χιλιάδων φούρνων που υπάρχουν στη χώρα μας.
Και στην περίπτωση αυτού του πολυνομοσχεδίου με την πίεση που ασκείται στην κοινή γνώμη επιδιώκονται σαρωτικές αλλαγές και άνοιγμα δραστηριοτήτων σε χώρους όπου υπάρχει ενδιαφέρον επιχειρηματικής «ανάπτυξης». Το ιδεολόγημα της «απελευθέρωσης» των λεγόμενων κλειστών επαγγελμάτων (τώρα πόσο… ανοικτό επάγγελμα θα μπορούσε να είναι ο κτηνίατρος, είναι έξω από κάθε λογική) γίνεται πρόσχημα για ξεκλήρισμα ολόκληρων επαγγελματικών κλάδων και ομάδων.
Η νομοθέτηση μάλιστα γίνεται κυριολεκτικά στο πόδι, με τρόπο που δημιουργούνται ευτράπελα. Για παράδειγμα με τον προηγούμενο νόμο του 2011 προφανώς είχε δημιουργηθεί νομικό κενό στην έκδοση αδειών για το εμπόριο όπλων, γεγονός που έρχεται να διορθώσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, με το οποίο «επαναφέρεται» η υποχρέωση διοικητικής άδειας για τους εμπόρους όπλων, από την ελληνική αστυνομία…