Τάσος Γιακουμής
Μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ.
Από την έναρξη της διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, έχουν ανατραπεί όλα όσα είχε υποσχεθεί η νέα ηγεσία περί αναβάθμισης του ΕΣΥ, πάταξης της διαφθοράς, εξαίρεσης του χώρου της υγείας από την αναστολή προσλήψεων, εγγύησης του εισοδήματος των εργαζομένων.
Το υπουργείο Υγείας έχει επιδοθεί σε ένα μαραθώνιο επικοινωνιακό αγώνα, προκειμένου να δείξει ότι παράγεται έργο. Πράγματι: Πέντε μήνες μετά τις εκλογές είναι ακέφαλα τα ιδρύματα και οι ΔΥΠΕ. 3.000 προκηρυγμένες θέσεις προσωπικού αναζητούνται στα άδυτα του ΑΣΕΠ.
Έχουν μπλοκαριστεί όχι μόνο οι 700 θέσεις γιατρών, που έχουν προκηρυχθεί, και οι 1.300, που αναμένονται (όλοι αυτοί έπρεπε να βρίσκονται στα νοσοκομεία από τις 30/6/09!), αλλά και οι παλαιότερες προκηρύξεις από το 2007 και 2008, με αποτέλεσμα δραματικές ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό, ιδίως στα επαρχιακά νοσοκομεία. Για πρώτη φορά προσλήφθηκαν στο ΕΣΥ γιατροί με «μπλοκάκι».
Και, ως κερασάκι, ο πρωθυπουργός, πέρα από τα άλλα εισπρακτικά μέτρα, αποφάσισε να περιορίσει τα κονδύλια των εφημεριών των γιατρών κατά 28%, σε σχέση με πέρσι –ενώ, για να υλοποιηθούν τα προγράμματα εφημερίας, έπρεπε να δοθεί αύξηση τουλάχιστον 20%- και περικόπτεται 1,4 δισ. για τις λειτουργικές δαπάνες το τρέχον έτος! Άχνα για το χορό κανιβάλων των φαρμακευτικών εταιριών και των προμηθευτών, που έχουν αναλάβει το χρέος της «εκπαίδευσης» και της διαφθοράς των γιατρών· για τα απογευματινά ιατρεία και τη διόγκωση του κρατικοδίαιτου ιδιωτικού τομέα, που βαραίνει τις δαπάνες των νοσοκομείων και των ταμείων· για την απόδοση σε ιδιώτες των υπηρεσιών των νοσοκομείων (όπως καθαριότητα, σεκιούριτι κ.ά.) με εργασιακές σχέσεις τύπου Κούνεβα και τις νέες δομές με ΣΔΙΤ, που αποδεδειγμένα κοστίζουν ακριβότερα στο κράτος.
Οι νοσοκομειακοί γιατροί, τρία χρόνια τώρα, βρίσκονται σε συνεχείς κινητοποιήσεις με αιχμή το θέμα του χρόνου εργασίας και το εφημεριακό. Τα εξαντλητικά ωράρια, το γεγονός της μη αύξησης των μισθών τους από το 1997 και η χρήση της εργατικής νομοθεσίας από τις δυνάμεις της Αριστεράς στους γιατρούς (ΑΡΣΙ, ΜΕΤΩΠΟ) οδήγησαν τον κλάδο σε πολύμορφους μαζικούς αγώνες. Μόλις πέρσι ανάγκασαν την κυβέρνηση Καραμανλή να σπάσει την εισοδηματική της πολιτική και να δωθούν αυξήσεις μέχρι και 18%, να μειωθεί η εργάσιμη μέρα, να περιοριστεί η φορολογία των εφημεριών και να νομοθετηθούν προσλήψεις προκειμένου να πάψει η εξαντλητική και επικίνδυνη υπερεργασία των νοσοκομειακών γιατρών.
Το πρόσφατο 6ο Τακτικό Συνέδριο της Ομοσπονδίας των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) μετά από 20 χρόνια αποτίναξε από τη διοίκηση την απόλυτη πλειοψηφία ΠΑΣΚ-ΔΗΚΝΙ, μόνιμης «συνεργάτιδας» όλων των υπουργών Υγείας. Το ότι δεν έχει συγκροτηθεί ακόμη προεδρείο οφείλεται στην απαράδεκτη στάση του ΚΚΕ, που αρνείται τη συγκρότηση αγωνιστικού αριστερού προεδρείου, ώστε να ηγηθεί σ’ αυτές τις δύσκολες ώρες.
Παράλληλα, από μαζικές συνελεύσεις σε νοσοκομεία και ενώσεις λαμβάνονται συνεχώς αποφάσεις για εφαρμογή προγραμμάτων μέχρι 4 εφημερίες ανά γιατρό το μήνα Μάρτιο -όσο ορίζει η εργατική νομοθεσία- και έναρξη επισχέσεων λόγω των απλήρωτων εφημεριών τριών και πλέον μηνών. Πρακτικά, από την ερχόμενη εβδομάδα, θα βγαίνουν από το πρόγραμμα εφημερίας τμήματα, κέντρα υγείας ή νοσοκομεία ολόκληρα.
Η κυβέρνηση αναμένει, σε απραξία, την έκρηξη που είναι ορατή.
Οι κινητοποιήσεις στα νοσοκομεία ενδέχεται να είναι το πρώτο «κρας τεστ» του Συμφώνου Σταθερότητας στην ελληνική κοινωνία. Θα εργαστούμε σκληρά γι’ αυτό.