Αλλεπάλληλες μεγάλες και δυναμικές κινητοποιήσεις
Των Νατάσα Ακριβάκη, Άβα Μπουλούμπαση
Η εβδομάδα που πέρασε σημαδεύτηκε από διαδηλώσεις των Ιταλών κατά της Διεθνούς Έκθεσης στο Μιλάνο, κατά του νομοσχεδίου για την εκπαίδευση και κατά του νέου εκλογικού νόμου που ψηφίστηκε από την ιταλική βουλή
Το κίνημα ενάντια στη Milan Expo 2015
Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές –εργατικά συνδικάτα, περιβαλλοντικές και κοινωνικές οργανώσεις– πήραν μέρος σε σειρά κινητοποιήσεων που είχαν προγραμματιστεί στο Μιλάνο την προηγούμενη εβδομάδα ενόψει της έναρξης της Διεθνούς Έκθεσης 2015, με αποκορύφωμα τη μεγάλη διαδήλωση της Πρωτομαγιάς. Δημοσιότητα κέρδισε, βέβαια, η τελευταία, εξαιτίας των συγκρούσεων ομάδας διαδηλωτών με την αστυνομία και τη συνακόλουθη βίαιη καταστολή με χρήση δακρυγόνων και τη σύλληψη αρκετών διαδηλωτών, μεταξύ των οποίων και Ελλήνων.
Για τους διαδηλωτές, η έκθεση Milan Expo 2015 είναι ένα σύμβολο διαφθοράς, που ωφελεί μόνο την προβολή των μεγάλων πολυεθνικών εταιριών που συμμετέχουν, όπως η Coca Cola, η Nestle και η McDonald’s. Υποστηρίζουν ότι η έκθεση όχι μόνο δεν θα βοηθήσει την Ιταλία να ξεπεράσει τη χρηματοοικονομική κρίση, αλλά επιπλέον είναι μια σπατάλη χρημάτων που θα έπρεπε να επενδυθούν στην οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Το θέμα της έκθεσης, «Τροφή για τον πλανήτη, ενέργεια για τη ζωή», θεωρήθηκε τουλάχιστον ειρωνικό, δεδομένου ότι πολλοί άνθρωποι δεν έχουν καν πρόσβαση σε τροφή και νερό και οι προβαλλόμενες πολυεθνικές είναι αυτές που ευθύνονται για τη δυστυχία εκατομμυρίων ανθρώπων και για την οικολογική καταστροφή του πλανήτη.
Η κυβέρνηση Ρέντζι δέσμευσε 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ για την έκθεση, την οποία εγκαινίασε με μια φανταχτερή τελετή προσπαθώντας να την πλασάρει σαν ευκαιρία για την επανεκκίνηση της ιταλικής οικονομίας. Ωστόσο, η Milan Expo ήδη είχε επισκιαστεί από μια έρευνα για διαφθορά, για την οποία αρκετοί ανώτεροι αξιωματούχοι συνελήφθησαν, πέραν του ότι διαπιστώθηκαν υπερβάσεις του κόστους και καθυστερήσεις στην κατασκευή – με αποτέλεσμα μεγάλα τμήματα της εγκατάστασης να μην είναι έτοιμα την ημέρα των εγκαινίων. Πέρυσι, επτά άτομα συνελήφθησαν, μεταξύ των οποίων ο διευθυντής Προμηθειών της έκθεσης. Νωρίτερα φέτος, ο υπουργός Υποδομών Μαουρίτσιο Λούπι –μέλος του κόμματος της Νέας Κεντροδεξιάς (NCD) που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό του Ρέντζι– αναγκάστηκε να παραιτηθεί, αφού φέρεται να έχει εμπλακεί σε σκάνδαλο διαφθοράς που αφορά πολλές δημόσιες συμβάσεις, μεταξύ των οποίων μία για το ιταλικό περίπτερο της έκθεσης.
Τα αιτήματα των διαδηλωτών, που τα ΜΜΕ ταύτισαν με τους κουκουλοφόρους (κάτι μας θυμίζει αυτό!), στοχοποιούσαν τόσο την ίδια την έκθεση, όσο και τις άλλες «ευκαιρίες επανεκκίνησης της ιταλικής οικονομίας», κατά τον Ρέντζι βέβαια (όπως το περιβόητο JOBS ACT), την υποχρεωτική απλήρωτη εργασία, το χρέος και την αυξανόμενη ανεργία, αλλά και τα φαραωνικά έργα (όπως το τρένο υπερταχείας κυκλοφορίας TAV), καθώς και τη δράση των μαφιών που τα λυμαίνονται.
Γενική απεργία και διαδηλώσεις για την Παιδεία
Στις 5 Μάη πραγματοποιήθηκε γενική απεργία στην Παιδεία, που συνοδεύτηκε από εντυπωσιακά μαζικές διαδηλώσεις εκπαιδευτικών, μαθητών και φοιτητών σε επτά μεγάλες πόλεις της Ιταλίας, με πολυπληθέστερες τις κινητοποιήσεις στη Ρώμη και το Μιλάνο. Πρόκειται ίσως για τη μεγαλύτερη κινητοποίηση της τελευταίας 20ετίας. Για πρώτη φορά συμμετείχαν στην απεργία και οι 6 μεγάλες εργατικές συνομοσπονδίες, ενώ υπήρξαν περιοχές, όπως η Απουλία, όπου το 85-90% των σχολείων παρέμειναν κλειστά. Αίτημα, η απόσυρση του νομοσχεδίου της κυβέρνησης Ρέντζι που μετατρέπει το σχολείο σε ιδιωτική επιχείρηση και βάλλει ευθέως κατά του δημόσιου, ελεύθερου και δημοκρατικού χαρακτήρα της Παιδείας. Στα επεισόδια που ακολούθησαν, οι δυνάμεις καταστολής τραυμάτισαν σοβαρά στο κεφάλι μια καθηγήτρια, ενώ η βουλευτίνα Τζελμίνι, πρώην υπουργός Παιδείας του Μπερλουσκόνι, ζήτησε την… απαγόρευση των διαδηλώσεων!
Ο λεγόμενος νόμος «Καλό Σχολείο» δίνει, μεταξύ άλλων, απεριόριστες εξουσίες στους διευθυντές των σχολείων που θα μπορούν οι ίδιοι να προσλαμβάνουν προσωπικό, και τους ανοίγει την πόρτα για εξεύρεση χορηγών. «Είμαστε εδώ για να διαδηλώσουμε ενάντια σε ένα νόμο που τροποποιεί τους κανονισμούς για τα σχολεία σαν να επρόκειτο για συνταγματική μεταρρύθμιση. Έχουμε ένα μοντέλο που βασίζεται στην εκπαίδευση για όλους, και τώρα επιδιώκουν να αντικαταστήσουν το σύστημα αυτό με ένα σχολείο όπου οι μαθητές θα χωρίζονται σε πρώτης και δεύτερης κατηγορίας», δήλωσε ο Βιτσέντζο Αλεσάντρο από την Ιταλική Συνομοσπονδία Ενώσεων Εργαζομένων.
.
Νέος (αντισυνταγματικός) εκλογικός νόμος
Την προηγούμενη Δευτέρα υπερψηφίστηκε στην ιταλική Βουλή (με απούσα σύσσωμη την αντιπολίτευση), και υπογράφηκε αδιαμαρτύρητα από τον πρόεδρο Ματαρέλα, ο νέος εκλογικός νόμος, που έχει χαρακτηριστεί αντισυνταγματικός από την Ένωση Δημοκρατών Νομικών και αποτελεί ουσιαστικά τροποποίηση του αντίστοιχου ισπανικού. Με το νόμο αυτό, που θα ισχύσει από τον Ιούλιο του 2016, εισάγεται η απαιτούμενη πλειοψηφία του 40% με το αντίστοιχο «μπόνους εδρών», ο δεύτερος γύρος ανάμεσα στα δύο επικρατέστερα κόμματα που δεν θα συγκεντρώσουν το ποσοστό αυτό κατά την πρώτη ψηφοφορία, το φράγμα του 3% για την είσοδο στη Βουλή κομμάτων που συμμετέχουν σε συνασπισμούς και η υποχρεωτική λίστα για τους επικεφαλής (θα εκλέγονται πρώτοι). Ίσως σοβαρότερες και από τις ενστάσεις για τις διατάξεις του νόμου ήταν οι πρωτόγνωρες μεθοδεύσεις του κεντροαριστερού πρωθυπουργού Ρέντζι ο οποίος, για να αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις βουλευτών της εσωτερικής μειοψηφίας του κόμματός του, δεν δίστασε να αντικαταστήσει 10 εξ αυτών (διακεκριμένα στελέχη, όπως ο πρώην γενικός γραμματέας Μπερσάνι, η επικεφαλής της «Επιτροπής ενάντια στις μαφίες» Ρόζυ Μπίντι κ.ά.) που συμμετείχαν στην προπαρασκευαστική Επιτροπή για το Σύνταγμα.
Κατά την ώρα της ψηφοφορίας έξω από τη Βουλή υπήρξε διαμαρτυρία στελεχών της Αριστεράς με πλακάτ και πανό που έγραφαν: «Κάτω τα χέρια από το Σύνταγμα – Όχι στο νόμο-απάτη». Όπως αναφέρεται σε σχετικό σχόλιο του Δικτύου Ιταλών Κομουνιστών, «ο Ρέντζι φαίνεται αποφασισμένος να μετατρέψει το Δημοκρατικό Κόμμα σε εθνικό κόμμα της νεοφιλελεύθερης δεξιάς με αντιδημοκρατικά χαρακτηριστικά, ώστε να συγκαλύψει τα καταστροφικά αποτελέσματα της οικονομικής του πολιτικής».