28 ημέρες από την έναρξη του νέου κύκλου πολεμικής ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή και οι συνεχείς βομβαρδισμοί του ισραηλινού στρατού έχουν ισοπεδώσει το μεγαλύτερο τμήμα της Βόρειας Γάζας, καταστρέφοντας μεταξύ άλλων δομές όπως νοσοκομεία (υπολογίζεται ότι το 1/3 των δομών υγείας έχουν καταστραφεί) και σχολεία. Πάνω από 9.000 Παλαιστίνιοι έχουν δολοφονηθεί, μεταξύ των οποίων χιλιάδες παιδιά, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες είναι οι άνθρωποι που έχασαν το σπίτι τους ή αναγκάστηκαν να μετακινηθούν προς τον νότο. Μιλάμε για μια πραγματική μη αντιστρέψιμη ανθρωπιστική καταστροφή. Μια καταστροφή, που ακόμη και αν δεν οξυνθεί μετατρεπόμενη σε γενικευμένο περιφερειακό πόλεμο, θα αφήσει βαθιές πληγές στον παλαιστινιακό λαό, οδηγώντας χιλιάδες ανθρώπους στην προσφυγιά και καθιστώντας το έργο πραγματικά δύσκολο το έργο της ανοικοδόμησης της Γάζας.

Σχέδιο Νάκμπα 2.0

Το Ισραήλ με τον ολοκληρωτικό πόλεμο που έχει εξαπολύσει εναντίον της Γάζας, δηλώνει πως θα σταματήσει μόνο αν ολοκληρωθεί η εθνοκάθαρση στην περιοχή. Μόνο ως εθνοκάθαρση μπορεί να λογιστεί η ισοπέδωση της μισής Γάζας από τους σφοδρούς βομβαρδισμούς(που προφανώς δεν στοχεύουν μαχητές της Χαμάς). Μόνο ως εθνοκάθαρση μπορούν να λογιστούν τα τελεσίγραφα για εκκένωση προς τη Νότια Γάζα, που αφορούν πάνω από 1 εκατ. ανθρώπους.

Το σιωνιστικό καθεστώς του Ισραήλ σπεύδει να εμφανίσει την εθνοκάθαρση ως «λύση» όχι μόνο στην ανθρωπιστική κρίση αλλά και συνολικά στο Παλαιστινιακό. Μια σειρά απόρρητα έγγραφα του Υπουργείου Πληροφοριών του Ισραήλ που διέρρευσαν και δημοσιεύονται στα Wikileaks αποδεικνύουν πως το Ισραήλ έχει επεξεργαστεί σχέδια νομιμοποίησης της εθνοκάθαρσης των Παλαιστινίων.

Σύμφωνα με τα έγγραφα αυτά υπάρχουν τρία σενάρια που θα μπορούσαν να δώσουν τη λύση στην τρέχουσα σύγκρουση υπέρ του Ισραήλ. Τα δύο πρώτα σενάρια προβλέπουν την παραμονή της πλειοψηφίας των Παλαιστινίων στη Γάζα, είτε με τη μεταφορά της εξουσίας στην Παλαιστινιακή Αρχή (Φατάχ) είτε με την επιβολή μιας ελεγχόμενης κυβέρνησης σε συνεργασία με άλλα αραβικά κράτη και απαιτούν τον στρατιωτικό έλεγχο των κατοικημένων περιοχών της Γάζας αλλά και τη συνθηκολόγηση μερίδας των Παλαιστινίων με το σιωνιστικό καθεστώς που σήμερα δεν φαίνεται εφικτή. Το τρίτο σενάριο, που χαρακτηρίζεται ως προτιμότερο, για τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα του Ισραήλ προβλέπει τη μετεγκατάσταση των κατοίκων της Γάζας στην έρημο του Σινά ή αλλού, στην αρχή σε προσωρινούς καταυλισμούς και σε δεύτερο χρόνο με τη δημιουργία προσφυγικών πόλεων.

Στα απόρρητα έγγραφα, γίνεται λόγος τόσο για τις επιχειρησιακές προϋποθέσεις των σεναρίων αυτών, όσο και για την ιδεολογική και διεθνοπολιτική νομιμοποίηση τους στην κοινή γνώμη. Εκεί ξεκάθαρα αναφέρεται η χρήση της «έκτακτης ανθρωπιστικής ανάγκης» (που το ίδιο το Ισραήλ δημιουργεί) ως μέσω πίεσης προς την διεθνή κοινή γνώμη να δεχθεί υπό το πρόσχημα «εκκένωσης των εμπόλεμων περιοχών από αμάχους» την εθνοκάθαρση της Γάζας. Γίνεται μάλιστα σαφής αναφορά για τη στήριξη των ΗΠΑ σε ένα τέτοιο σχέδιο και ο ειδικός ρόλος της Ουάσιγκτον στην άσκηση διπλωματικής πίεσης σε χώρες κλειδιά (Τουρκία, Σαουδική Αραβία, Αίγυπτος) ενώ περιγράφονται και οι διαδικασίες χρηματοδότησης του σχεδίου μετεγκατάστασης (από την Σ. Αραβία και την ΕΕ ή με διαγραφή των εξωτερικών χρεών της Αιγύπτου), αλλά και οι εναλλακτικοί (πέραν του Σινά) προορισμοί όπως το Μαρόκο, η Ελλάδα και η Ισπανία.

Η στάση των αραβικών κρατών

Όλες οι παλαιστινιακές παρατάξεις, έχουν χαρακτηρίσει τα σχέδια αυτά ως «εθνοκάθαρση». Η Παλαιστινιακή Αρχή του Μαχμούτ Αμπάς μάλιστα έκανε λόγο για κόκκινη γραμμή σε κάθε σχέδιο εκτοπισμού των Παλαιστινίων της Γάζας, ακόμη και για «ανθρωπιστικούς λόγους». Σε ίδιο μήκος κλίματος και τα αραβικά κράτη της περιοχής που κατανοούν ότι τα σχέδια εθνοκάθαρσης που εφαρμόζει το Ισραήλ θα συμπαρασύρουν όλη τη Μέση Ανατολή στις φλόγες του πολέμου. Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμη και φιλικά προς το Τελ Αβίβ καθεστώτα όπως αυτά της Ιορδανίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Αιγύπτου μιλούν από την πρώτη στιγμή για την ανάγκη κατάπαυσης του πυρός και την αποφυγή επέκτασης του πολέμου.

Η δήλωση του βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας πως «δεν θα υπάρξει κανένας πρόσφυγας στην Ιορδανία και την Αίγυπτο. Αυτό είναι η κόκκινη γραμμή μας» είναι απολύτως ξεκάθαρη. Αντίστοιχα συναγερμός έχει σημάνει και στην Αίγυπτο μπροστά στην προοπτική να υπάρξει μόνιμη ή προσωρινή εγκατάσταση προσφύγων από τη Γάζα στην έρημο του Σινά. Υπό αυτό το πρίσμα πρέπει να ειδωθεί η διπλωματική δραστηριότητα της Αιγύπτου (βλ. Σύνοδος για την Ειρήνη στο Κάιρο) με στόχο τη διασφάλιση ανθρωπιστικού διαδρόμου αλλά και η στρατιωτική κινητοποίηση στην έρημο του Σινά με την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων στα σύνορα με την Γάζα.

Τα αραβικά κράτη της περιοχής θεωρούν πως η προοπτική εθνοκάθαρσης της Γάζας, παρά τις πιέσεις και τα ανταλλάγματα που υπόσχεται το Ισραήλ και οι ΗΠΑ, θα προκαλέσει μεγαλύτερο χάος στην περιοχή μεταφέροντας την αστάθεια και στο εσωτερικό των δικών τους χωρών. Η μέχρι στιγμής άρνηση τους προς μια τέτοια «λύση» συνεπώς έχει έντονο το στοιχείο της αυτοπροστασίας απέναντι στη γενίκευση του πολέμου.

Οι προκλήσεις για την Ελλάδα

Τα σχέδια που επεξεργάζεται όμως το Ισραήλ δεν μένουν μόνο στα γειτονικά αραβικά κράτη. Σύμφωνα με τα απόρρητα έγγραφα που διέρρευσαν, εναλλακτικές επιλογές εγκατάστασης των εκτοπισμένων από τη Γάζα πληθυσμών θα μπορούσαν να είναι μουσουλμανικά κράτη της Βορείου Αφρικής (βλ. Μαρόκο, Λιβύη) αλλά και χώρες του ευρωπαϊκού νότου όπως η Ελλάδα ή η Ισπανία. Ο πόλεμος και οι συνέπειές του λοιπόν είναι πιο κοντά απ’ ό,τι ίσως να πιστεύουμε.

Σίγουρα, είτε ως κομμάτι ενός οργανωμένου σχεδίου εκτοπισμού είτε ως αποτέλεσμα των καταστροφικών συνεπειών του πολέμου, χιλιάδες Παλαιστίνιοι θα οδηγηθούν στην προσφυγιά. ΗΠΑ και Ισραήλ προσπαθούν να παρουσιάσουν την εθνοκάθαρση ως ανθρωπιστική λύση.

Αντί της κατάπαυσης του πυρός και της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα κάνουν την εμφάνιση τους διάφορα άλλα «ανθρωπιστικά σχέδια» όπως η δημιουργία ενός «πλωτού ανθρωπιστικού διαδρόμου» (πρόταση Μακρόν) με τη χώρα μας να αποδέχεται τον εκτελεστικό ρόλο στα σχέδια αυτά κατ’ εντολή ΗΠΑ. Σύμφωνα με καταγγελίες συνδικαλιστών ναυτεργατών, ήδη εφοπλιστές, ετοιμάζουν επιβατικά πλοία (έξι τον αριθμό) που με σταθμό την Κύπρο θα κινηθούν προς την εμπόλεμη ζώνη της Παλαιστίνης με σκοπό να «απεγκλωβίσουν» πολίτες από την Γάζα. Οι ναυτεργάτες καταγγέλλουν πως αυτό ισοδυναμεί με εμπλοκή στον πόλεμο και με ανοιχτή στήριξη της εθνοκάθαρσης, έστω και αν παρουσιάζεται ως «ανθρωπιστική αποστολή», και καλούν την ελληνική κυβέρνηση να μην αποδεχτεί τους σχεδιασμούς αυτούς.


Να στήσουμε άμυνες στην πολεμική απειλή

Οι τυχοδιωκτικές πολιτικές της ελληνικής κυβέρνησης εμπλέκουν όλο και περισσότερο τη χώρα μας με τις εστίες πολεμικής ανάφλεξης. Η πολιτική του «δεδομένου» συμμάχου του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ έχει μετατρέψει τη χώρα μας σε προκεχωρημένο φυλάκιο των πιο επιθετικών μερίδων του δυτικού στρατοπέδου. Την πολιτική αυτή την είδαμε να παίρνει σάρκα και οστά στον πόλεμο της Ουκρανίας με καταστροφικές συνέπειες για τη χώρα (ανατίναξη των σχέσεων με Ρωσία, μερική αποστρατιωτικοποίηση των νησιών) και την βλέπουμε να επαναλαμβάνεται και σήμερα, με την Ελλάδα να αποδέχεται τον ρόλο του «στρατηγικού βάθους» για το Ισραήλ και της «κατά παραγγελία βάσης» για τις ΗΠΑ. Είναι τέτοια η εθελοδουλία της ελληνικής κυβέρνησης που φαίνεται έτοιμη να αποδεχθεί στο όνομα του «ανθρωπισμού», να βάλει πλάτη στον εκτοπισμό των Παλαιστινίων στην Γάζα, νομιμοποιώντας την εθνοκάθαρση του παλαιστινιακού λαού ως τετελεσμένο του πολέμου.

  • Η χώρα μας δεν έχει κανένα συμφέρον από την ανατίναξη της ευρύτερης γεωπολιτικής μας περιοχής. Δεν έχει κανένα απολύτως συμφέρον να φέρει τον πόλεμο πιο κοντά στα σύνορά μας. Συμφέρον της χώρας μας είναι η επιμονή στην ειρήνη και τη σταθερότητα. Να στηρίξουμε ως επείγουσα ανθρωπιστική ανάγκη, κάθε πρόταση για άμεση κατάπαυση του πυρός και για ενίσχυση της ανθρωπιστικής βοήθειας. Συμφέρον των μικρών και ενδιάμεσων χωρών, όπως και η Ελλάδα και η Κύπρος, είναι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου, κόντρα στην επιβολή τετελεσμένων των ισχυρών, η υποστήριξη του δικαιώματος του κάθε έθνους-λαού να ζει ελεύθερα σε μια ελεύθερη πατρίδα.
  • Ο ελληνικός στρατός υπάρχει για να υπερασπίζεται την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα και ασφάλεια της χώρας μας. Ο ελληνικός στρατός δεν υπάρχει για να εκπαιδεύει τους πιλότους του Ισραήλ για να εξαπολύουν φονικές επιθέσεις εναντίων της Γάζας ή να είναι έτοιμη για μια μελλοντική εμπλοκή με το Ιράν. Ο ελληνικός στρατός δεν έχει καμιά δουλειά έξω από τα σύνορα στις επιθετικές εκστρατείες του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ. Οι φρεγάτες του πολεμικού ναυτικού δεν έχουν λόγο να συμμετέχουν ως συνοδεία των αεροπλανοφόρων των ΗΠΑ στη Μεσόγειο. Η χώρα μας δεν έχει κανένα λόγο γίνει ορμητήριο πολέμου, παραδίδοντας έδαφος και εγκαταστάσεις (Σούδα, Ελευσίνα, Στεφανοβίκειο) στο ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ.

Δεν αναγνωρίζουμε το «δικαίωμα στην αυτοάμυνα» των κατακτητών. Σε Ελλάδα και Κύπρο γνωρίζουμε τι σημαίνει κατοχή, γνωρίζουμε τι σημαίνει εποικισμός και καταπάτηση κάθε έννοιας διεθνούς δικαίου, γνωρίζουμε τι σημαίνει γενοκτονία και εθνοκάθαρση. Έχουμε χρέος να καταγγείλουμε τη γενοκτονία και την εθνοκάθαρση, που εμφανίζονται και πάλι ως «λύση» (βλ. Αρμενία), ως αυτό που πραγματικά είναι: Έγκλημα Πολέμου. Έχουμε κάθε λόγο να σταθούμε απέναντι σε χώρες που συγκροτήθηκαν και συγκροτούνται, πάνω σε εγκλήματα εναντίον άλλων λαών. Η Τουρκία και το Ισραήλ, ως δίδυμα κράτη-εγκληματίες πολέμου, είναι από κοινού αντίπαλοι των λαών και της ειρήνης στην περιοχή μας.


Μόνη διέξοδος: Ανεξάρτητο Παλαιστινιακό Κράτος

Ποια μπορεί να είναι η διέξοδος στην πολεμική σύγκρουση στη Γάζα;  Όσο ο πόλεμος συνεχίζεται, όσο η βαρβαρότητα της σιωνιστικής πολεμικής μηχανής ισοπεδώνει τη Γάζα, αφήνοντας πίσω της ερείπια, χιλιάδες νεκρούς και ξεριζωμένους, τα αδιέξοδα, όχι μόνο για το Παλαιστινιακό, αλλά και συνολικά για το γεωπολιτικό κουβάρι της Μέσης Ανατολής, θα αυξάνονται, απειλώντας να παρασύρουν όλη την ανθρωπότητα στη δίνη του πολέμου.

Το Ισραήλ, με τις πλάτες των συμμάχων του στη Δύση, θέλει να νομιμοποιήσει ως λύση, την εθνοκάθαρση του παλαιστινιακού λαού. Είναι ζήτημα «αυτοάμυνας» λένε να εξοντωθεί η παλαιστινιακή αντίσταση και μαζί να εξοντωθούν ή να εκτοπιστούν εκατομμύρια άμαχοι. Δηλώνει έτοιμο να κάνει χρήση ακόμη και του πυρηνικού του οπλοστασίου για να κάνει πράξη το σιωνιστικό σχέδιο του, κόντρα στη θέληση των λαών της περιοχής, κόντρα σε κάθε έννοια διεθνούς δικαίου.

Η ειρήνη και η σταθερότητα στη Μέση Ανατολή περνάει αναγκαστικά μέσα από την ήττα του σιωνιστικού σχεδίου. Μόνο η διασφάλιση του δικαιώματος του Παλαιστινιακού λαού σε ένα δικό του ελεύθερο και βιώσιμο κράτος μπορεί να αποτελέσει ουσιαστική λύση. Να μην επιτρέψουμε να ξεριζωθεί ο παλαιστινιακός λαός από τη γη του. Αυτή είναι η πιο έμπρακτη ανθρωπιστική στάση σήμερα: Να σταματήσει η σφαγή και να μπορέσει να ζήσει ο Παλαιστινιακός λαός ελεύθερος σε μια ελεύθερη πατρίδα.

Μόνο τότε θα είναι εφικτό να επιλυθούν οι ιστορικές αντιθέσεις, να επουλωθούν οι ανοιχτές πληγές της σύγκρουσης και να μπορέσουν τα έθνη και οι θρησκευτικές ομάδες της περιοχής να συνυπάρξουν ειρηνικά. Δεν είναι ουτοπία, είναι ο μόνος ρεαλισμός που –πέρα από την ισχύ των όπλων– αναγνωρίζει την δύναμη του δίκιου και της θέλησης των λαών που μπορούν σε στιγμές να καθορίσουν την εξέλιξη των πραγμάτων.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!