Η Ντέμπορα Σαντάνα στο Resistance Festival 2017
Η Ντέμπορα Σαντάνα είναι συνταξιούχος Πανεπιστημιακή καθηγήτρια Σπουδών Γεωγραφίας και Εθνών του Mills College της Καλιφόρνια. Ακτιβίστρια για την απελευθέρωση και την ανεξαρτησία της πατρίδας της, του Πουέρτο Ρίκο. Συμμετείχε και πέρυσι στο Resistance Festival, όπου μέσα από την ομιλία της αναδείχθηκαν τα πολλά κοινά σημεία της πολιτικής και οικονομικής κατάστασης της Ελλάδας με το Πουέρτο Ρίκο.
Γιατί συμμετέχω στο φετινό φεστιβάλ;
Χαιρετισμούς και αλληλεγγύη από το Πουέρτο Ρίκο. Τον περασμένο χρόνο μοιράστηκα μαζί σας το πώς η χώρα μου, ένα έθνος της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, είναι αποικία των Ηνωμένων Πολιτειών από την εισβολή του 1898. Περιέγραψα τις διάφορες φάσεις της εκμετάλλευσης που οδήγησαν σε μία οικονομική κρίση δεκαετίας η οποία επιβαρύνεται με ένα παράνομο δημόσιο χρέος που είναι αδύνατο να αποπληρωθεί. Κατά τη διάρκεια του Resistance Festival 2016 η κυβέρνηση των ΗΠΑ ενέκρινε ένα νόμο για τη δημιουργία ενός Συμβουλίου Φορολογικού Ελέγχου, το οποίο θα ενεργούσε ως μη εκλεγμένος άμεσος κυβερνήτης στο Πουέρτο Ρίκο, εγκρίνοντας ή απορρίπτοντας προϋπολογισμούς και αγνοώντας τους τοπικούς νόμους που παρεμποδίζουν την αποστολή τους: να επιβάλουν τη λιτότητα στον λαό και τις δημόσιες υπηρεσίες, να ιδιωτικοποιήσουν τους εθνικούς πόρους και να εξασφαλίσουν την αποπληρωμή του χρέους στους δανειστές, ιδίως στα αρπακτικά της Γουόλ Στριτ που έχουν αγοράσει το μεγαλύτερο μέρος του χρέους.
Από πέρσι το Συμβούλιο Φορολογικού Ελέγχου – αποκαλούμενο στα ισπανικά ως «Χούντα Φορολογικού Ελέγχου», αλλά στο Πουέρτο Ρίκο απλώς ονομάζεται «Η Χούντα» – έχει θεσμοθετήσει πολιτικές οι οποίες θα είχαν νόημα μόνο εάν δεν προσπαθούσαν να «σώσουν» το Πουέρτο Ρίκο, αλλά να διαλύσουν τη χώρα μας. Αύξησαν τη μηνιαία πληρωμή που θα πρέπει να καταβάλει το Πουέρτο Ρίκο για τα έξοδά τους από 2 σε 5 εκατομμύρια δολάρια, απέρριψαν τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης και ζήτησαν περισσότερες περικοπές στις υπηρεσίες, στις δουλειές και στις συντάξεις. Ανακήρυξαν το Πουέρτο Ρίκο ως μία ειδική «περιοχή (αποικία) χρεωκοπίας» και τώρα ένας Αμερικανός δικαστής πτώχευσης από τη Νέα Υόρκη ετοιμάζεται να αποφασίσει τι υπηρεσίες μπορεί να παρέχει το Πουέρτο Ρίκο, τι πρέπει να πουλάμε, και ποιους δανειστές πρέπει να αποπληρώσουμε πρώτους. Την ίδια στιγμή οι λακέδες της τοπικής κυβέρνησης πέρασαν νέους νόμους που ποινικοποιούν τη διαφωνία και τις διαμαρτυρίες και το αμερικανικό σύστημα φυλακών επέλεξε μια νεαρή διαδηλώτρια – μία φοιτήτρια ονόματι Νίνα Ντροθ – ως δοκιμαστική περίπτωση για δαιμονοποίηση από τα μίντια και κακομεταχείριση στις φυλακές, ενώ περιμένει την καταδίκη της για τις υποτιθέμενες πράξεις της κατά τη διάρκεια της μαζικής πορείας της Πρωτομαγιάς στο Πουέρτο Ρίκο.
Θέλω επίσης να σας αναφέρω μερικά καλά νέα: πέρσι πολλοί από εσάς συμμετείχατε σε μια σειρά από κινητοποιήσεις για την υποστήριξη της απελευθέρωσης από τις φυλακές των ΗΠΑ του Όσκαρ Λόπεζ Ριβέρα, ο οποίος τότε είχε φυλακιστεί για 35 χρόνια, αγωνιζόμενος για την ανεξαρτησία του Πουέρτο Ρίκο. Μόλις δύο μέρες πριν φύγει από τον Λευκό Οίκο, ο Πρόεδρος Ομπάμα υπέγραψε τελικά τα έγγραφα για την απελευθέρωσή του. Ο Όσκαρ επέστρεψε στην πατρίδα και από τις 17 Μαΐου είναι και σωματικά όσο ελεύθερος ήταν πάντα πνευματικά. Ευχαριστώ πολύ για την αλληλεγγύη την οποία όλοι εσείς εκφράσατε κατά τη διάρκεια αυτής της μακράς εκστρατείας! Υπάρχουν, φυσικά, πολλά περισσότερα να ειπωθούν για την ιστορία καταπίεσης και αντίστασης του Πουέρτο Ρίκο. Ελπίζω να τα μοιραστώ όλα αυτά και πολλά ακόμα μαζί σας στο Resistance Festival 2017!
Η Καταλονία στον δρόμο για την ανεξαρτησία της
Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η εκδήλωση στα πλαίσια της «προθέρμανσης» για το Resistance Festival 2017
Την περασμένη Τρίτη πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση με θέμα «το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας» στο Κτίριο 11δ. Στην εκδήλωση μίλησαν η Άινα και ο Ίκερ, στελέχη των φοιτητικών νεολαιών της ανεξαρτησιακής αριστεράς της Καταλονίας και της Χώρας των Βάσκων αντίστοιχα.
Τη συζήτηση άνοιξε ο Ίκερ κάνοντας μία σύντομη ιστορική αναδρομή για το πως «εφευρέθηκε» το ισπανικό έθνος, πως δηλαδή οι υπόλοιπες εθνικότητες της Ιβηρικής χερσονήσου αναγκάστηκαν να υποταχθούν στο βασίλειο της Καστίλης. Ενώ στη συνέχεια, μετά την ήττα των δημοκρατικών δυνάμεων στον εμφύλιο πόλεμο και την επικράτηση του δικτάτορα Φράνκο, καταπιέστηκαν η κουλτούρα, τα ήθη και τα έθιμα, καθώς και οι γλώσσες όλων των εθνικοτήτων – πέρα από τις καθαρά πολιτικές διώξεις αγωνιστών – του σημερινού ισπανικού κράτους. Γαλικιανοί, Ανδαλουσιανοί, Αστουριανοί και ιδιαίτερα οι πιο «επικίνδυνοι» στο Φρανκικό καθεστώς Βάσκοι και Καταλανοί, εξαναγκάστηκαν να μιλούν ισπανικά (καστιλιανικά για την ακρίβεια) και να απολέσουν τις εθνικές τους γλώσσες. Αυτό δεν άλλαξε στην ουσία ακόμα και μετά τον θάνατο του Φράνκο, καθώς το Σοσιαλιστικό και το Λαϊκό Κόμμα συνέχισαν τις διώξεις ενάντια σε κάθε φωνή ανεξαρτησίας των καταπιεσμένων εθνών. Ως εκ τούτου το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Καταλονία, θα επηρεάσει άμεσα όχι μόνο το κίνημα της πατριωτικής αριστεράς, αλλά και ολόκληρη την Χώρα των Βάσκων καθώς και τις άλλες περιοχές του ισπανικού κράτους.
«Μαζί με το αίτημα για ανεξαρτησία αυξάνεται και η επιρροή της αριστεράς»
Η Άινα από τη μεριά της μίλησε για το πως το κίνημα της ανεξαρτησιακής αριστεράς βρέθηκε από το περιθώριο – ουσιαστικά – όπου ήταν τη δεκαετία του 1990, στο επίκεντρο των πολιτικών εξελίξεων και σήμερα αποτελεί ρυθμιστή της κατάστασης στην Καταλονία. Ιδιαίτερα η Λίστα Λαϊκής Ενότητας (CUP), αλλά και η Ρεπουμπλικανική Αριστερά, η οποία και αποτελεί τη μεγαλύτερη δύναμη μέσα στο καταλανικό κοινοβούλιο, έδωσαν και δίνουν μεγάλο αγώνα για την ανεξαρτησία της χώρας τους. Ενδιαφέρουσα ήταν η συγκρότηση της Λίστας Λαϊκής Ενότητας, αφού μέσα από διαβουλεύσεις σε πόλεις και χωριά της Καταλονίας, κατόρθωσαν αρχικά μέσα από την παρέμβασή τους στις εκλογές σε δήμους και κοινότητες, να παίζουν σήμερα ρόλο ρυθμιστή για τον συνασπισμό της πλειοψηφίας του καταλανικού κοινοβουλίου (ένας συνασπισμός αριστερών και φιλελεύθερων γύρω από το αίτημα της ανεξαρτησίας).
Οι εκτιμήσεις
Σύμφωνα, λοιπόν, με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις η συμμετοχή αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 50-60% και το «ναι» στην ανεξαρτησία συγκεντρώνει 60-70%. Αυτά τα καθόλου ενθαρρυντικά μηνύματα για την ισπανική κυβέρνηση, την εξαναγκάζουν σε αλλαγή στρατηγικής από τη θέση για αποχή από το δημοψήφισμα. Με την Άινα να κάνει λόγο ακόμα και για απειλή στρατιωτικής παρέμβασης από την πλευρά της Μαδρίτης. Τέλος, κλείνοντας, είπε ότι το κίνημα της ανεξαρτησιακής αριστεράς είναι απολύτως έτοιμο για την επόμενη μέρα του δημοψηφίσματος. Σε περίπτωση νίκης του «ναι» μέσα σε 48 ώρες θα γίνει η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας και θα ακολουθήσουν έξι μήνες διαβουλεύσεων των Καταλανών για το νέο σύνταγμα, ενώ υπάρχει σχετική μέριμνα για ένα μεταβατικό καθεστώς κρατικών δομών. Όλα αυτά, βέβαια, αν η Μαδρίτη δεν παρέμβει με… άλλους τρόπους είτε στο δημοψήφισμα, είτε την επόμενη μέρα, ενδεχόμενο που πρέπει να θεωρείται βέβαιο…
INFO
Μπορείτε να δείτε το βίντεο της εκδήλωσης στο www.resistancefestival.gr/ekdilosi-katalonia/