Ας ξεκινήσουμε έχοντας υπόψη ότι μέχρι το βράδυ της 18ης Μαΐου, όταν θα έχει ολοκληρωθεί ο Β΄ γύρος των ρουμανικών προεδρικών εκλογών, πολλά μπορεί να συμβούν σε μια «ευρωδημοκρατία»… Ενδεικτικά, το τελευταίο διάστημα είχαμε: Πρώτον, ένα θεσμικό πραξικόπημα στο Βουκουρέστι καθ’ υπόδειξη του ευρωπαϊκού κόμματος του πολέμου, που ακύρωσε τις προηγούμενες προεδρικές εκλογές επειδή νικητής αναδείχθηκε ο «φιλορώσος» Τζεορτζέσκου – τον οποίο συνέλαβαν και του απαγόρευσαν να συμμετάσχει στις επαναληπτικές εκλογές[1]. Δεύτερον, τις αλχημείες στο δημοψήφισμα για την Ε.Ε. στη Μολδαβία[2]. Τρίτον, μια σειρά αντίστοιχων μεθοδεύσεων στην «καθαυτό» Ευρώπη (Γαλλία, Γερμανία). Έτσι επιχειρείται να εξαλειφθεί, μεταξύ άλλων, κάθε εμπόδιο για τη συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία.

Πάντως στον Α΄ γύρο των ρουμανικών προεδρικών εκλογών (συμμετοχή 53%) κέρδισε με 41% ο ακροδεξιός Τζόρτζε Σιμιόν, που στις ακυρωμένες εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου είχε λάβει την τέταρτη θέση με 13,5%. Τώρα τριπλασίασε το ποσοστό του χάρη στην υποστήριξη του αποκλεισμένου Τζεορτζέσκου και την αγανάκτηση για το θεσμικό πραξικόπημα.  Ο Σιμιόν θεωρείται ευρωσκεπτικιστής, διακηρύσσει ότι η γειτονική Μολδαβία είναι ρουμανικό κράτος και υπόσχεται ότι θα αποκαταστήσει την αδικία εις βάρος του Τζεορτζέσκου. Στην εξωτερική πολιτική ακολουθεί τα βήματα του Τραμπ: άνευ όρων υποστήριξη του Ισραήλ και επίλυση του ουκρανικού όπως προτείνουν οι ΗΠΑ (κάθε φορά κατά πού φυσάει ο άνεμος: πρόσφατα δήλωνε ότι η Ρωσία απειλεί την Ευρώπη, αλλά τώρα υποστηρίζει πως «δεν αποτελεί κίνδυνο»…).

Απέτυχαν οι λοιποί

Δεύτερος αλλά σε τεράστια απόσταση από τον Σιμιόν αναδείχθηκε με 21% ο Νικουσόρ Νταν, δήμαρχος του Βουκουρεστίου, φιλελεύθερος ευρωπαϊστής και αυτοπροβαλλόμενος ως πολέμιος της διαφθοράς. Μόλις τρίτος, με 20%, ήρθε ο Κριν Αντονέσκου, που υποστηριζόταν από την τρικομματική φιλοευρωπαϊκή συγκυβέρνηση (Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, Εθνικό Φιλελεύθερο Κόμμα και κόμμα ουγγρικής μειονότητας). Τέταρτος, με 13%,  βγήκε ο πρώην πρωθυπουργός Βίκτορ Πόντα, ένας διεφθαρμένος καιροσκόπος. Ήταν επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών, έπειτα έφτιαξε δικό του κόμμα, μετά επέστρεψε στους Σοσιαλδημοκράτες, και τώρα κατήλθε στις εκλογές ως ανεξάρτητος με εθνικιστικές θέσεις (μεταξύ άλλων υποσχόταν ότι, αν γίνει πρόεδρος, δεν θα επιτρέπει πλέον τη διέλευση ουκρανικών σιτηρών από τα ρουμανικά λιμάνια). Στη διάρκεια της πρωθυπουργικής θητείας του, το 2015, έγινε παρανάλωμα του πυρός ένα νυχτερινό κέντρο, και κάηκαν 64 άνθρωποι – γεγονός που πυροδότησε λαϊκές διαμαρτυρίες οι οποίες τον εξανάγκασαν σε παραίτηση. Όσο για τη φιλελεύθερη Έλενα Λασκόνι, φανατική υποστηρίκτρια της Ουκρανίας που στις ακυρωμένες εκλογές είχε λάβει 19%, τώρα καταποντίστηκε στο 2,7%.

Στον Α΄ γύρο των επαναληπτικών ρουμανικών προεδρικών εκλογών ο αποκλεισμένος από τη διαδικασία «ρωσόφιλος» Τζεορτζέσκου (αριστερά) στήριξε τον ακροδεξιό Σιμιόν (δεξιά) δηλώνοντας: «Δεν είμαι εδώ για να αναγνωρίσω μια απάτη όπως αυτές οι εκλογές. Είμαι εδώ για να αναγνωρίσω τη δύναμη της δημοκρατίας, τη δύναμη της ψήφου που τρομοκρατεί το σύστημα». Ο Σιμιόν απέσπασε 41% και θεωρείται πλέον το φαβορί του Β΄ γύρου.

Χτυπάει TikTok;

Αν δεν φταίξει πάλι το TikTok και οι Ρώσοι και… επιτραπεί η εκλογή του Σιμιόν στην προεδρία της Ρουμανίας, θα δούμε κατά πόσον σκοπεύει να κινηθεί με βάση τις προεκλογικές δεσμεύσεις του – κυρίως όσον αφορά την «αποκατάσταση» του Τζεορτζέσκου και τη στάση της Ρουμανίας στην ουκρανική σύρραξη. Επιπλέον, θα πρέπει να αντιμετωπίσει τον γενικότερο διχασμό στη χώρα του, τις ευρωπαϊκές παρεμβάσεις, καθώς και τα ζητήματα της οικονομίας. Η αιμοδότηση από το Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάπτυξης της Ε.Ε. δεν έλυσε τα προβλήματα των Ρουμάνων, καθότι οι σχετικές ενισχύσεις προσανατολίστηκαν σε μη παραγωγικές επενδύσεις, ενώ οι περικοπές μισθών, συντάξεων και κοινωνικών παροχών του κράτους τελικά έστειλαν την πιο «σωστή πλευρά» των Βαλκανίων στη… λάθος πλευρά. Από την άλλη, το ρουμανικό έδαφος έχει τη μεγαλύτερη ανάπτυξη ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στην Ευρώπη – κι αυτό δεν επιτρέπει εύκολες ακροβασίες.

Απειλές;

Τα τελευταία νέα μιλούν για ιστορικό χαμηλό του εθνικού νομίσματος και προειδοποιούν για βαθιά ύφεση της οικονομίας. Η πτώση του νομίσματος συνοδεύεται από γενικευμένο sell-off σε μετοχές και ομόλογα, ενώ ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης του Βουκουρεστίου υποχωρεί. Τα ομόλογα σε δολάρια με λήξη το 2035 ήταν μεταξύ των χειρότερων σε επίδοση στις λεγόμενες αναδυόμενες αγορές. Ευαγείς οίκοι όπως το Bloomberg ή το Moody’s προειδοποιούν τους Ρουμάνους για την αβεβαιότητα της οικονομίας τους, ειδικά μετά την παραίτηση της προσωρινής κυβέρνησης Τσολάκου λόγω της συντριπτικής ήττας του υποψηφίου της. Άλλα μέσα μιλούν για την επέλαση της ακροδεξιάς κλείνοντας το μάτι στα «προοδευτικά» αντανακλαστικά των κομμάτων του πολέμου. Προσκαλούν άραγε για μακρονικού τύπου παρεμβάσεις; Ή για πιθανές κυβιστήσεις χάριν ρεαλισμού και χρηματοδοτήσεων;

Η Trump-Mania ως υπόσχεση ευημερίας(!) δείχνει να καλύπτει τα κενά λαών που δεν αντέχουν άλλο τις επιπτώσεις του πολέμου. Αλλά οι ηγεμονίες και οι περιφερειακές δυνάμεις κλείνοντας ένα μέτωπο ανοίγουν άλλα, επιτείνοντας έτσι την αβέβαιη και ρευστή κατάσταση. Στο μεταξύ «φυσικά» οι λαοί υποφέρουν…

[1] «Ρουμανία: Ρουμανία: Πλευριτώθηκε η “σωστή πλευρά” (φύλλο 708) και Η σωστή Ρουμανία παίζει τα ρέστα της (φύλλο 722).

[2] Μια μικρή χώρα με πολλά καθήκοντα: η… Ρουμαλδαβία (φύλλο 703).

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!