Αρχική δρόμος της αριστεράς Resistance Festival 2022: Αλλαγή ρότας!

Resistance Festival 2022: Αλλαγή ρότας!

Στις 17 και 18 Σεπτεμβρίου στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Σε μια ταραγμένη περίοδο, που οι προκλήσεις για τους λαούς πυκνώνουν, το Resistance Festival, επανέρχεται με κεντρικό σύνθημα «Αλλαγή ρότας – Πολυπολικός κόσμος, αντίσταση και νέα συνείδηση». Το Resistance Festival, αποτελεί για πάνω από 10 χρόνια, αφορμή και τόπο συνάντησης ανθρώπων, κινημάτων και οργανώσεων απ’ όλο τον κόσμο. Μια διεθνιστική συνάντηση που φιλοδοξούσε πάντα να ανοίγει τη συζήτηση για τα μεγάλα και κεντρικά ζητήματα και να συμβάλει στο άνοιγμα δρόμων σε δύσβατα συνήθως τοπία.

Προσαρμοσμένο στις νέες συνθήκες, κυρίως όσον αφορά το μέγεθος και τον όγκο των πολιτιστικών του εκδηλώσεων, το φετινό Resistance Festival, θα αποτελέσει τόπο συνάντησης για ανθρώπους που αγωνιούν και αγωνίζονται κόντρα στον κόσμο των πολεμικών αξόνων που χτίζουν οι μεγάλες δυνάμεις, κόντρα στα καθεστώτα έκτακτης ανάγκης που επιβάλλονται με αφορμή άλλοτε την πανδημία, άλλοτε των πόλεμο, άλλοτε την περιβαλλοντική κρίση, αναζητώντας ζωτικό χώρο και εναλλακτικές για του λαούς, τις κοινωνίες, τις μικρές και ενδιάμεσες χώρες.

Μετά από το καλοκαίρι, εν όψει ενός δύσκολου χειμώνα, η ανάγκη να συναντιόμαστε, να μην κλειστεί ο καθένας στο καβούκι του, να συζητάμε ουσιαστικά και να οργανωνόμαστε αποκτά ζωτική σημασία. Σε αυτή την ανάγκη θα προσπαθήσει να συμβάλει η φετινή διοργάνωση του Resistance Festival, αποτελώντας ταυτόχρονα και μια υπόσχεση πως θα συνεχίσει να δίνει αφορμές για την συνάντηση διεθνών κινημάτων και τα επόμενα χρόνια.

 

Πολιτικές εκδηλώσεις

Μπροστά στις προκλήσεις της περιόδου
Σάββατο 17/9, απόγευμα

Η κεντρική εκδήλωση του Σαββάτου, μεταφέρει τις εμπειρίες και τη ματιά, ανθρώπων, λαών και κινημάτων. Βαλκάνια, Ν.Α. Μεσόγειος και Ευρώπη, στο σύνορο των γεωπολιτικών τεκτονικών πλακών, με τους λαούς και της χώρες της περιοχής να βρίσκονται αντιμέτωποι με της συνέπιες που φέρνει η πρόκληση του πολέμου, της ενεργειακής κρίσης, της συνολικής γεωπολιτικής αστάθειας.

Μέχρι στιγμής έχουν αποδεχθεί την πρόσκληση και θα συμμετέχουν οι:

Φάτος Λιουμπόνια (Αλβανία)
Ο Φάτος Λιουμπόνια θεωρείτε από τους σημαντικότερους διανοούμενους της Αλβανίας. Συγγραφέας, μεταφραστής, λογοτέχνης, και πάντα ενεργός πολιτικά, ο Φάτος Λιουμπόνια είναι υπέρμαχος της δημοκρατίας και πολέμιος των διεφθαρμένων και ολιγαρχικών κυβερνήσεων της χώρας. Από το 1994 εκδίδει το περιοδικό Përpjekja (Προσπάθεια) το οποίο εστιάζει σε ζητήματα πολιτικής σκέψης, φιλοσοφίας, ιστορίας και κουλτούρας. Αποτελεί μια αιρετική και ενδιαφέρουσα φωνή στη χώρα του με διεθνή εμβέλεια. Διαχρονικά φίλος της Ελλάδας και του ελληνικού λαού, με καίριες τοποθετήσεις για την βαλκανική πραγματικότητα όπως η εναντίωση του στη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας. Στα φύλλα 600 και 601 του Δρόμου μπορείτε να διαβάσετε την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνέντευξή του με τίτλο «Πλέουμε όλοι μαζί, αλλά σε λαθεμένη πορεία».

Ντανιέλ Ομπόνο (Γαλλία)
Η Ντανιέλ Ομπόνο, είναι μέλος του γαλλικού κοινοβουλίου από το 2017, εκλεγμένη με την Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν Λυκ Μελανσόν, της οποίας έχει διατελέσει και εκπρόσωπος Τύπου. Η Ντανιέλ Ομπόνο, γεννημένη το 1980 στην Γκαμπόν, αποτελεί εκπρόσωπο μιας νέας γενιάς πολιτικών προσώπων της Αριστεράς, που αγωνίζεται για τη δημοκρατία και τα δικαιώματα. Για τους αγώνες και την συνολική της παρουσία έχει δεχτεί κατά καιρούς σφοδρές επιθέσεις από μέσα της Δεξιάς, την ίδια στιγμή στον αντίποδα μεγάλη είναι η δημοφιλία της στα λαϊκά στρώματα, όπως αποδεικνύει και η εκλογή της από των πρώτο γύρο των πρόσφατων βουλευτικών εκλογών. Η Ντανιέλ Ομπόνο είναι παλιά γνώριμη του φεστιβάλ, καθώς έχει βρεθεί άλλες δύο φορές μαζί μας τα προηγούμενα χρόνια.

Λίο Γκάμπριελ (Αυστρία)
Ο Λέο Γκάμπριελ, κοινωνικός ανθρωπολόγος, διανοούμενος και ακτιβιστής από την Αυστρία. Με πλούσια δράση κατά τις προηγούμενες δεκαετίας στα πλαίσια του αντιπαγκοσμιοποιητικού κινήματος, με δραστήρια παρουσία στον Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ. Ιδιαίτερο είναι το ενδιαφέρον του για την Λατινική Αμερική και τα κινήματα της περιοχής.

Επίσης θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι της αντίστασης από την Παλαιστίνη και την Μέση Ανατολή, ενώ τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθεί το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων και ομιλητών.

Σεμινάριο: Αναζητώντας απαντήσεις στα κεντρικά ζητήματα
Κυριακή 18/9, πρωί

Με δύο θεματικούς κύκλους θα πραγματοποιηθεί το σεμινάριο τη δεύτερη μέρα του φεστιβάλ, επιδιώκοντας να ανοίξει τη συζήτηση για δύο κεντρικά ζητήματα της περιόδου.
Η πρώτη θεματική αφορά τον αναδυόμενο πολυπολικό κόσμο και τη θέση των λαών και των κινημάτων σε αυτόν. Η πολυοργανική κρίση διαρκείας και τα κύματα αναδιάρθρωσης που επιταχύνθηκαν με την πανδημία και τον πόλεμο, βρίσκουν τις μικρές και ενδιάμεσες χώρες, τους λαούς και τις κοινωνίες, ανάμεσα στις συμπληγάδες των αντιτιθέμενων επιδιώξεων των μεγαλοκρατικών δυνάμεων. Την ίδια στιγμή εμφατική είναι η απουσία από τον διεθνή χάρτη, ενός αυτόνομου και ανεξάρτητου από τις μεγάλες δυνάμεις πόλου των λαών και των κινημάτων, που θα μπορούσε να αποτελέσει ουσιαστικό ανάχωμα σε σχεδιασμούς και να διερευνά εμπράκτως τη διάνοιξη εναλλακτικών δρόμων. Πώς διαμορφώνονται οι γεωπολιτικές τάσεις σήμερα; Πώς στεκόμαστε απέναντι στα δύο μεγάλα μπλοκ δυνάμεων, του ευρωατλαντισμού και του ευρασιατισμού; Ποιες οι προϋποθέσεις σήμερα για ένα κίνημα ενάντια στον πόλεμο, που θα βλέπει πέρα από τη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση και θα παλεύει για ένα κόσμο όπου οι λαοί θα ζουν ελεύθεροι σε ελεύθερες χώρες; Αυτά θα είναι μερικά από τα κεντρικά ερωτήματα που θα απασχολήσουν τη συζήτηση.

Ο δεύτερος κύκλος, έχει σαν θέμα τα πυρηνικά, που συνεχίζουν να αποτελούν μια κρίσιμη απειλή για την ασφάλεια και τη βιωσιμότητα της ανθρωπότητας σήμερα. Την στιγμή που η πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία, επαναφέρει τη συζήτηση για τον πυρηνικό όλεθρο τόσο με τις εκατέρωθεν απειλές χρήσης πυρηνικών όπλων όσο και με τον αυξημένο κίνδυνο «ατυχήματος», ξυπνώντας εφιαλτικές μνήμες, μια παράλληλη εκστρατεία «πράσινου» ξεπλύματος της πυρηνικής ενέργειας για «ειρηνικούς» σκοπούς, λαμβάνει χώρα ως απάντηση στη ραγδαία επιδείνωση της ενεργειακής κρίσης. Στη συζήτηση θα επιδιώξουμε να προσεγγίσουμε το ζήτημα τόσο από την επιστημονική του σκοπιά, όσο και από την πολιτική, ιδεολογική έχοντας στο νου πως η ανάγκη για ένα αντιπολεμικό-αντιπυρηνικό κίνημα είναι ζωτικής σημασίας στις μέρες μας. Μαζί μας μεταξύ άλλων θα είναι η Μαρία Αρβανίτη-Σωτηροπούλου, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ιατρικής Εταιρείας κατά της πυρηνικής και βιοχημικής απειλής (ελληνικός κλάδος της IPPNW).

 

Πολιτιστικές εκδηλώσεις

Σάββατο 17/9, βράδυ
Μουσικό ταξίδι στην ελληνική παράδοση

Από το Resistance Festival δεν θα μπορούσε να λείπει η μουσική και ο πολιτισμός. Το συναυλιακό κομμάτι του φετινού φεστιβάλ, μας μεταφέρει στα πανηγύρια της ελληνικής υπαίθρου. Ένα παραδοσιακό γλέντι κάτω από τον πλάτανο στην αυλή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, με ρυθμούς και μελωδίες από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Από την Κρήτη στην Ήπειρο, από το Αιγαίο στη Θράκη και από τη Μικρά Ασία στην Μακεδονία, και από εκεί στο έντεχνο και λαϊκό τραγούδι, οι μουσικές και τα τραγούδια μας καλούν να στήσουμε χορό κυκλωτικό.

Το Σάββατο 17/9, από τις 22:00 και μετά, μαζί μας θα είναι οι Αρμανιάκ: Μαίρη Δεναξά – τραγούδι, Αγγέλικα Παπανικολάου – ακορντεόν, Γεωργία Μαρίνη – βιολί, και οι μουσικοί: Μανώλης Μανουσάκης – τραγούδι/λαούτο, Ηλίας Μαρκαντώνης – τραγούδι/κλαρίνο, Θανάσης Μάκος – τραγούδι/κρουστά, που υπόσχονται να στήσουν ένα γλέντι, μέχρι το ξημέρωμα.

Σχόλια

Exit mobile version