Ένας νεαρός youtuber έστειλε τα κόμματα αδιάβαστα και ως ανεξάρτητος υποψήφιος Ευρωβουλευτής όχι μόνο έχει εκλεγεί, αλλά εξασφάλισε ποσοστό σχεδόν 20%. O 24χρονος, χωρίς καμία κατάρτιση, άσχετος, πολιτικά αναλφάβητος όπως ο ίδιος δηλώνει, κέρδισε κατά κράτος το κομματικό κατεστημένο, ήλθε τρίτος, αφήνοντας πίσω του παραδοσιακούς σχηματισμούς. Με μόνο μήνυμα «σας βαρεθήκαμε», χωρίς καμία θέση, πρόταση, κατάφερε να εκφράσει την απαξίωση των πολιτών έναντι των κομμάτων.

Είναι σαφές εκ του αποτελέσματος πως πέραν από την αποχή και τα λευκά/άκυρα, ένα ποσοστό θέλησε να τιμωρήσει τα κόμματα ψηφίζοντας τον Φειδία Παναγιώτου, ο οποίος δηλώνει πως δεν ξέρει τίποτα, πλην όμως λέγει πως «έχει όρεξη» να μάθει πώς λειτουργεί το Ευρωκοινοβούλιο και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Με αυτά τα απλά, τις παραδοχές, κατάφερε να ανατρέψει το σκηνικό και να αλλάξει τον πολιτικό χάρτη. Κατάφερε να αλλάξει τη γεωγραφία και τη χωροταξία του κομματικού γίγνεσθαι.

Κωδικοποιώντας το αποτέλεσμα της 9ης Ιουνίου για τις ευρωεκλογές, θα μπορούσε να καταγραφεί η εκλογή του ανεξάρτητου υποψήφιου Φειδία Παναγιώτου, η πρωτιά εντυπώσεων του ΔΗΣΥ, η αποτυχία του ΑΚΕΛ, η εκλογή ευρωβουλευτή από το ΕΛΑΜ και η υπαναχώρηση του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου.

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει πως το… φαινόμενο Φειδίας το «γέννησε» το πολιτικό σύστημα με την αδυναμία να δώσει διεξόδους και λύσεις. Το έχει «γεννήσει» το παραδοσιακό κομματικό σύστημα και το κατεστημένο, το οποίο φάνηκε ότι δεν κατάφερε να αντιληφθεί ούτε πριν τις εκλογές, αλλά ούτε και μετά, γιατί έχασε. Δεν αντιλήφθηκε γιατί η πολιτική επιλογή ενός 20% των ψηφοφόρων δεν ήταν πολιτική! Είναι σκοπίμως, φαίνεται, απολίτικ επιλογή. Μια επιλογή που έγινε για την «πλάκα και μόνο». 

Τα αποτελέσματα

Ο ΔΗΣΥ, παρά τα πολλά εσωτερικά προβλήματα και τη μείωση των ποσοστών εξασφάλισε ποσοστό 24,8%. Κατάφερε να διατηρήσει τις δύο έδρες. Το ΑΚΕΛ είχε την ευκαιρία να περάσει πρώτο, δεν τα κατάφερε και πληρώνει την έλλειψη πρότασης διακυβέρνησης και την κρίση ταυτότητας, που διαχρονικά «κυνηγά» το κόμμα. Είδε τα ποσοστά του να συνεχίζουν να κατρακυλούν, λαμβάνοντας ποσοστό 21,5%. Επένδυσε σε τουρκοκυπριακούς ψήφους (οι ευρωεκλογές είναι οι μόνες που Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι ψηφίζουν μαζί). Ψήφισαν πέραν των 5.000 Τουρκοκυπρίων, με το ΑΚΕΛ να λαμβάνει τη μεγάλη πλειοψηφία. Το ΑΚΕΛ, πέραν του χαμηλού ποσοστού, έχασε και μία έδρα. Αυτό γίνεται για πρώτη φορά από της ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε. και εντεύθεν.

Τρίτος ο Φειδίας Παναγιώτου με 19,3% και 71.330 ψήφους. Πέραν από τον Φειδία, κέρδη από τις εκλογές έχει το ΕΛΑΜ, το ακροδεξιό μόρφωμα, πάλαι ποτέ υποκατάστημα της «Χρυσής Αυγής» στην Κύπρο. Για πρώτη φορά εξασφάλισε διψήφιο ποσοστό (11,2%) και εξασφάλισε μία έδρα. Την έκτη έδρα εξασφάλισε το ΔΗΚΟ, το οποίο είδε τα ποσοστά του να πέφτουν σε μονοψήφιο ποσοστό (9,7%). Τη συρρίκνωση βίωσαν τα άλλα κόμματα του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου: ΕΔΕΚ (5,1%), ΔΗΠΑ (2.2%). Επίσης το πρωτοεμφανιζόμενο ΒΟΛΤ πήρε 2,9%, με τους Οικολόγους σχεδόν να εξαφανίζονται (1,3%).

Είναι σαφές πως τα κόμματα αιφνιδιάστηκαν με το αποτέλεσμα. Την ίδια, όμως, ώρα δεν φαίνεται να τα απασχολεί η ήττα. Έστειλαν τα αποτελέσματα στα συλλογικά όργανά τους, δηλαδή στις ελληνικές καλένδες. Την ίδια ώρα αρέσκονται να κρύβονται πίσω από τα αποτελέσματα των εκλογών τοπικής αυτοδιοίκησης, που διενεργήθηκαν ταυτόχρονα, ανακαλύπτοντας «επιτυχίες»!

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!