Αρχική κοινωνία Ψεύτικα στοιχεία έδωσε το υπ. Υγείας

Ψεύτικα στοιχεία έδωσε το υπ. Υγείας

Πρωτοφανής απάτη από τον κ. Λοβέρδο για να προωθήσει την διάλυση του ΕΣΥ.
Της Μαρίας Σιδηροπούλου.

«Πρόχειρο και επιστημονικά απαράδεκτο» χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), Δημήτρης Βαρνάβας, το σχέδιο Λοβέρδου για την Δημόσια Υγεία. Αμέσως μετά την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου, η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας για μείωση 13.000 νοσηλευτικών κλινών, παραχώρηση 560 κλινών σε Ιδιωτικές Ασφαλιστικές Εταιρείες, συνένωση 330 κλινικών, κλείσιμο νοσοκομειακών μονάδων, συγχώνευση 133 Διοικήσεων Νοσοκομείων σε 83, προκάλεσε την οργή της ΟΕΝΓΕ η οποία απάντησε με συλλαλητήριο έξω από το υπουργείο Υγείας στις 12 το μεσημέρι και 4ωρη στάση εργασίας από τις 11-3μμ, την Πέμπτη 14 Ιουλίου. Οι πρακτικές της κυβέρνησης, κυρίως μέσω τη παραποίησης των στοιχείων που αφορούν στη συρρίκνωση του ΕΣΥ, αποσκοπούν στη συρρίκνωσή του, σύμφωνα με τους γιατρούς.

Στο «μαγείρεμα» στοιχείων ειδικεύεται πλέον το υπ. Υγείας
Το υπουργείο προωθεί μια πολιτική συγχωνεύσεων, πλέον και στα νοσοκομεία, χρησιμοποιώντας ως στοιχείο τα αλλοιωμένα στοιχεία που το ίδιο «έφερε» στο φως. Σύμφωνα με τον κ. Βαρνάβα η μείωση των κλινών αποτελεί ένα από τα τραγικότερα σημεία αυτής της αυθαίρετης πολιτικής. «Το υπ. Υγείας προχωρά σε μείωση κλινών ΜΕΘ (Μονάδων Εντατικής Θεραπείας) με βάση την πληρότητα των νοσοκομειακών μονάδων».
Ως παράδειγμα δίνει το Νοσοκομείο Λοιμωδών Νοσημάτων «Ανδρέας Συγγρός». «Δηλαδή θα πρέπει όλο το χρόνο να έχουμε λοιμώδη νοσήματα και να είναι γεμάτη η Ελλάδα με αρρώστους που έχουν λοιμώδη νοσήματα για να εμφανίζει πληρότητα 100% το Λοιμωδών;
Μπορεί μία περίοδο να εμφανίζει πληρότητα 20% και μία άλλη 120%.
Πρόκειται για λανθασμένο κριτήριο που δεν μπορεί να αποδώσει την πραγματική εικόνα της λειτουργίας του νοσοκομείου». Προσθέτει επίσης ότι «εάν υπάρξει πρόβλημα σε κάποιο από τα ιατρικά εργαστήρια και δεν μπορούν να λειτουργήσουν για κάποιο διάστημα, τότε αναγκαστικά η πληρότητα θα αυξηθεί. Άρα η μέθοδός τους είναι παντελώς άστοχη, και χωρίς καμία επιστημονικότητα ως προς τον τρόπο διαχείρισης».
Όμως όπως αναφέρει η ΟΕΝΓΕ, ακόμη και με την διάψευση των στοιχείων του υπ. Υγείας, ο κ. Λοβέρδος έχει προαποφασίσει να κλείσει 13.000 κλίνες και θα βρει οποιαδήποτε δικαιολογία και επιχειρηματολογία για να θέσει αυτό το σχέδιο σε εφαρμογή. Οι νοσοκομειακοί γιατροί χαρακτηρίζουν την πρακτική αυτή εγκληματική, τη στιγμή που «ήδη 2.500 νέοι, κατά κανόνα άνθρωποι πεθαίνουν αβοήθητοι έξω από κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) τα οποία παραμένουν κλειστά».
Ομοίως, το Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας (ΕΕΕΘ) σε ανοιχτή επιστολή του γνωστοποιεί ότι τα στοιχεία για τις ΜΕΘ, τα οποία περιλαμβάνονται στην τελική πρόταση του υπουργείου Υγείας για τις συγχωνεύσεις, «εμφανίζουν πληρότητα των ΜΕΘ ίση με 75% πανελλαδικά και 80% στην Αθήνα, όταν οι πάντες γνωρίζουν ότι καθημερινά σχεδόν υπάρχει λίστα αναμονής στο ΕΚΑΒ των ασθενών εκείνων που χρειάζονται κλίνη ΜΕΘ».

Δεν διαθέτει στατιστική υπηρεσία το υπουργείο
Σημαντικό ζήτημα που τίθεται είναι και η ανυπαρξία στατιστικής υπηρεσίας στο υπ. Υγείας, γεγονός που το καθιστά ελεύθερο να διαπράττει οποιαδήποτε αυθαιρεσία όσον αφορά την παρουσίαση των στοιχείων. Σύμφωνα με τον κ. Βαρνάβα, «είναι το μοναδικό υπουργείο στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης το οποίο δε διαθέτει στατιστικά στοιχεία.
Η εξήγηση είναι πάρα πολύ απλή. Για να μπορεί να μαγειρεύει στοιχεία με όποιον τρόπο γουστάρει και να τα σερβίρει με όποιον τρόπο θέλει. Αυτό το οποίο έγινε τώρα, στη συγκεκριμένη περίπτωση δε θα μπορούσε να γίνει εάν υπήρχε μια στατιστική υπηρεσία και ένας επικεφαλής για να παρουσιάζει τα στοιχεία αυτά», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Καμία κύρωση δεν έχει επιβληθεί από όργανα της Ε.Ε., όπως κανονικά προβλέπεται γι’ αυτές τις περιπτώσεις, εφόσον δεν υπάρχει κανένας έλεγχος για το εάν παρουσιάζονται πραγματικά στοιχεία για την κατάσταση των νοσοκομείων ή όχι.
Ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ υπογράμμισε μάλιστα πως «ο εθνικός εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας στον ΟΟΣΑ για θέματα υγείας και υπεύθυνος για την παροχή στοιχείων, κ. Λιαρόπουλος, ομολόγησε εγγράφως ότι προμήθευε με πλαστά στοιχεία την Ε.Ε.
Ο Λοβέρδος, λοιπόν, για να τον «τιμωρήσει», τον όρισε επικεφαλής της ομάδας για τις συγχωνεύσεις».

 

Σχόλια

Exit mobile version