Αρχική κοινωνία εργασία Πρωτοπόρα σε αυθαιρεσίες η… βαριά βιομηχανία της χώρας

Πρωτοπόρα σε αυθαιρεσίες η… βαριά βιομηχανία της χώρας

Τουρισμός στηριγμένος στη μαύρη και απλήρωτη εργασία

Δραστηριότητα στηριγμένη σε μαύρη-αδήλωτη εργασία, σε δήθεν πρακτική άσκηση νέων από την Ανατολική Ευρώπη, σε απλήρωτη υπερεργασία είναι ο τουρισμός, που κατά τα άλλα προβάλλεται ως η… βαριά βιομηχανία της χώρας. Αυτές οι καταγγελίες από τα συνδικάτα των ξενοδοχοϋπαλλήλων, όπως και η 24ωρη πανελλαδική τους απεργία στις 27/6 δεν κατόρθωσαν να ξεπεράσουν ως είδηση τα χαμόγελα αισιοδοξίας που σκορπούν οι ξενοδόχοι, πανηγυρίζοντας για τη νέα κυβέρνηση. Οι αφίξεις των ξένων τουριστών με το αμφισβητούμενο αποτέλεσμα για την ελληνική οικονομία χρησιμοποιούνται κατά το δοκούν: πριν από τις πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις οι «ακυρώσεις» από τα ξένα πρακτορεία προσθέτονταν στα δεκάδες εκβιαστικά διλήμματα. Μετά το αποτέλεσμα της 17ης Ιουνίου η «ανάκαμψη στις κρατήσεις» προσφέρεται ως στήριγμα στη νέα κυβέρνηση.

Βαριές καταγγελίες
Σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου η Ομοσπονδία του κλάδου (ΠΟΕΕ-ΥΤΕ) έδωσε το μέγεθος της συνεισφοράς των επιχειρηματιών του τουρισμού στην αγορά εργασίας.
Χιλιάδες εποχικοί εργαζόμενοι δεν επαναπροσλαμβάνονται, κατά παράβαση της ισχύουσας νομοθεσίας περί της εποχιακής λειτουργίας των επιχειρήσεων και της υποχρέωσης επαναπρόσληψης. Στην πλειονότητά τους, μάλιστα, χωρίς καν να κληθούν από τους εργοδότες τους για λύση της ατομικής τους σύμβασης εργασίας. Αλλά και αυτοί που κατάφεραν να εξασφαλίσουν εργασία τη φετινή σεζόν αντιμετωπίζουν:
• Αθέμιτο ανταγωνισμό από χιλιάδες μαθητές και άνεργους της Ανατολικής Ευρώπης, που υποτίθεται ότι πραγματοποιούν πρακτική άσκηση, ενώ εργάζονται με τριτοκοσμικές αποδοχές εκτοπίζοντας τους επαγγελματίες.
• Ανασφάλιστη εργασία, με το ΣΕΠΕ να διαπιστώνει πλέον σε ορισμένες περιοχές ποσοστά ακόμη και 60% παράνομης και αδήλωτης εργασίας.
• Πλασματική μετατροπή των όρων της ατομικής τους σύμβασης, όπου συνήθως δηλώνεται απασχόληση ορισμένου χρόνου λίγων ωρών αντί της ωμής πραγματικότητας της σύγχρονης δουλείας 10-12 ωρών εργασίας 6 ή 7 ημερών την εβδομάδα.
• Υπεξαίρεση αποδοχών κάθε είδους με άτυπες διαδικασίες ή ταχύτατη σύσταση ενώσεων προσώπων εργοδοτικών ανδρείκελων που δεσμεύουν εκατοντάδες εργαζόμενους σε επιχειρησιακές συμβάσεις με όρους και αποδοχές ανειδίκευτου εργάτη.

Κατά μέτωπο επίθεση στις συμβάσεις
Η εργοδοσία του κλάδου εμφανίζεται από τις πιο σκληρές, επιχειρώντας να διαλύσει κάθε συλλογικό δικαίωμα. Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων με επικεφαλής τον Ανδρέα Ανδρεάδη που ζήτησε από τη νέα κυβέρνηση να προχωρήσει «στο μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας από «σοβιετικού τύπου» σε σύγχρονη ευρωπαϊκή», ζήτησε από τις 9 Ιανουαρίου (35 μέρες πριν νομοθετηθεί το Μνημόνιο ΙΙ) από τον Λουκά Παπαδήμο την αναστολή ισχύος των κλαδικών συμβάσεων. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) ήταν ο πρώτος εργοδοτικός σύνδεσμος που έσπευσε να καταγγείλει την κλαδική ΣΣΕ, επωφελούμενος του νέου νόμου, ζητώντας οριζόντιες μειώσεις. Στην τελευταία συνάντηση εργοδοτών κι εργαζομένων την περασμένη Τρίτη, η ΠΟΞ συνέχισε να επιμένει σε μείωση 18% επί των συνολικών αποδοχών, επικαλούμενη «τη βιωσιμότητα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, τη διατήρηση ή και αύξηση των θέσεων εργασίας» (δηλώσεις του προέδρου της Γ. Ρέτσου).
Η αύξηση του «τουριστικού εισοδήματος» (των ξενοδόχων, φυσικά) επιχειρείται με εξαθλίωση των εργαζομένων και διάλυση των εργασιακών σχέσεων.
Ήδη, παρά τις πιέσεις και την τρομοκρατία που ασκείται στις μεγάλες μονάδες, οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία ετοιμάζονται για την πραγματοποίηση νέας, 48ωρης αυτή τη φορά, απεργίας στις 10 και 11 Ιουλίου.

Γιώργος Κατερίνης

 

Σχόλια

Exit mobile version