Τον ασκό του Αιόλου ανοίγει η δολοφονική απόπειρα εις βάρος 11χρονου από τον… κλόουν του ξενοδοχείου στην Κρήτη. Του Μάριου Διονέλλη

Μια μεγάλη συζήτηση για την τουριστική βιομηχανία της χώρας ανοίγει με αφορμή το σοβαρό περιστατικό της δολοφονικής απόπειρας ενός 20χρονου υπαλλήλου ξενοδοχείου εις βάρος 11χρονου παιδιού ρωσικής καταγωγής που έκανε διακοπές με τη μητέρα του στην Κρήτη. Ο δράστης είναι Ολλανδός υπήκοος, ο οποίος αρχικά είχε την ιδιότητα του τουρίστα, ωστόσο έφτασε κάτω από περίεργες συνθήκες να εργάζεται στο ξενοδοχείο και μάλιστα ως ανιματέρ, σε ένα ιδιαίτερα    πόστο που έχει να κάνει με την ψυχαγωγία των παιδιών.

Το ιστορικό
Ο κλόουν έγινε πραγματικός εφιάλτης για το 11χρονο παιδί, αρχικά κλέβοντάς του το λάπτοπ και το κινητό του τηλέφωνο. Ο 11χρονος αντέδρασε και απαίτησε τα πράγματά του ξεκινώντας λογομαχία με το δράστη της κλοπής. Ο Ολλανδός έπεισε το παιδί να μεταφερθούν σε χώρο εκτός του ξενοδοχείου για να του παραδώσει τα πράγματά του, ωστόσο, όταν βρέθηκαν στο χώρο του πάρκινγκ του κατάφερε 20 μαχαιριές και τον εγκατέλειψε θεωρώντας πως τον είχε σκοτώσει…
Το παιδί βρέθηκε μετά από δύο ώρες, έχοντας όμως τις αισθήσεις του, κατέδειξε τον δράστη, ενώ χρειάστηκε να μεταφερθεί με αεροδιακομιδή στην Αθήνα όπου υποβλήθηκε σε πολύωρη επέμβαση στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού». Σύμφωνα με τους γιατρούς έχει διαφύγει τον κίνδυνο για τη ζωή του, ωστόσο αντιμετωπίζει σοβαρό κίνδυνο μόνιμης παράλυσης.

Κανένας έλεγχος στα ξενοδοχεία
Απορίας άξιο είναι το πώς βρέθηκε να εργάζεται στο ξενοδοχείο ο συγκεκριμένος άνθρωπος, χωρίς να έχει προβλεφθεί καμία νόμιμη διαδικασία. Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι του Νομού Ηρακλείου μιλούν για καθεστώς ανομίας, ως προς τις προσλήψεις ξένων εργαζομένων στα ξενοδοχεία όλης της Κρήτης. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Γιώργος Αρετίνης δηλώνει στον Δρόμο πως οι άνθρωποι αυτοί προσλαμβάνονται χωρίς κανέναν προηγούμενο έλεγχο, μόνο και μόνο επειδή στοιχίζουν φθηνότερα και επειδή το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να βγάλουν ένα μικρό εισόδημα κατά την περίοδο των διακοπών τους. «Αν εγώ πάω να πιάσω μια δουλειά σε ξενοδοχείο, μου ζητούν βιβλιάριο υγείας, ποινικό μητρώο και μια σειρά από άλλες προϋποθέσεις. Για τους εργαζόμενους-τουρίστες δεν ισχύει τίποτα από αυτά και φτάσαμε να έχουμε αυτό το τραγικό αποτέλεσμα», λέει ο κ. Αρετίνης ενώ επισημαίνει την ανάγκη άμεσης παρέμβασης από όλες τις αρμόδιες Αρχές με πρώτη την Επιθεώρηση Εργασίας.    
«Το θέμα της πρόσληψης αλλοδαπών “ασκούμενων” είναι γνωστό εδώ και πολλά χρόνια στην Κρήτη όπου καταφθάνουν εκατοντάδες παιδιά από σχολές τουριστικών επαγγελμάτων γειτονικών χωρών προσφέροντας φτηνά εργατικά χέρια στους ξενοδόχους. Τώρα πλέον φτάσαμε να προσλαμβάνουν σε μία νύχτα και τους ίδιους τους τουρίστες», αναφέρει ο γραμματέας του Συλλόγου Νίκος Κοκολάκης.

«Μόνο λίγες μέρες…»
Προσπάθεια υποβιβασμού του γεγονότος γίνεται από την Ένωση Ξενοδόχων Ηρακλείου, η οποία τονίζει ότι πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό που δεν χαρακτηρίζει όλη την τουριστική βιομηχανία της Κρήτης.
Για δοκιμαστική περίοδο άσκησης του Ολλανδού στο συγκεκριμένο πόστο, κάνει λόγο ο πρόεδρος της Ένωσης Νίκος Χαλκιαδάκης. «Βρισκόταν μόνο μερικές μέρες στο ξενοδοχείο και ήταν υπό δοκιμή. Δεν μπορούν οι ξενοδόχοι να γνωρίζουν από πριν αν κάποιος πρόκειται να εγκληματίσει…», λέει ο κ. Χαλκιαδάκης ενώ για το θέμα των Ελλήνων και των ξένων εργαζομένων στα ξενοδοχεία ο Νίκος Δανδαρής, διευθυντής του συγκεκριμένου ξενοδοχείου, που ανήκει στον Όμιλο Μήτση, τονίζει με έμφαση πως στη συγκεκριμένη μονάδα απασχολούνται 170 Έλληνες υπάλληλοι.
Μετά το θόρυβο από το συγκεκριμένο περιστατικό η συζήτηση στρέφεται στο θέμα της μείωσης του εργατικού κόστους στα ξενοδοχεία, που ενίοτε έχει και απρόβλεπτες έως και τραγικές συνέπειες. Όπως λένε χαρακτηριστικά οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, η Επιθεώρηση Εργασίας θα είχε να βγάλει πολλά λαβράκια αν πέρναγε μια βόλτα από τα ξενοδοχεία, ειδικά στο βόρειο παραλιακό μέτωπο της Κρήτης…

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!