Τη Μεγάλη Πέμπτη πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου των Ελληνικών Πετρελαίων Α.Ε., στην οποία ανακοινώθηκε η απόφαση της διοίκησης να τροποποιήσει το Καταστατικό της εταιρείας θέτοντας σε εφαρμογή των νόμο 4706/2020. Η –διορισμένη από το κράτος– διοίκηση επέλεξε την τελευταία μέρα πριν από τις γιορτές του Πάσχα να προχωρήσει σε αυτή την κίνηση, δηλώνοντας πως οφείλει να εφαρμόσει τον συγκεκριμένο νόμο, ο οποίος προκύπτει από την ανάγκη εναρμόνισης με τις κοινοτικές οδηγίες για «Εταιρική Διακυβέρνηση, βέλτιστες πρακτικές και την ισότητα των φύλων στα Διοικητικά Συμβούλια των Ανώνυμων Εταιρειών».

Μέχρι σήμερα η σύνθεση του Δ.Σ. των ΕΛΠΕ, προέκυπτε από τον διορισμό 7 μελών από το δημόσιο, 2 μελών από τον μεγαλομέτοχο Λάτση, 2 μελών από τους μικρομετόχους και 2 μελών-εκπροσώπων των εργαζομένων της εταιρείας (μετά από εκλογές με απλή αναλογική). Σύμφωνα με τη σημερινή μετοχική σύνθεση της εταιρείας το 35.5% των μετοχών ανήκει στο ελληνικό δημόσιο –το οποίο βέβαια έχει πλέον μεταφερθεί στο ΤΑΙΠΕΔ–, το 47% στην Paneuropean Oil & Industrial Holdings, συμφερόντων Λάτση, η οποία κατείχε αρχικά το 15%, το 8.7% σε θεσμικούς Έλληνες και ξένους επενδυτές και το υπόλοιπο 8.8% σε ιδιώτες μικρομετόχους. Με δεδομένα τα παραπάνω, βλέπουμε πως στη μέχρι στιγμής σύνθεση του Δ.Σ. των ΕΛΠΕ υπήρχε αντιπροσωπευτικότητα μεταξύ των μετόχων, αφήνοντας όμως στη διαχείριση της εταιρείας στο ελληνικό δημόσιο, πραγματικότητα η οποία έρχεται να αντιστραφεί με βάση τις αλλαγές που προωθούνται στο καταστατικό της εταιρείας.

Σύμφωνα, λοιπόν, με το νέο καταστατικό, το οποίο προκύπτει από έναν νόμο αρκετά θολό, ώστε να μπορεί να ερμηνευτεί κατά το δοκούν, προκύπτει μια μητρική μετοχική εταιρεία (holding) και οι δραστηριότητες των ΕΛΠΕ θα μεταφερθούν σε θυγατρικές εταιρίες, άρα μιλάμε για τεμαχισμό των ΕΛΠΕ. Τα μέλη του Δ.Σ. θα εκλέγονται από τη Γενική Συνέλευση των μετόχων την οποία ελέγχει η Paneuropean Oil του Λάτση, με το 47% του μετοχικού κεφαλαίου. Έτσι με μια και μόνο αλλαγή μεταφέρεται αυτόματα το management της εταιρείας στα χέρια του μεγαλομετόχου, ενώ το ελληνικό δημόσιο θα έχει πλέον μόνο τυπική εκπροσώπηση στο νέο 11μελές σχήμα του Δ.Σ., με τους εκπροσώπους των εργαζομένων να αποκλείονται αυτό, αλλά «καθησυχάζονται» πως θα επιτρέπεται η συμμετοχή τους στα Δ.Σ. των θυγατρικών εταιρειών.

Γ. Παπακωνσταντίνου, γ.γ. του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων στα ΕΛΠΕ: «Η μετατροπή των ΕΛΠΕ από μητρική Εταιρεία του Ομίλου σε Θυγατρική μίας “holding” Εταιρείας με νέο Καταστατικό αλλά μετοχική σύνθεση ίδια με τη σημερινή έχει ως στόχο την απεμπόληση του ορισμού Διοίκησης από το Ελληνικό Δημόσιο που ίσχυε ως τώρα, αποτελεί ένα σχεδιασμένο από καιρό έγκλημα»

Ο Δρόμος συνομίλησε με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, γενικό γραμματέα του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων στα Ελληνικά Πετρέλαια και εκπρόσωπο των εργαζομένων στο Δ.Σ. της εταιρίας, ο οποίος ανέφερε:

«Η μετατροπή των ΕΛΠΕ από μητρική Εταιρεία του Ομίλου σε Θυγατρική μίας “holding” Εταιρείας με νέο Καταστατικό αλλά μετοχική σύνθεση ίδια με τη σημερινή έχει ως στόχο την απεμπόληση του ορισμού Διοίκησης από το Ελληνικό Δημόσιο που ίσχυε ως τώρα, αποτελεί ένα σχεδιασμένο από καιρό έγκλημα. Αυτός είναι εν τέλει και ο λόγος που τα ΕΛΠΕ δεν συμπεριλήφθηκαν στον Προϋπολογισμό της Κυβέρνησης, διότι είχαν σκοπό να τα χαρίσουν εξαρχής. Στην ουσία δίνεται το ελεύθερο στον μεγαλομέτοχο να ελέγχει πλήρως τον σχεδιασμό, τη στρατηγική, τις πολιτικές επιλογής αγορών, τις προμήθειες κ.λπ. Η μεθόδευση για την έμμεση πλήρη ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ ομολογείται και από το γεγονός ότι θα δοθεί και η θετική ψήφος των εκπροσώπων του Δημοσίου, για την αλλαγή του καταστατικού, ενώ θα έπρεπε να υπερασπίζονται τα δικαιώματά του».

Ταυτόχρονα με τις αλλαγές στον κανονισμό και την παραχώρηση του management προωθείται και ένα επενδυτικό πρόγραμμα για τα «νέα» ΕΛΠΕ. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε σχετικά στον Δρόμο:

«Πρόκειται για ένα επενδυτικό πρόγραμμα το οποίο χρησιμοποιείται για να “χρυσώσει το χάπι” στο έγκλημα ξεπουλήματος των ΕΛΠΕ που επιχειρείται. Ο χρόνος που ανακοινώνεται δεν είναι καθόλου τυχαίος και θέλει να λειτουργήσει και σαν αντιπερισπασμός και όχι σαν σοβαρός σχεδιασμός ανάπτυξης των ΕΛΠΕ.

Μέχρι στιγμής έχει ανακοινωθεί ότι πρόκειται για την μετατροπή του διυλιστηρίου της Ελευσίνας σε μονάδα παραγωγής υδρογόνου, αερίου κλπ ώστε να μειωθεί το αποτύπωμα της εταιρείας σε διοξείδιο του άνθρακα καθώς και μια μικρή μονάδα βιοντίζελ για τηγανέλαια στη Θεσσαλονίκη. Γενικώς, παρουσιάζεται μια επιχειρούμενη στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Παρόλα αυτά, αυτά τα δύο έργα δεν αποτελούν παρά μόνο ένα μικρό μέρος του επενδυτικού πλάνου “Vision 2025”, το οποίο δηλώνουν ότι θα ξεπεράσει τα 4,5 δις, χωρίς βέβαια να γνωστοποιείται σε τι θα επενδυθούν τα χρήματα αυτά. Αυτό που στην πραγματικότητα σχεδιάζεται είναι τα ΕΛΠΕ να ακολουθήσουν το δρόμο του κατακερματισμού και ξεπουλήματος, όπως ακριβώς έγινε και με τον ΟΤΕ, τη ΔΕΗ, τον ΟΣΕ και τόσες ακόμη εταιρίες του δημοσίου».

Οι εργαζόμενοι των Ελληνικών Πετρελαίων είναι αποφασισμένοι να υπερασπιστούν το δημόσιο χαρακτήρα (όσο αυτός έχει απομένει) της εταιρίας και έχουν ήδη πραγματοποιήσει 24ωρη προειδοποιητική απεργία στις 14 Μαΐου, με τη δεύτερη να προγραμματίζεται για τις 20 Μαΐου, ενώ στην πρώτη τους ανακοίνωση για το επιχειρούμενο ξεπούλημα των ΕΛΠΕ αναφέρουν:

«Για εμάς δεν νοείται παραγωγική και οικονομική ανασυγκρότηση της χωράς με τα ΕΛΠΕ εξολοκλήρου στα ανεξέλεγκτα χέρια ιδιώτη και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει ότι και να μας τάξετε, όποιον και να επιστρατεύσετε!

Μια τέτοια απόφαση αποτελεί πολιτικό και οικονομικό έγκλημα προς τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου και αναλαμβάνουν τεράστια ευθύνη όσοι την αποφασίσουν και την υλοποιήσουν.

Εμείς οι εργαζόμενοι στα ΕΛΠΕ έχουμε αξιοπρέπεια και υψηλό περί δικαίου αίσθημα και ως θεματοφύλακες των συμφερόντων ολόκληρου του Ελληνικού Λαού θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για να καταλήξει και αυτή η θλιβερή προσπάθεια στον κάλαθο των αχρήστων».

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!