Ο ποταμός της Ηπείρου δεν αντέχει και άλλο φράγμα.
Του Βασίλη Πριμηκύρη

 

Τις τελευταίες μέρες ο λαός της Ηπείρου, οι Ηπειρώτες της Αποδημίας όσο και φορείς της περιοχής του ορεινού όγκου των Τζουμέρκων βρίσκονται σε αναστάτωση, αναβρασμό και επαγρύπνηση γιατί, όλως απρόσμενα, η κυβέρνηση διά του υπουργού Περιβάλλοντος, κ.Παπακωσταντίνου, επανέφερε με τις φωτογραφικές διατάξεις των άρθρων 52 και 56 του πολυνομοσχεδίου του ΥΠΕΚΑ που συζητείται αυτές τις μέρες στη Βουλή το θέμα του φράγματος Αγίου Νικολάου, στον ποταμό Άραχθο.
Εάν κατασκευασθεί το νέο αυτό φράγμα, εκτός της οικολογικής καταστροφής που σίγουρα θα επέλθει στην περιοχή θα εξαφανισθούν και δύο τεράστιας αρχιτεκτονικής και ιστορικής σημασίας κατασκευάσματα, όπως αυτό του μεγαλύτερου μονότοξου γεφυριού της Πλάκας και του παλιού Τελωνείου μνημείου της Εθνικής μας Αντίστασης. Τα μνημεία αυτά μπορεί να γλίτωσαν -παλιότερα- από τη ΔΕΗ κινδυνεύουν όμως ξανά σήμερα από την απληστία των ιδιωτών. Η εταιρία Μηχανική Α.Ε. του κ. Εμφιετζόγλου πήρε την έγκριση από την πολιτεία για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και παρά την αντίθεση όλων των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την κατασκευή και νέου φράγματος στην περιοχή του Αγ.Νικολάου, επανέρχεται μεθοδευμένα στην κατασκευή του, φυσικά με τις πλάτες της κυβέρνησης Παπαδήμου.
Πράγματι, είναι δύσκολο να μην αντιληφθεί κανείς ότι ένα επιπλέον φράγμα,  (από τα δύο που υπάρχουν στον Άραχθο) θα καταστρέψουν κυριολεκτικά το όλο οικοσύστημα αλλά και μια δραστηριότητα ήπιου τουρισμού που έχει αναπτυχθεί στην περιοχή. Θέλουν να φτιάξουν ένα φράγμα που θα λειτουργήσει για 40-50 χρόνια και μετά θα γεμίσει λάσπη και ερημιά. Και όλα αυτά για να κερδοσκοπήσει μια ιδιωτική εταιρία πουλώντας ρεύμα στη ΔΕΗ. Ορισμένοι μιλούν για «ανάπτυξη» για το «συμφέρον του τόπου και τις πατρίδας», ξεχνώντας ότι καμιά ανάπτυξη δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς σεβασμό στο περιβάλλον. Από την άλλη, αν και κανείς δεν μπορεί να είναι αντίθετος με τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας, δεν είναι δυνατόν να μην προβληματισθεί βλέποντας την επερχόμενη καταστροφή σ’ αυτό το ποτάμι.

Να ακούσουν το μήνυμα των πολιτών
Οι χιλιάδες πολίτες της περιοχής με τη συμβολική κατάληψη του ιστορικού γεφυριού της Πλάκας, πριν από χρόνια, κατέστησαν σαφές τότε στην κυβέρνηση αλλά και σ’ όλους τους νεοφιλελεύθερους τεχνοκράτες, φωστήρες του δικομματισμού, ότι τους θεωρούν υπεύθυνους για την καταστροφή που επιχειρείται στον Άραχθο. Σήμερα διαμηνύουν με κάθε τρόπο στους συμβούλους των κατασκευαστικών εταιριών ότι δεν χρειάζονται την «ανάπτυξη» που τους προσφέρουν και ότι θα αντισταθούν με κάθε μέσο για να μην καταστραφεί ο τόπος τους.
Το παράδειγμα της Κερατέας που έδειξε σε όλους ότι δεν μπορεί να προχωρήσει κανένα έργο όταν έχεις όλη την κοινωνία απέναντι, είναι ακόμα φρέσκο. Ο κ. Παπακωσταντίνου συνεχίζοντας την αντιλαϊκή νεοφιλελεύθερη μνημονιακή πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ χθες, και του μαύρου μετώπου σήμερα, αυθαίρετα χωρίς να έχει την ελάχιστη δημοκρατική ευαισθησία να ρωτήσει τους πολίτες της περιοχής, επαναφέρει ένα θέμα που θεωρείται «κλεισμένο» εδώ και πολλά χρόνια. Στη λογική του ξεπουλήματος των πάντων, λες και είναι δικό τους αυλάκι ο Άραχθος, στο όνομα μιας κάποιας υποτιθέμενης ανάπτυξης επιχειρούν να καταστρέψουν ό,τι έχει απομείνει όρθιο από ανθρώπους και φύση.
Όλες οι οργανωμένες εκφράσεις του ηπειρώτικου λαού, θεωρώντας απαράδεκτη την προσπάθεια παράκαμψης των θεσμοθετημένων αρχών χωροταξίας όπως και της απόφασης του Σ.τ.Ε (3858/2007) που προβλέπει ρητά τη μη κατασκευή φραγμάτων στον Άραχθο και στον Καλαρρύτικο ποταμό, καλούν όλους τους Ηπειρώτες να στρατευθούν και να δημιουργήσουν ένα δυναμικό κίνημα υπεράσπισης της ηπειρώτικης φύσης αλλά και των λίγων κατοίκων που έχουν απομείνει στην περιοχή. Στον αγώνα αυτό είναι φυσικό ότι όλες οι δυνάμεις τις Αριστεράς, ενωτικά, θα δώσουν το δικό τους «παρών». Κανένας δεν δίνει το δικαίωμα στον κ. Παπακωσταντίνου και στο σινάφι του να εκχωρεί το δημόσιο πλούτο της χώρας και να θυσιάζει υπέρ των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων τα ιστορικά μνημεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

 

*Ο Βασίλης Πριμικήρης
είναι μέλος της Ε.Γ. και της ΚΠΕ του ΣΥΝ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!