hmerida4Η εφημερίδα Δρόμος της Αριστεράς δημοσιεύει τα Πρακτικά της Ημερίδας με τίτλο «Η Πρόκληση της Συνεργασίας στις Δομές Αντιμετώπισης της Εξάρτησης: Συνδέσεις, Φραγμοί, Προοπτικές», που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την Παρασκευή, 18 Μαρτίου 2016, στην «Τεχνόπολη» του Δήμου Αθηναίων.

Κύριος στόχος της Ημερίδας, που διοργάνωσε το Σωματείο των Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης της Χρήσης Εξαρτησιογόνων Ουσιών, ήταν η διασύνδεση και η δικτύωση των δομών αντιμετώπισης της εξάρτησης με τρόπους ουσιαστικούς και με στόχο την κοινωνική προσφορά σε μια εποχή επίπονων μεταβάσεων, ανακατατάξεων, πιέσεων.

Οι ομιλητές/ομιλήτριες – εργαζόμενοι/ες από διαφορετικές δομές αντιμετώπισης της εξάρτησης- παρουσίασαν με συνοπτικό και αποκαλυπτικό τρόπο την κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί στην κοινωνία και στις δομές, αλλά και τις δυνατότητες και προοπτικές για νέες, βαθύτερες, πιο ολοκληρωμένες απαντήσεις στο φαινόμενο της εξάρτησης. Ανέλυσαν τα θεσμικά προβλήματα των Κέντρων Πρόληψης, του 18 Άνω και των δομών του ΨΝΘ, προτείνοντας ανοιχτά και την μετεξέλιξη των 75 ασύνδετων Κέντρων Πρόληψης σε αυτοκέφαλο, ενιαίο Φορέα Πρόληψης, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου πλέγματος διασυνδέσεων που θα αντλεί από τον πλούτο και την πολυφωνία, σε αντίθεση με «άνωθεν φωνές» που επιζητούν φαραωνικά, γραφειοκρατικά, υδροκέφαλα σχήματα μέσα από συγχωνεύσεις, βαφτίζοντάς τις «διασύνδεση».

Έθεσαν, επίσης, το ζήτημα αλλαγής πολιτικών, πλαισίου, αντιλήψεων, για την ενίσχυση και ανάπτυξη των υπαρκτών συνεργασιών και δικτυώσεων μέσα στην κοινότητα, με μια δυναμική ανάγνωση του ζητήματος του «θεσμού» και της προσφοράς στην αντιμετώπιση της εξάρτησης, ως πραγματικότητες διαρκώς μεταβαλλόμενες τόσο «από τα πάνω» όσο και «από τα κάτω», μέσα από πρωτότυπα αιτήματα και ανάγκες που γεννιούνται στην κοινότητα. Αντιπαρέβαλαν την ανοιχτή αυτή προσέγγιση στην καταπίεση και τεχνητή ανακατεύθυνση των παρεμβάσεων, από «στεγνές» εγκυκλίους και αποφάσεις που όχι μόνο έρχονται με μεγάλη καθυστέρηση, χωρίς να λαμβάνουν υπ’ όψη όσα ήδη συμβαίνουν «από τα κάτω» στην κοινότητα, αλλά και τα αποπνίγουν θεσμοθετώντας αναποτελεσματικές και, συχνά, επικίνδυνες καρικατούρες «δράσεων».

hmerida1Ένας φρέσκος και ζωντανός διάλογος αναπτύχθηκε γύρω από τα ζητήματα του απομονωτισμού, της εξατομίκευσης, της υποταγής σε «σκληρά», πυραμιδικά ιεραρχικά σχήματα και της αλλοτρίωσης των «ειδικών» και των δομών αντιμετώπισης της εξάρτησης. Αυτές οι διαρκείς, «εκ των έσω» απειλές αναίρεσης προσπαθειών κοινωνικής παρέμβασης και συμβολής στην ενεργοποίηση των μελών της κοινωνίας γύρω από το φαινόμενο της εξάρτησης συνδέθηκαν με τις ευρύτερες προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν η χώρα και η ελληνική κοινωνία ως επίκεντρα μιας πολύπλευρης κρίσης.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο συνεργάτης του Υπουργού Εσωτερικών, κος. Αυγουλάς, η Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής της Περιφέρειας Αττικής, κα. Θανοπούλου, ο Διευθυντής της Μονάδας Απεξάρτησης 18 ΑΝΩ, κος. Κυρούσης, ο Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, κος. Καφετζόπουλος, εκπρόσωπος της Εθνικής Συντονίστριας για τα Ναρκωτικά, η πρώην Διευθύντρια της Μονάδας Απεξάρτησης 18 ΑΝΩ, κα. Μάτσα, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Κοινωνιολόγων, κος. Κατσούλας, πρόεδροι Κέντρων Πρόληψης, φοιτητές/φοιτήτριες κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών και συνάδελφοι από τις δομές αντιμετώπισης της εξάρτησης.

hmerida3hmerida2Τα δύο τραπέζια εισηγητών συντόνισαν οι δημοσιογράφοι Ιοκάστη Αλειφεροπούλου και Αγλαΐα Κυρίτση.

Η εφημερίδα «Δρόμος της Αριστεράς» ήταν ένας από τους χορηγούς επικοινωνίας της Ημερίδας.

Δημοσιογραφικά αξίζει να σημειωθεί το γεγονός ότι δεν παρευρέθηκε στην Ημερίδα ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Υγείας, κος. Γιαννουλάτος, παρότι ήταν προγραμματισμένος ως ένας από τους εισηγητές. Ο λόγος απουσίας του είναι, προφανώς, η παραίτησή του από τις θεσμικές αρμοδιότητές του περί της αντιμετώπισης της εξάρτησης, λίγες μέρες πριν τη διεξαγωγή της Ημερίδας. Σύμφωνα με πληροφορίες του Δρόμου της Αριστεράς, η παραίτησή του προκλήθηκε από τη διαφωνία του με «παράγοντες» του «χώρου» αντιμετώπισης της εξάρτησης, που προσπαθούσαν να ασκήσουν επιρροή στον υπουργό Υγείας. Η εισήγησή του -που τελικά δεν έκανε- όπως προκύπτει από τον τίτλο της θα αφορούσε τα πλεονεκτήματα της διασφάλισης πολυφωνίας δομών και προσεγγίσεων.

Το Πρόγραμμα και την Αφίσα της Ημερίδας μπορείτε να βρείτε εδώ

 

Τραπέζι 1ο «Θεσμικές Προϋποθέσεις»

Στέλιος ΓκιουζέπαςΣυνεργασία Δομών Αντιμετώπισης της Εξάρτησης: Επιλογή ή Αναγκαιότητα

Βασιλική ΠαπαλάμπρουΙσοτιμία θεσμών: Θεμέλιο συνεργασιών για σύγχρονα εγχειρήματα κοινωνικής παρέμβασης

Δημήτρης ΥφαντήςΟ «θεσμός» στην αντιμετώπιση της εξάρτησης. Μια ζώσα μεταβαλλόμενη πραγματικότητα

 

Τραπέζι 2ο: «Ο Ανθρώπινος Παράγοντας»

Δημήτρης Ναπ. ΓιαννάτοςΗ υπέρβαση της κουλτούρας του εγωισμού, προϋπόθεση μιας κοινοτικής δικτύωσης. Όραμα ή διαχείριση;

Άννα ΤζάκουΔικτύωση: Ανάγκη για μια αναστοχαστική ματιά πάνω στον κατακερματισμό των ανθρωπιστικών επιστημών και την «Αυτάρκεια του Ειδικού

Σωτήρης ΛαϊνάςΗ αντίσταση στην αλλοτρίωση, ως βάση συνεργασίας στο πεδίο των εξαρτήσεων

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!