Ενώ οι δολοφονημένοι Παλαιστίνιοι είναι πλέον 24.000 (10.000 παιδιά, 7.000 γυναίκες…) και οι αγνοούμενοι-θαμμένοι κάτω από τα ερείπια ξεπερνούν τις 8.000, το έγκριτο εβραϊκό περιοδικό Jewish Currents* γράφει αυτήν την εβδομάδα ότι το Ισραήλ έχει εξαπολύσει και έναν επιδημιολογικό πόλεμο ενάντια στη Γάζα. Το σχετικό άρθρο ξεκινά με τη δυσοίωνη δήλωση της Μάργκαρετ Χάρις, εκπροσώπου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας: «Τελικά, θα δούμε περισσότερους ανθρώπους να πεθαίνουν από ασθένειες απ’ ό,τι από τους βομβαρδισμούς». Και συνεχίζει:
«Από τις 7 Οκτωβρίου, το Ισραήλ έχει μειώσει σημαντικά την είσοδο τροφίμων, νερού και καυσίμων στη Γάζα, προκαλώντας αυτό που η παγκόσμια εμπειρογνώμονας σε θέματα υγείας Γιάρα Ασί περιέγραψε ως “μια τρομερή ανθρωπογενή ανθρωπιστική καταστροφή”, η οποία χαρακτηρίζεται από μαζική πείνα, δίψα, έλλειψη στέγης και ιατρικών υπηρεσιών. Οι συνθήκες αυτές έχουν δημιουργήσει “την τέλεια καταιγίδα για ασθένειες”, σύμφωνα με τα λόγια του εκπροσώπου της UNICEF Τζέιμς Έλντερ. Στις 2 Ιανουαρίου, ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 424.639 κρούσματα μολυσματικών ασθενειών στη Γάζα. Εν μέσω μιας συνεχιζόμενης επίθεσης που έχει καταστρέψει 27 από τα 36 νοσοκομεία της Γάζας, και τα ίδια τα θεμέλια της δημόσιας υγείας του θύλακα, οι επιδημίες είναι πιθανό να σημαίνουν μαζικό θάνατο. “Δεν χρειάζεται ανοιχτή αιματοχυσία για να μπει τέλος στις ζωές των ανθρώπων”, μας δήλωσε η Ασί»…
Υπογραμμίζοντας ότι «οι έμμεσοι θάνατοι μπορεί να είναι περισσότεροι από 15 προς 1 σε σχέση με τους άμεσους θανάτους», το άρθρο επισημαίνει: «Ο επιδημιολόγος Ντέβι Σριντάρ εκτίμησε πρόσφατα ότι μισό εκατομμύριο άνθρωποι –το ένα τέταρτο του πληθυσμού της Γάζας– θα μπορούσαν να πεθάνουν από ιάσιμα προβλήματα υγείας. Δεν υπάρχουν στατιστικά στοιχεία για τον αριθμό των παιδιών που έχουν ήδη πεθάνει από την πείνα, ή τον αριθμό των ανθρώπων που πεθαίνουν επειδή δεν μπορούν να κάνουν αιμοκάθαρση ή χημειοθεραπεία, ή να προμηθευτούν φάρμακα για την πίεση ή τον διαβήτη. Ούτε μπορούμε να γνωρίζουμε πλήρως πόσοι πεθαίνουν από γρίπη ή διάρροια ή από μολυσμένες πληγές λόγω έλλειψης υγιεινής ή αντιβιοτικών».
Το Jewish Currents επισημαίνει στη συνέχεια ότι αυτό που κάνει τους ειδικούς να χτυπούν συναγερμό, για άλλους είναι ένα χρήσιμο εργαλείο. Αναφέρει για παράδειγμα τη δήλωση του απόστρατου στρατηγού Γκιόρα Έιλαντ, νυν επίσημου συμβούλου του υπουργού Άμυνας, ότι το Ισραήλ δεν πρέπει να αποθαρρυνθεί από τις προειδοποιήσεις για ανθρωπιστική καταστροφή, διότι «η εξάπλωση σοβαρών επιδημιών θα επιταχύνει τη νίκη μας»! Εν τέλει, το εβραϊκό περιοδικό διαπιστώνει: «Η απόφαση του Ισραήλ να δημιουργήσει αβίωτες συνθήκες στη Γάζα εμπίπτει στον ορισμό της γενοκτονίας, ο οποίος περιλαμβάνει όχι μόνο την άμεση στρατιωτική βία αλλά και την “εσκεμμένη επιβολή στην ομάδα συνθηκών ζωής που υπολογίζεται ότι θα επιφέρουν τη φυσική καταστροφή της”».
Ένας Παλαιστίνιος γιατρός που μίλησε στο Jewish Currents σημείωσε εύστοχα ότι η εξάπλωση των ασθενειών έχει κεντρικό ρόλο στις πολεμικές επιχειρήσεις, όπως συνέβαινε και παλιότερα, π.χ. στους πολέμους εξόντωσης των ιθαγενών στη Βόρεια Αμερική. Και συμπλήρωσε: «Αν ο κόσμος είναι σε θέση να ανεχθεί τον αριθμό των Παλαιστινίων που σκοτώνονται στους βομβαρδισμούς, θα είναι πολύ πιο ανεκτικός σε μελλοντικές αναφορές για το πόσοι Παλαιστίνιοι πέθαναν από ασθένειες. Αν μπορείς να κάψεις ανθρώπους με βόμβες φωσφόρου, τότε μπορείς και να τους στριμώξεις και να αφήσεις τις ασθένειες να κάνουν τα υπόλοιπα. Πού είναι η κόκκινη γραμμή;»…
* Κυκλοφορεί από το 1946 με έδρα τη Νέα Υόρκη (jewishcurrents.org).