Την περασμένη Παρασκευή 25 Νοεμβρίου η Συντακτική Επιτροπή του έγκριτου γαλλικού επιστημονικού περιοδικού Philosophie έλαβε ένα εκπληκτικό και ταυτόχρονα αγωνιώδες μήνυμα από τον πανεπιστημιακό Φλοράν Μοντακλέρ, επίτιμο πρόεδρο της Διεθνούς Εταιρείας Φιλολογίας:
«Καλημέρα σας! Έχω ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα. Η Εθνοσυνέλευση, η οποία θα υποδεχόταν την Τετάρτη τον Νόαμ Τσόμσκι για να του απονείμει το Χρυσό Μετάλλιο Φιλολογίας, άλλαξε τα σχέδιά της. Και δεν ξέρω τι να κάνω: πού να του απονείμω το μετάλλιο, και ενώπιον ποίου; Θα μπορούσα να βρω μια λύση εάν η Εθνοσυνέλευση με είχε προειδοποιήσει νωρίτερα, αλλά το γεγονός είναι ότι τώρα δεν έχω ούτε χώρο ούτε κοινό για την Τετάρτη! Θα ήταν μήπως δυνατόν να οργανώσετε στο κτίριο του περιοδικού σας μια μικρή δεξίωση, στη διάρκεια της οποίας θα του απονείμω το μετάλλιο;»
Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή. Ο φιλόσοφος Νόαμ Τσόμσκι, παγκοσμίως διακεκριμένη μορφή της Γλωσσολογίας και διανοούμενος στρατευμένος στην Αριστερά, θα έπρεπε να παραλάβει την Τετάρτη μια επιστημονική διάκριση στην Εθνοσυνέλευση [ΣτΜ: η γαλλική Βουλή], στο Παρίσι. Η Διεθνής Εταιρεία Φιλολογίας, που τιμά μία φορά κάθε πέντε χρόνια έναν σπουδαίο δάσκαλο της Γραμματικής ή έναν μεγάλο κριτικό Λογοτεχνίας, επρόκειτο να του απονείμει ένα ειδικό Χρυσό Μετάλλιο – ανάλογο με αυτό που στο παρελθόν είχαν παραλάβει, μεταξύ άλλων, ο Ρομάν Οσίποβιτς Γιάκομπσον και ο Ουμπέρτο Έκο.
Μήπως η ακύρωση της τελετής στην Εθνοσυνέλευση οφειλόταν στο φόβο αυτού του υψηλού κύρους ιδρύματος, να υποδεχθεί έναν προσκεκλημένο ο οποίος έχει τη συνήθεια να είναι ιδιαίτερα επικριτικός προς τον πολιτικό κόσμο; Σε κάθε περίπτωση, η Εθνοσυνέλευση δεν έδωσε καμία εξήγηση για την αιφνιδιαστική και στο παρά πέντε ακύρωση της τελετής απονομής. Ο Φλοράν Μοντακλέρ στράφηκε τότε για βοήθεια στο περιοδικό Philosophie, το οποίο ούτως ή άλλως είχε κανονίσει να πάρει συνέντευξη από τον φιλόσοφο επ’ ευκαιρία της έλευσής του στο Παρίσι.
Με την ψυχή στο στόμα ο Μαρτίν Λεγκρό, ο βελγικής υπηκοότητας αρχισυντάκτης του περιοδικού, κινητοποίησε όλες τις επαφές του. Και κατάφερε ώστε το Κέντρο Βαλονίας-Βρυξελλών, διακεκριμένο ίδρυμα της βελγικής γαλλόφωνης κουλτούρας στο Παρίσι, να προσφερθεί να φιλοξενήσει τον Νόαμ Τσόμσκι, που η Εθνοσυνέλευση του έκλεισε την πόρτα στα μούτρα. Έτσι λοιπόν ο Τσόμσκι παρέλαβε, υπό την αιγίδα του Βελγίου και του περιοδικού Philosophie, τη διάκριση που του απονεμήθηκε μπροστά σε πάνω από 500 ανθρώπους – οι οποίοι στριμώχτηκαν όπως-όπως σε μια αίθουσα χωρητικότητας 160 ατόμων και στον προθάλαμό της για να ακούσουν την παρέμβασή του!
Κατά μία έννοια, αυτό μοιάζει με αθέλητο κλείσιμο του ματιού στον 19ο αιώνα – δηλαδή στην εποχή που οι Βρυξέλλες πρόσφεραν άσυλο στον Βικτόρ Ουγκό και άλλους αντιπάλους του τότε γαλλικού καθεστώτος…
Πηγή: www.philomag.com