Αρχική συνεντεύξεις πολιτισμός Πολυξένη Μυλωνά, ηθοποιός: Η τέχνη κόντρα στη χυδαιότητα και τη βία

Πολυξένη Μυλωνά, ηθοποιός: Η τέχνη κόντρα στη χυδαιότητα και τη βία

Μια συνομιλία με αφορμή το θεατρικό Ο Συλλέκτης

Συνέντευξη στην Μαρία Ατσελέ

Ο Συλλέκτης, το πρώτο μυθιστόρημα του Τζον Φόουλς, ανεβαίνει από τις 18 Δεκεμβρίου, κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00, στον Πολυχώρο Vault, σε μετάφραση – δραματουργική επεξεργασία της Μαριλένας Παναγιωτοπούλου και σκηνοθεσία Ένκε Φεζολλάρι, με τους Γιώργο Παπαπαύλου και Πολυξένη Μυλωνά. Πρόκειται για το μυθιστόρημα το οποίο καθιέρωσε τον Τζον Φόουλς ως έναν από τους κορυφαίους σύγχρονους πεζογράφους σε παγκόσμια κλίμακα. Η ένταση και η δυναμική του κειμένου καθώς και το σασπένς της ιστορίας κατατάσσουν το βιβλίο, που μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο και το θέατρο, στα πιο σημαντικά θρίλερ της μεταπολεμικής λογοτεχνίας. Με αφορμή την παράσταση μιλήσαμε με την ηθοποιό Πολυξένη Μυλωνά.

 Η γενιά μου κάνει θέατρο παντού. Στον δρόμο, σε υπόγεια, σε δωμάτια, σε ταράτσες. Γιατί έχει κάτι να πει. Γι’ αυτό το φορτίο που άδικα μας φόρτωσε ένα πολιτικό και κοινωνικό σύστημα που προηγήθηκε. Η κρίση δεν χτύπησε μόνο τα οικονομικά μας, αλλά προσπαθεί να υποτάξει στη γκρίνια και στη μιζέρια τα όνειρα μας. Και αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να επιτρέψουμε να συμβεί

Μιλήστε μας για τον Συλλέκτη αλλά και για τον δικό σας ρόλο;

O Συλλέκτης του Τζον Φόουλς είναι μια παραβολή για τον εγκλεισμό και την παγίδευση του ανθρώπου σε εξουσιαστικές δομές που τον υποτάσσουν και τον εξοντώνουν. Η βία, ψυχολογική και σωματική, η επιβολή, η υποταγή, η εξάρτηση, η σαγήνη ανάμεικτη με την παθολογία, η έλξη και η άπωση ανάμεσα σε δύο ανθρώπους διαφορετικής προέλευσης και τάξης, δημιουργούν τον διάχυτο ερωτισμό και τα φοβικά σύνδρομα του έργου. Το πλέον συγκλονιστικό είναι ότι όλοι μας κάποια στιγμή ζήσαμε, ζούμε, ή θα ζήσουμε κάποια μορφή εγκλεισμού, αθέλητη ή ηθελημένη, στις διάφορες εκφάνσεις τις ζωής μας αντίστοιχη μ’ εκείνη των ηρώων του Φόουλς. Αυτό το στοιχείο κάνει το έργο σημαντικά διαχρονικό και επίκαιρο.

Πως είναι η συνεργασία σας με τον σκηνοθέτη Ενκε Φεζολλάρι και τον συμπρωταγωνιστή σας Γιώργο Παπαπαύλου;

Είναι δύο υπέροχοι συνεργάτες. Ο ‘Ενκε Φεζολλάρι, επιφανής σκηνοθέτης της γενιάς του, μας καθοδήγησε με έμπνευση, δημιουργικό ενθουσιασμό και μαεστρία. Ο Γιώργος Παπαπαύλου, ενσαρκώνει τον ήρωα με εξαιρετική λεπτότητα, σε αποχρώσεις που θα ζήλευαν πολλοί ηθοποιοί της γενιάς του. Νοιώθω τυχερή που εργάζομαι και λειτουργώ μαζί τους.

Ποια κοινωνικά θέματα αλλά και προβλήματα σχέσεων θίγει το συγκεκριμένο έργο;

Την διαφορά των τάξεων. Την εξουσιαστική κυριαρχία, την παθολογία της βίας, τα παθήματα της διαφορετικότητας. Το κελάρι του έργου, δυστυχώς ή ευτυχώς, μπορεί να είναι μια καταγωγειακή περιπέτεια του καθενός μας.

Για μια ακόμη χρονιά παρουσιάζονται στην Αθήνα πολλές παραστάσεις. Μήπως παράγεται περισσότερη τέχνη από αυτήν που μπορεί να «καταναλωθεί» από το κοινό;

Στη ζωή που ζούμε παράγεται τόση χυδαιότητα και βία, που η πνοή της τέχνης θα έπρεπε να είναι μεγαλύτερη για να υπάρξει ισορροπία. Η γενιά μου κάνει θέατρο παντού. Στον δρόμο, σε υπόγεια, σε δωμάτια, σε ταράτσες. Γιατί έχει κάτι να πει. Γι’ αυτό το φορτίο που άδικα μας φόρτωσε ένα πολιτικό και κοινωνικό σύστημα που προηγήθηκε. Η κρίση δεν χτύπησε μόνο τα οικονομικά μας, αλλά προσπαθεί να υποτάξει στη γκρίνια και στη μιζέρια τα όνειρα μας. Και αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να επιτρέψουμε να συμβεί.

Το επάγγελμα του ηθοποιού αντιμετωπίζει τεράστια ανεργία. Ποιο είναι το δικό σας σχόλιο;

Το κράτος πρέπει να ελέγξει την ποιότητα και το επίπεδο των δραματικών σχολών. Η προσφορά πρέπει να συντονιστεί με τη ζήτηση. Η ανεργία στον κλάδο μας είναι τεράστια, πρέπει να ενισχυθούν οι επιχορηγήσεις και να δοθούν κίνητρα σε νέους επιχειρηματίες για να ανοίξουν δουλειές. Και πρέπει να γίνονται και συνενώσεις καλλιτεχνικών δυνάμεων. Όπως και να ‘χει και οι καλλιτέχνες βρίσκονται μαζί με όλο τον κόσμο μέσα στο όχημα της οικονομίας. Όταν επιτυγχάνεται ανάπτυξη τότε η τέχνη λειτουργεί με καλύτερους όρους.

 

INFO

Μετάφραση – Δραματουργική Επεξεργασία: Μαριλένα Παναγιωτοπούλου
Σκηνοθεσία: Ένκε Φεζολλάρι
Σκηνικά- Κοστούμια: Γιώργος Λυντζέρης
Φωτισμοί: Σεμίνα Παπαλεξανδροπούλου
Δραματολόγος: Ναταλί Μηνιώτη
Μουσική Επιμέλεια: Ένκε Φεζολλάρι
Βοηθός Σκηνοθέτη: Δάφνη Λιανάκη
Βοηθός Σκηνογράφου: Ανθή Παρασκευά – Βελουδογιάννη
Επιστημονική Σύμβουλος – Εγκληματολόγος: Κάτια Σωτηρίου
Φωτογραφίες: Κική Παπαδοπούλου
Επικοινωνία: Μαρία Κωνσταντοπούλου
Παραγωγή: Red Moonlight Productions
Ερμηνεύουν: Γιώργος Παπαπαύλου, Πολυξένη Μυλωνά

Ημέρες παραστάσεων: Δευτέρα και Τρίτη: 21.00
Διάρκεια: 80’

Γενική είσοδος: 12 ευρώ
Μειωμένο: 10 ευρώ (Φοιτητές, Μαθητές, Σπουδαστές, Κάτοχοι Κάρτας Πολυτέκνων, ΑμΕΑ, Κάτοχοι Κάρτας Ανεργίας (ΟΑΕΔ), Συνταξιούχοι άνω των 65. Ατέλειες: 5 ευρώ. Προπώληση μέσω viva.gr: 5 ευρώ

Σχόλια

Exit mobile version