Από τη Eurovision στη σφαγή. Η απατηλή όψη της «διαφορετικότητας»

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, μέσω twitter, εξέφρασε τη χαρά του για τη νίκη της Νέτα, γράφοντας «Νέτα, είσαι λατρεία. Έχεις φέρει σεβασμό για το κράτος του Ισραήλ! Το επόμενο ραντεβού στην Ιερουσαλήμ!»

Πανηγυρίζουν ανά την ευρωπαϊκή επικράτεια για τη νίκη της Νέτα Μπαρζιλάι, της Ισραηλινής νικήτριας του 63ου μουσικού διαγωνισμού της Eurovision, με το τραγούδι «Toy». Είναι, λέει, νίκη της «διαφορετικότητας».

Το εν λόγω πανηγύρι, εδώ και χρόνια, έχει πάρει διαζύγιο από τη μουσική, αλλά όχι από την πολιτική.

Είναι απορίας άξιο που όλες οι χώρες δέχονται ασμένως να συμμετέχει το Ισραήλ σε έναν –υποτίθεται– ευρωπαϊκό διαγωνισμό. Θα μου πείτε «και στον αθλητισμό τα ίδια γίνονται και εδώ και χρόνια όλοι σωπαίνουν. Η Eurovision σε μάρανε;»

Κι όμως, στο ποδόσφαιρο ή στο μπάσκετ μπορεί να υπεισέρχονται πολλοί παράγοντες που αλλοιώνουν το αποτέλεσμα, αλλά σπανίως αυτό οφείλεται σε πολιτική χαλιναγώγηση.

Μετά τα πανηγύρια περί νίκης της διαφορετικότητας ήρθε η «επόμενη μέρα».

Αντιγράφω: «Στους 59 ανέρχονται πλέον οι νεκροί στη Γάζα, μετά το θάνατο βρέφους, της μόλις οκτώ μηνών Λέιλα αλ Γάντουρ, από εισπνοή δακρυγόνου κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, με τους τραυματίες να υπερβαίνουν τους 2.700. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, το βρέφος απεβίωσε αφού εισέπνευσε δακρυγόνο κατά τη διάρκεια των επεισοδίων ανάμεσα σε παλαιστίνιους διαδηλωτές και ισραηλινούς στρατιώτες στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με το Ισραήλ».

Όπως σημειώνεται, πρόκειται για την πλέον αιματηρή μέρα για τους Παλαιστίνιους έπειτα από τον πόλεμο στην Γάζα το 2014. Γιατί υπάρχουν διαφορετικότητες και «διαφορετικότητες».

Αυτό το κράτος-σφαγέας καθαγιάστηκε με την ψήφιση της εκπροσώπου του. Αν τα κράτη δεν παίρνουν πρωτοβουλίες, θα μπορούσαν οι πολίτες, με ένα ωραίο μηδενικό, να πετάξουν έξω το Ισραήλ από τα πανηγύρια.

Όμως όχι. Το σόου μετράει.

Κι ας γίνει και στη ματωμένη Ιερουσαλήμ. Εμείς να είμαστε καλά και να συζητάμε αν άξιζε η Φουρέιρα τη νίκη.

Ξεχνάμε τι έγινε όταν κι εμείς κοιμηθήκαμε γλυκά με τη νίκη της Παπαρίζου κάποτε. Πήραμε τις χάντρες που μας δώσανε, αναλάβαμε τα γλέντια και τελικά πληρώσαμε και τον βαρύ λογαριασμό.

Αν είχε κανείς οποιαδήποτε αμφιβολία για τον πολιτικό ρόλο της Eurovision, η συγκεκριμένη συγκυρία με τα εγκαίνια της πρεσβείας των ΗΠΑ και τη συνακόλουθη σφαγή, θα έπρεπε να την αφήσει πίσω.

Αν η νικήτρια είχε οποιαδήποτε σχέση με την προάσπιση της «διαφορετικότητας» θα έπρεπε να δώσει το βραβείο της πίσω.

Και φυσικά, περιμένω από κάθε πολιτισμένη χώρα να απέχει από τη γιορτούλα που ετοιμάζουν για του χρόνου στην Ιερουσαλήμ…

 

Πόλεμος ΑΕ

Μέχρι αύριο (20 Μαΐου) μπορείτε να απολαύσετε την έκθεση στον σταθμό Μετρό του Συντάγματος με τίτλο «Πόλεμος ΑΕ – War SA» με 160 έργα της Λέσχης Ελλήνων Γελοιογράφων, μαζί με έργα κορυφαίων Πορτογάλων συνάδελφών τους.

Εξαιρετική δουλειά, αιχμηρότατη για όσους κάνουν μπίζνες και εκμεταλλεύονται τον πόλεμο αδιαφορώντας παντελώς για τις τρομακτικές συνέπειες. Οι δυο προηγούμενες εκθέσεις, ήταν το «Μετέωρο Βήμα» (2016) και «Sweet Europe» (2017), οι οποίες μάλιστα είχαν αντιμετωπίσει τη μήνι και τη λογοκρισία από διάφορες εξουσίες που ένιωσαν ότι θίγονται από την εύστοχη κριτική των γελοιογράφων μας.

Σημειώνω ότι η φετινή έκθεση είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Βαγγέλη Παυλίδη. Σε ειδικό τμήμα, θα δείτε έργα του που στοχεύουν εναντίον του πολέμου.

 

Συμμετέχουν:

Από τη Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων (www.cartoonists.gr)

Πυλίδης Βαγγέλης, Αναστασίου Τάσος, Βλάχος Κώστας, Γεωργοπάλης Δημήτρης, Γρηγοριάδης Κώστας, Δερβενιώτης Σπύρος, Dranis, Ζάχαρης Πάνος, Ζερβός Πέτρος, John Antono, Ιωάννου Γιάννης, Κουντούρης Μιχάλης, Κουτσαντάς Σάκης, Μακρής Ηλίας, Μαραγκός Πάνος, Μηλας Παναγιώτης, Μητρόπουλος Βασίλης (Bas), Μητσομπόνος Παναγιώτης, Ξένου Έφη, Ορνεράκης Σπύρος, Οθωναίου Αλεξία, Παπαγεωργίου Βασίλης, Πετρουλάκης Ανδρέας, Ρουγγέρης Κωνσταντίνος, Σκλαβενίτης Κώστας, Soloup, Soter, Στάθης (Σταυρόπουλος), Ταμπακέας Ηλίας, Τζαμπουρα Μαρία, Χαντζόπουλος Δημήτρης, Χερουβείμ Βαγγέλης

Από την Πορτογαλία:

Antόnio, Carlos Brito, André Carrilho, Cristina Sampaio, Vasco Gargalo, Jorge Gonçalves, Maia, Rodrigo de Matos, Cristiano Salgado

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!