Αρχική πολιτισμός πολιτισμός & βαρβαρότητα

πολιτισμός & βαρβαρότητα

Του Ηρόστρατου

«…Όταν ήμουν στην Αθήνα, πριν από έναν μήνα, άκουσα σε μια πορεία να τραγουδούν, ως διαμαρτυρία, τραγούδι από τη δεκαετία του 1970. Και αναρωτήθηκα γιατί δεν υπήρχε κάτι πιο σύγχρονο που να εκφράζει τα προβλήματα των καιρών. Οι «τέχνες» έχουν τη δύναμη να αλλάξουν, αλλά αυτήν τη στιγμή (εκτός από ένα γκράφιτι) δεν έχω παρατηρήσει να παίζουν σημαντικό ρόλο. Ίσως το κοινό να θέλει αυτήν τη στιγμή από την τέχνη να το κάνει να ξεφεύγει. Αλλά θα ήθελα πολύ να διαψευστώ…» η Βικτόρια Χίσλοπ σε συνέντευξη της στο Έθνος, εντοπίζει μια απουσία. Πάντα οξυδερκής η Βρετανή συγγραφέας. Αξίζει να διαβάσετε το Νήμα της για να διαπιστώσετε με πόσο διεισδυτικό τρόπο αντιμετωπίζει την Ιστορία της Θεσσαλονίκης..

Κάποτε, σε μια συζήτηση, ένας από αυτούς τους διανοούμενους που στηρίζουν τις δυνάμεις καταστροφής της χώρας είχε χαρακτηρίσει τα βιβλία της «αναγνώσματα της παραλίας».
Τελικώς, άλλοι είναι αυτοί που βρίσκονται στις παραλίες και άλλοι αυτοί που αφουγκράζονται την κοινωνία. Η Ιστορία συχνά χαρακτηρίζεται και από …ειρωνεία.

Οι φίλοι των Εκδόσεων των Συναδέλφων
Έχουμε ξαναγράψει για τις Εκδόσεις των Συναδέλφων, ένα αυτοδιαχειριζόμενο εγχείρημα στο χώρο του βιβλίου που ξεκίνησε το 2009 ως μια εκδοτική πρωτοβουλία, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Συλλόγου Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου Αττικής και σταδιακά αυτονομούμενο και διευρυνόμενο μετεξελίχθηκε σε μια αυτοδιαχειριζόμενη κοινότητα για την προώθηση ενός διαφορετικού πολιτισμού και μιας άλλης σχέσης με το βιβλίο.
Φέτος, συνεχίζουν τη λειτουργία τού θεσμού Φίλοι των Εκδόσεων των Συναδέλφων. Με μια ετήσια συνδρομή 80 ευρώ (το 2012 η συνδρομή ήταν 100 ευρώ) που δίνεται εφάπαξ ή σε 2 δόσεις, ο φίλος των Εκδόσεων λαμβάνει δωρεάν ένα αντίτυπο από κάθε καινούργιο βιβλίο (των Εκδόσεων) που βγαίνει μέσα στη χρονιά. Επίσης, πέραν του δωρεάν αντιτύπου, θα μπορεί να αγοράζει τα βιβλία με έκπτωση 50% επί της ονομαστικής τιμής (τιμή καταλόγου). Τέλος, επειδή οι Εκδόσεις των Συναδέλφων εκτός από τα δικά τους βιβλία διακινούν και βιβλία άλλων εκδοτικών οίκων, μπορούν να προμηθεύουν τους φίλους τους με όποιο βιβλίο αναζητούν με έκπτωση 30% επί της ονομαστικής του τιμής. Όποιος/α ενδιαφέρεται να δηλώσει συμμετοχή στο πρόγραμμα μέχρι 10 Φεβρουαρίου του 2013.
Για περισσότερα: https://ekdoseisynadelfwn.wordpress.com/

Μια ξεχωριστή μουσική πρόταση
Με τον τίτλο Baroque Fever, μια ομάδα νέων και ταλαντούχων μουσικών, η Athens Champer Enseble 2012, θα παρουσιάσει έργα J.S.Bach, A.Vivaldi, G.F.Handel, J.B.Lully σε συναυλία που θα δώσει σήμερα το βράδυ (8μ.μ.), στο Διεθνές Καλλιτεχνικό Κέντρο Athenaeum.
Μιχάλης Σουρβίνος: Kλασική κιθάρα, μαντολίνο
Βαγγέλης Λούτας: Bιολί
Μαρία Χαικάλη: Kλασική κιθάρα
Δήμητρα Ρούτη: Kλασική κιθάρα
Χριστόδουλος Μπενετάτος: Φλάουτο, κλασική κιθάρα
Κατερίνα Καρυώτη: Κλασική κιθάρα
Χριστίνα Τηλιγάδα: Αναγεννησιακό λαούτο
Έλσα Παπέλη: Βιολοντσέλο
Guest η σοπράνο Άννα Μορφίδου
(Καλλιτεχνική επιμέλεια Μ.Σουρβίνος)
Info: Αδριανού 3, Θησείο, 210-321 19 87, 55 και 49.

Χειμερινοί κολυμβητές
Από τις καλύτερες συναυλίες της ζωής μου ήταν αυτή των Χειμερινών Κολυμβητών μια βραδιά πριν πολλά-πολλά χρόνια στο Λυκαβηττό. Έτσι λέω, αφού ως πρόλογο ακούσω τη μουσική μπαρόκ, στη συνέχεια να πάω ως το «Γκαγκάριν» (Λιοσίων 205, Αθήνα). Διαβάζω: «Οι Χειμερινοί Κολυμβητές ή Κασμάδες ή Καθετήρες ή Μπυτζάμες κ.λπ., σε φόρμα, ακμαίοι ακόμη και διαθέσιμοι, άπαντες όσοι διασώθηκαν ή λίμνασαν, ή διατηρήθηκαν ή διείσδυσαν εντός κ.λπ., μέσα στο φθοροποιό χρόνο και κάποιοι άλλοτε μέσα κι άλλοτε έξω, έρχονται για μία μόνο βραδιά στο Γκαγκάριν, το Σάββατο 26 Ιανουαρίου του 2013. Μια βραδιά μέχρι τελικής πτώσεως, αφού, όπως δείχνουν τα πράγματα, κάθε φορά φαντάζει σαν τελευταία…».
Οι Χειμερινοί Κολυμβητές θα είναι σε πλήρη σύνθεση, ενώ τη βραδιά θα ανοίξει ο Λόλεκ παρουσιάζοντας νέα τραγούδια με… punk ενέργεια και ρεμπέτικη καταβολή!
Πληροφορίες-κρατήσεις στο 6947927547.

Λατινοαμερικάνικη ποίηση
Ένα πολύ ενδιαφέρον αφιέρωμα στη Λατινοαμερικάνικη ποίηση θα παρουσιάσει ο Σύλλογος «Γ. Κορδάτος», στο καφέ Ημίωρο (Λεωφόρος Ειρήνης 23 , Ηλιούπολη), την Κυριακή στις 6.30.
Ο Ν. Καραβέλος, θα μιλήσει για την ποίηση του Πάβλο Νερούδα, ο Jaime Svart για την ποίηση του Χοσέ Μαρτί και ο Δ. Καλτσώνης θα αναλύσει με ποιον τρόπο οι κοινωνικοί αγώνες λειτουργούν ως υπόβαθρο της λατινοαμερικάνικης ποίησης. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Π. Καπετανόπουλος. Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα και προβολή ταινίας για τη ζωή του Νερούδα.

Ο Αιγόκερως / Μαξ Ερνστ
Την Παρασκευή, 8 Φεβρουαρίου, η Ομάδα «Νοσταλγία», μετά τη Μάσκα του Κόκκινου Θανάτου του Πόε, που παρουσίασε πριν λίγο καιρό, παρουσιάζει μια νέα δράση, επηρεασμένη από τη ζωγραφική και τα σκοτεινά κινήματα του μεσοπολέμου, εισάγοντας ένα νέο τρόπο αφήγησης και ψυχεδελικής εμπειρίας για τους θεατές:
«Μια ομάδα ανθρώπων εγκαταλείπεται σε ένα άγνωστο δάσος που δεν έχει τέλος. Εκεί, κατασκευάζουν μια τεράστια καλύβα και συγκροτούν ένα μοντέλο κοινότητας για να επιβιώσουν και να προστατευθούν από εξωτερικές απειλές. Ταυτόχρονα αποφασίζουν να αντικαταστήσουν τις παλιές κοινωνικές τους δράσεις με καινούργιες και να βυθιστούν μέσα στο κλίμα που δημιουργεί το περιβάλλον που έφτιαξαν.
Να βυθιστούν στην πίκρα και την απόγνωση της εγκατάλειψης και να παλέψουν το μεγαλύτερο εξωτερικό εχθρό που παραμονεύει μέσα στα δέντρα τη νύχτα, έτοιμος να τους επιτεθεί».
Info: Rabbithole, Γερμανικού 20, Μεταξουργείο
Παραστάσεις: 8, 9, 10 Φεβρουαρίου
Ώρες προσέλευσης-κράτησης: 21:15 , 21:30, 21:45, 22:00.
Διάρκεια: 90’.

Αθήνα θέα/ Αθήνα Θεά
Σε ένα ακόμη ενδιαφέρον πρότζεκτ μας καλεί η ζωγράφος και ανήσυχη εικαστικός Γιάννα Ανδρεάδη:
«Πρόσκληση για συμμετοχή ανοιχτή σε όλους: μία φωτογραφία με τη θέα από το παράθυρο, φωτογραφημένη από μέσα, απαραίτητα με το πλαίσιο ή μέρος του παραθύρου που να συνοδεύεται από το μέρος της λήψης για τη λεζάντα. Οι φωτογραφίες πού θα επιλεγούν και θα δημοσιευτούν, σε πρώτη φάση στην σελίδα, θα έχουν πάντα το credit του καθενός, tag και “pour le projet”: ΑΘΗΝΑ ΘΕΑ”. Στη συνέχεια, θα οργανώσω έκθεση /έκδοση.
AΘΗΝΑ ΘΕΑ, θα δείξει μια “ανέκδοτη” προσωπική και “οικία” Αθήνα του καθένα, Αθήνα, θέα/ Αθήνα Θεά…».
Περισσότερες πληροφορίες στο: https://ianna.online.fr/ ή στο facebook (ΑΘΗΝΑ ΘΕΑ): https://www.facebook.com/pages/A%CE%98%CE%97%CE%9D%CE%91-%CE%98%CE%95%CE%91/233816666752996

Σχόλια

Exit mobile version