του Ηρόστρατου

 

Πολιτισμός και περιβάλλον

Με θέμα Πολιτισμός και Περιβάλλον – Δίπολο στοιχείο ανάπτυξης ο Δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού οργανώνει μια σειρά σεμιναρίων με αξιόλογους εισηγητές και πολύ ενδιαφέρουσες προσεγγίσεις που καλύπτουν ένα ευρύτατο φάσμα θεμάτων.

Το Σάββατο, 2 Μαΐου, η φιλόλογος Νέλλη Λάβδα θα μιλήσει με θέμα Φιλοθέη-Ψυχικό-Νέο Ψυχικό: Τρεις πόλεις που γεννήθηκαν στις αρχές του 20oύ αιώνα, η αρχιτέκτων Μαργαρίτα Καραβασίλη για τον πολιτισμό του περιβάλλοντος και το περιβάλλον του πολιτισμού και ο βιολόγος Μαρτίνος Γκαίτλιχ για το νερό στο αστικό τοπίο, εξειδικεύοντας στην περίπτωση του Ποδονίφτη.

Όπως σημειώνουν οι διοργανωτές, «ο πολιτισμός είναι παιδεία και είναι λάθος να αντιμετωπίζεται ως ένας κλάδος που αφορά μόνο μία μερίδα ανθρώπων. Η περιβαλλοντική πολιτική πάλι, δεν είναι μια θεματική πολιτική παράλληλη με τις άλλες, ως είθισται να την αντιλαμβανόμεθα, και μάλιστα διασπασμένη στα επιμέρους αντικείμενα βάσει των σχετικών οδηγιών (απορρίμματα, νερά, περιοχές Νατούρα, αδειοδότηση, περιβαλλοντική ευθύνη, εξοικονόμηση ενέργειας κ.λπ.) αλλά μια ολοκληρωμένη προσέγγιση σε όλα τα παραπάνω θεματικά πεδία, που θέτει εν ολίγοις το ζήτημα της σχέσης του ανθρώπου με την φύση και τους φυσικούς πόρους οι οποίοι δεν είναι ανεξάντλητοι».

Το Σάββατο, 9 Μαΐου, το σεμινάριο θα είναι αφιερωμένο στην παιδική χαρά στον χώρο και στο χρόνο και θα συνδυαστεί με ξενάγηση στην παιδική χαρά Πικιώνη (μεταξύ των ομιλητών θα είναι και η αρχιτέκτων Αγνή Πικιώνη). Στις 16 Μαΐου τη σκυτάλη παίρνουν οι αρχαιολόγοι Εύη Πίνη και Έφη Κασάπογλου, δίνοντας τη δική τους οπτική στο θέμα.

Το ζήτημα είναι πέρα από τα ενδιαφέροντα σεμινάρια που δυστυχώς -στις περισσότερες περιπτώσεις αφορούν σε μια μικρή μερίδα ανθρώπων που τα παρακολουθούν- να μπορέσει κανείς να κάνει κοινωνούς το σύνολο των δημοτών, αλλά και να εφαρμόσει ανάλογες πολιτικές στην πράξη.

Πληροφορίες: Σάββατο, από τις 11:00 έως τις 14:00, στις 2, 9, 16, 23 και 30 Μαΐου 2015, καθώς και το Σάββατο 6 Ιουνίου 2015 (Ημέρα Περιβάλλοντος). Τα σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν στην Α΄ Πλατεία Παλαιού Ψυχικού (πρ. Blue Bell) πλην εκείνης της 9ης Μαΐου, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο κτίριο του πρώην Δημαρχείου Φιλοθέης, Καλλιγά 31 & Ρενιέρη (Παλαιά Αγορά).

τηλ.: [email protected]

 

Στη Στέγη με τη Σχεδία

Δεν είμαι ανάμεσα σε αυτούς που θαυμάζουν τη «Στέγη» του Ιδρύματος Ωνάση – όπως κάποτε λάτρευαν το Μέγαρο.

Αυτός ο συνδυασμός τέχνης και κοσμικού γεγονότος που χαρακτηρίζει συχνά τις εκδηλώσεις και τις παραστάσεις του, μάλλον με απωθεί.

Στο αχανές θέατρο, αν δεν πληρώσεις πανάκριβο εισιτήριο, ελάχιστα απολαμβάνεις την παράσταση…

Ωστόσο, αυτή τη φορά σκοπεύω ακόμη κι εγώ να κατηφορίσω στη Στέγη για την έκθεση φωτογραφίας του περιοδικού δρόμου Σχεδία, μιας πραγματικά αξιέπαινης προσπάθειας έμπρακτης αλληλεγγύης.

Στην έκθεση με τίτλο Μια στέγη για τη Σχεδία, που άνοιξε τις πύλες της στις 28 Απριλίου, δέκα διανομείς του περιοδικού παρουσιάζουν ογδόντα εικόνες της πόλης που απαθανάτισαν με τον φωτογραφικό τους φακό.

Πρόκειται για το αποτέλεσμα μιας προσπάθειας που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2013, όταν οι διανομείς πήραν στα χέρια τους από μια φωτογραφική μηχανή.

Όπως σημειώνεται, «αποστολή τους ήταν να αποτυπώσουν τη ζωή στην πόλη από τη δική τους μοναδική οπτική. Να καταγράψουν, χωρίς περιορισμούς και αναστολές, αυτά που τους γοητεύουν, τους θλίβουν, τους κάνουν να χαμογελούν, να θυμώνουν, να ελπίζουν. Να αποτυπώσουν, εντέλει, αυτό που τους κινεί το ενδιαφέρον, να μας δείξουν την πόλη μέσα από τα δικά τους μάτια».

Συμπαραστάτη στην προσπάθειά τους είχαν τον φωτογράφο Νίκο Πηλό.

Υποθέτω ότι θα είναι ενδιαφέρουσα και η αντίθεση ανάμεσα στον κόσμο που αποτυπώνουν οι φωτογραφίες και στη χλιδάτη «Στέγη»…

Πληροφορίες: Η έκθεση διαρκεί ως Κυριακή ώς τις 10 Μαΐου, 12:00-21:00.

 

Περιμένοντας το κοινό

Το περασμένο Σάββατο είχα την ευκαιρία να απολαύσω το νέο έργο του Βασίλη Ραΐση Περιμένοντας το κοινό στο Studio Μαυρομιχάλη. Μια κωμωδία, συχνά πικρή όπου ένας ηθοποιός της τηλεόρασης και της stand up κωμωδίας που εμφανίζεται σε κάποιο νυχτερινό κέντρο προσεγγίζει έναν «συνάδελφό» του -του πειραματικού θεάτρου- προκειμένου να συνεργαστούν.

Την αρχική κάθετη άρνηση ακολουθεί η αποδοχή. Αποφασίζουν να κάνουν μια διασκευή -επί το ελαφρότερο- του Περιμένοντας τον Γκοντό του Μπέκετ.

Ο Φώτης Θωμαϊδης και ο Λεωνίδας Μαράκης ερμηνεύουν εξαιρετικά τις παράλογες καταστάσεις στις οποίες βυθίζονται οι δυο ήρωες που μοιάζει αδύνατον να συνεννοηθούν. Πάντως, μέσα από αυτή την αδυναμία θα προκύψει, τελικά, και το ίδιο το έργο.

Κείμενο και σκηνοθεσία: Βασίλης Ραΐσης.

Σκηνογραφία-Ενδυματολογία: Μαρία Παπαδοπούλου.

Μουσική: Μανόλης Παπαδάκης.

Φωτογραφίες: Μαρία Παπαδοπούλου.

Πληροφορίες: Studio Μαυρομιχάλη (Μαυρομιχάλη 134, Εξάρχεια, τηλ.: 210 6453330). Μέρες και ώρες παραστάσεων: Παρασκευή-Σάββατο: 9.00 Κυριακή: 8.00 (μέχρι 31 Μαΐου).

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!