Αρχική πολιτισμός πολιτισμός & βαρβαρότητα Πολιτισμός και Βαρβαρότητα (φ.459)

Πολιτισμός και Βαρβαρότητα (φ.459)

Ταξίδι με το τρένο της Ιστορίας

 

Έχουμε γράψει σε αυτή τη στήλη ξανά για την ανάγκη να διατηρηθεί ζωντανή η –παλιά πλέον– σιδηροδρομική γραμμή Τιθορέας – Λειανοκλαδίου μέσω Αμφίκλειας και Μπράλου.

Ευτυχώς, οι αγώνες των κατοίκων έχουν μέχρι τώρα αποτρέψει την πλήρη κατάργηση, ωστόσο η γραμμή ουσιαστικά υπολειτουργεί. Μια ευκαιρία για να στηρίξουμε τον αγώνα, αλλά και να γνωρίσουμε την περιοχή, μάς δίνουν ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Μπράλου και ο Σύλλογος Φίλων Σιδηροδρόμου με την εκδρομή που διοργανώνουν το Σάββατο 22 Ιουνίου 2019.

Το τρένο θα ξεκινήσει από το σταθμό Λαρίσης (Αθήνα) και μέσω της νέας χάραξης θα φτάσει στο ΣΣ Λειανοκλαδίου. Από εκεί, μετά από μια ολιγόωρη στάση, θα διανύσει την ιστορική διαδρομή για Μπράλο με στάσεις και ξεναγήσεις σε Γοργοπόταμο, Τραχίνα, Ασωπό, Ελευθεροχώρι, γέφυρα Παπαδιάς, Σήραγγα Μπράλου κ.ά. Ακολουθεί ολιγόωρη επίσκεψη στην Αμφίκλεια και μέσω Τιθορέας θα φτάσει το βράδυ στην Αθήνα στον κεντρικό Σιδηροδρομικό Σταθμό (Σταθμό Λαρίσης).

Επιβίβαση εκδρομέων θα γίνει από πολλά σημεία καθώς και από Τιθορέα και Λειανοκλάδι.

Για δηλώσεις συμμετοχής κόστος εκδρομής και λεπτομερές πρόγραμμα θα ενημερωθείτε άμεσα στο facebook προφίλ του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Μπράλου.

Ο τρόπος επικοινωνίας θα είναι το email και το messenger του συλλόγου και τα τηλέφωνα που θα ανακοινωθούν.

Στο πλαίσιο της ημερήσιας εκδρομής θα πραγματοποιηθεί έκθεση φωτογραφίας στο χώρο του Σ.Σ. Μπράλου με θέμα τα 110 χρόνια του Σιδηροδρομικού Περάσματος Μπράλου. Επίσης θα γίνει διαγωνισμός καλύτερης φωτογραφίας σε τρεις κατηγορίες: Αποτυπωτική, Καλλιτεχνική, Τρένο και Τοπίο (trainscape).

Όσοι επιθυμούν να λάβουν μέρος, παρακαλούνται να στείλουν τις φωτογραφίες τους μέχρι 15 Ιουνίου, σε πλήρη ανάλυση, διευκρινίζοντας ποιες θα εκτεθούν και με ποιες επιθυμούν να λάβουν μέρος στον διαγωνισμό (μία ανά κατηγορία). Όλοι οι συμμετέχοντες, ως αναγνώριση της προσφοράς τους στον τόπο μας, θα εγγραφούν ως επίτιμα μέλη στον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Μπράλου. Οι τρεις νικητές θα λάβουν από το Σύλλογό ως έπαθλο το λεύκωμα του Μπραλιώτη Νικ. Κ. Τσίτσα με τίτλο Μπράλος Το Σιδηροδρομικό Πέρασμα.

Mail: chriskaragounis@yahoo.gr – gnomongpa@gmail.com 

 

 

10 χρόνια Zagoriwood

Από τις 9 έως τις 21 Ιουλίου το Zagoriwood επιστρέφει για 10η χρονιά στα Κάτω και στα Άνω Πεδινά Ζαγορίου για να στήσει τους προβολείς του και να ανοίξει τις πόρτες των αιθουσών του σε όλους όσοι επιθυμούν να εντρυφήσουν για τα καλά στην 7η τέχνη.

Φέτος στα Ζαγοροχώρια θα διεξαχθούν συνολικά 6 εργαστήρια, τα οποία είναι τα εξής:

– Εργαστήριο Ντοκιμαντέρ (9-15 Ιουλίου)

– Εργαστήριο 1 – Από την ιδέα ως την ταινία (9-21 Ιουλίου)

– Story Lab / Ethnomediaology (11-15 Ιουλίου)

– Εργαστήριο εφήβων (14-21 Ιουλίου)

– Animation – stop motion (16-20 Ιουλίου)

– Υποκριτική (16-18 Ιουλίου)

Στο Εργαστήριο 1 και το Εργαστήριο Εφήβων εισηγητές είναι οι Γιώργος Μακρής, Χρύσα Τζελέπη, Άκης Κερσανίδης και Κλεάνθης Δανόπουλος, ενώ το Εργαστήριο ντοκιμαντέρ αναλαμβάνει ο Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος (Σιωπηλός Μάρτυρας, Ο Μανάβης). Το Story Lab διοργανώνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου του Λάνκαστερ Έρικ Κνούτσεν και τον σκηνοθέτη Ιακώβο Παναγόπουλο, και έχει ως στόχο την κατανόηση της δημιουργίας ιστοριών μέσα από προσωπικά βιώματα, συλλογικές μνήμες και brainstorming. Τέλος, το Εργαστήριο Υποκριτικής αναλαμβάνει η βραβευμένη ηθοποιός Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, ενώ εκείνο του animation η ταλαντούχα Ίριδα Ζιόγκα. Αναλυτικές πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχών στο κάθε εργαστήριο θα βρείτε στο www.zagoriwood.gr

Παράλληλα το Zagoriwood προγραμματίζει μια σειρά προβολών στα χωριά της περιοχής με πάνω από 30 μικρού και μεγάλου μήκους ταινίες, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οι βραβευμένες ελληνικές ταινίες Η Δουλειά της (Νίκος Λαμπό), The Waiter (Στιβ Κρικρής), Όταν ο Βάγκνερ Συνάντησε τις Ντομάτες (Μαριάννα Οικονόμου) και πολλές ακόμα. Το Zagoriwood διοργανώνεται από την Πολιτιστική Εταιρία Ζαγορίου υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Γιώργου Μακρή.

Σχόλια

Exit mobile version