Αρχική πολιτισμός πολιτισμός & βαρβαρότητα Πολιτισμός και Βαρβαρότητα (φ.453)

Πολιτισμός και Βαρβαρότητα (φ.453)

Ένα Φεστιβάλ πνιγμένο στο αίμα

2ο Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας 

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, το βιβλιοπωλείο «Monogram», στον Χολαργό, μας ετοιμάζει έναν μήνα γεμάτο… εγκλήματα. Το 2ο Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Λέσχης Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας (ΕΛΣΑΛ) και την υποστήριξη του Δήμου Παπάγου – Χολαργού, ξεκίνησε χθες Παρασκευή 3 Μαΐου με ένα Crime Lab από την Τατιάνα Αβέρωφ, τη Χίλντα Παπαδημητρίου και τη Χρύσα Σπυροπούλου. Επρόκειτο για ένα εργαστήρι δημιουργικής αστυνομικής λογοτεχνίας, όπου οι συγγραφείς συζήτησαν για τις μεθόδους συγγραφής και βοήθησαν το κοινό να συνθέσει τη δική του αστυνομική ιστορία.

Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ –που θα διαρκέσει μέχρι τις 19 Ιουνίου– το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει 15 εκδηλώσεις, παρουσιάσεις και ομιλίες, να γνωρίσει πολλούς συγγραφείς αστυνομικής λογοτεχνίας, δημοσιογράφους και ειδικούς μελετητές του αστυνομικού μυθιστορήματος και να συμμετέχει σε διάφορες πρωτότυπες δράσεις, θεατρικά δρώμενα, κυνήγι θησαυρού και σεμινάρια δημιουργικής γραφής.

Οπωσδήποτε ξεχωρίζει η παρουσίαση του νέου βιβλίου Το Μαχαίρι του Jo Nesbo, μία μέρα πριν την παγκόσμια επίσημη κυκλοφορία του (5 Ιουνίου, στις 20.30), με ομιλητές τους συγγραφείς Γρηγόρη Αζαριάδη και Βαγγέλη Γιαννίση, καθώς και τον δημοσιογράφο Αντώνη Καρπετόπουλο.

Το Πρόγραμμα του Μαΐου:

5 Μαΐου(18:30): Πρώτη παρουσίαση για το βιβλίο του Κώστα Στοφόρου Η σπηλιά του Δράκου – Περιπέτεια στην Καστοριά

8 Μαΐου(20:00): Ομιλία: Αληθινά Εγκλήματα – True Crimes. Ομιλητές ο Γρηγόρης Αζαριάδης, συγγραφέας και ο Κωνσταντίνος Χασιώτης, Διοικητής του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ζωής. Θέμα οι διαδικασίες της έρευνας των εγκλημάτων με αναφορά σε αληθινές περιπτώσεις εγκλημάτων.

10 Μαΐου(19:00): Memento Mori – Φυγή κεφαλαίων. Δώρος Αντωνιάδης -Γιώργος Μαρτινίδης. Συντονίστρια Μαρία Κουλούρη

11 Μαΐου(12:00): Ντεντέκτιβ Κλουζ. Παιδική εκδήλωση με βιβλιοπαρουσίαση και παιχνίδια.

13 Μαΐου(19:00): Η γυναίκα του Ίσνταλ -Βαγγέλης Γιαννίσης. Ομιλητής Ευθύμιος Σαββάκης, δημοσιογράφος.

16 Μαΐου(19:00): Η εποχή της υποκρισίας – Πέτρος Μάρκαρης. Ομιλητής ο Γρηγόρης Αζαριάδης.

20 Μαΐου (19:30): Σταχτόνερο – Κωνσταντίνα Μόσχου. Ομιλητές η Ελεωνόρα Ορφανίδου, δημοσιογράφος και ο Νεοκλής Γαλανόπουλος, συγγραφέας. Την εκδήλωση θα ανοίξει το Α’ έτος της Ανώτερης Δραματικής Σχολής “δήλος”-Δήμητρας Χατούπη παρουσιάζοντας ένα αυτοσχέδιο δρώμενο.

24 Μαΐου(19:00): Σκοτεινές υποθέσεις – Γρηγόρης Αζαριάδης, Σέργιος Γκάκας, Αντώνης Γκόλτσος, Νίνα Κουλετάκη, Κώστας Μουζουράκης, Φίλιππος Φιλίππου και Έλενα Χουσνή. Συλλογή αστυνομικών διηγημάτων.

27 Μαΐου(19:00): Χρήσιμοι Ηλίθιοι και Κλίμακα F. Με Άντι Βρόσγο και Έλενα Χουσνή

31 Μαΐου(19:00) Συζήτηση για την αστυνομική λογοτεχνία:

Αντώνης Γκόλτσος: Το αστυνομικό μυθιστόρημα – Η οπτική του συγγραφέα., Στράτος Μυρογιάννης: Σύγχρονες τάσεις στην αστυνομική λογοτεχνία, Νίκος Γεωργιάδης: Σκανδιναβική αστυνομική λογοτεχνία, 20 χρόνια μετά τη μεγάλη έκρηξη. Συντονιστής Γρηγόρης Αζαριάδης. 


Έκθεση της ψηφιδογράφου Αναστασίας Νικολάου

Την Τετάρτη 8 Μαΐου, στις 7 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της Έκθεσης των αναγνωρισμένων και βραβευμένων έργων της ψηφιδογράφου Αναστασίας Νικολάου, στο Πολιτιστικό Μέγαρο Γλυφάδας. Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 12 Μαΐου.

Παρουσιάζονται τα πρώτα αγάλματα από την νέα συλλογή «Κούροι» και ψηφιδωτά έργα από τις συλλογές: «Ενθαλπία», «Σπιρίτης», «Ασταίες/Ακταίες».

Θα προσφερθούν για τους επισκέπτες προγραμματισμένες δράσεις, παρουσιάσεις θεωρίας και πρακτικής της εικαστικής ψηφιοποίησης και εκδηλώσεις ψηφιδοτοποθέτησης κοινού και σπουδαστών, για έργο που θα δωριστεί σε κοινωφελή στέγη.

Η θεματολογία των δράσεων αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση των πολιτών στην αξία της ανακύκλωσης. Μέσα από την τέχνη της ψηφιδογραφίας, χρησιμοποιώντας υλικά που αβίαστα καταλήγουν στους κάδους, όπως, γυαλί, σίδερο, πλαστικό, ξύλο, ξεπηδούν δημιουργικές ωφέλιμες, τέχνες και τεχνικές, που ωθούν την φιλοσοφία της ανακύκλωσης, να γίνεται καθημερινότητα.

Το ωράριο λειτουργίας 11:00-21:00 και η είσοδος των επισκεπτών στην έκθεση και σε όλες τις δράσεις είναι ελεύθερη.

Σχόλια

Exit mobile version