Netflix: Να δει κανείς ή να μη δει;
Εκατοντάδες ή και χιλιάδες επιλογές. Κάθε είδους ταινίες. Για όλα τα γούστα. Αρκεί να γραφτείς συνδρομητής στο Netflix. Η δοκιμή είναι μάλιστα δωρεάν. Απολύτως σίγουρη η επιχείρηση για τον εθιστικό της χαρακτήρα.
Οι επιπτώσεις; Άγνωστες προς το παρόν. Τα πάντα μαζεύονται στον πλανήτη σε μονοπώλια. Amazon, Google, Facebook και τώρα Netflix. Μοιραία, όλος ο κινηματογράφος στον πλανήτη θα καταλήξει να ελέγχεται από μια και μόνη εταιρεία;
Δείτε τι έγινε με το Bird Box. Μέσα σε μια βδομάδα 45 εκατομμύρια θεατές είδαν το δυστοπικό θρίλερ με τη Σάντρα Μπούλοκ. Ενδιαφέρον το στοιχείο, ότι ο μόνος τρόπος για να επιβιώσεις στον κόσμο που περιγράφει είναι να μη βλέπεις!
Η επίδραση της ταινίας ξεπέρασε μάλλον και τα πιο τρελά όνειρα των δημιουργών.
Ένα νέο επικίνδυνο «παιχνίδι» διαδίδεται στον πλανήτη: Το Bird Box Challenge. Χιλιάδες (ή πια εκατομμύρια) χρήστες σε όλον τον κόσμο ανεβάζουν φωτογραφίες και βίντεο με δεμένα τα μάτια.
Τα πράγματα θεωρείται πως έχουν «ξεφύγει» και η εταιρεία αναγκάζεται να προειδοποιήσει το κοινό για τους κινδύνους σε σχέση με τη σωματική ακεραιότητα.
Για την ίδια ταινία, αλλά για ένα εντελώς διαφορετικό ζήτημα διαμαρτύρεται η κυβέρνηση του Κεμπέκ, η οποία εξέφρασε τη «θλίψη» για τη χρήση εικόνων από σιδηροδρομική τραγωδία, η οποία είχε συγκλονίσει το Κεμπέκ τον Ιούλιο του 2013, όταν μια εμπορική αμαξοστοιχία, που μετέφερε πετρέλαιο, εκτροχιάστηκε και εξερράγη στο κέντρο της πόλης Λακ Μεγκαντίκ, με αποτέλεσμα τον θάνατο 47 ανθρώπων.
Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του ΑΠΕ -ΑΜΠΕ, η υπουργός Πολιτισμού του Καναδά, σε επιστολή προς τον διευθύνοντα σύμβουλο του Netflix, σημειώνει ότι «χρησιμοποιώντας στο πλαίσιο μιας μυθοπλασίας πλάνα από μια πραγματική τραγωδία ο αντίκτυπος της οποίας παραμένει εμφανής, το Netflix και οι συνεργάτες του ξεπέρασαν ένα επικίνδυνο όριο», ενώ τονίζει την κατάπληξη και την θλίψη της, ζητώντας την απόσυρση των συγκεκριμένων πλάνων, αφού οι εικόνες αυτής της τραγωδίας «δεν πρέπει ποτέ να προορίζονται για μια χρήση διαφορετική από εκείνη της ενημέρωσης ή ενός ντοκιμαντέρ».
Η υπουργός καταλήγει: «Δεν θα ανεχθούμε σε καμία περίπτωση τη χρήση ανθρώπινων τραγωδιών για ψυχαγωγικούς σκοπούς. Τόσο σε επίπεδο ηθικό όσο δεοντολογικό, είναι απλά απαράδεκτο».
Μια άλλη ταινία/σειρά του Netflix που έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων είναι αυτή για τον Τρότσκι, όπου οι διαμαρτυρόμενοι επισημαίνουν την απίστευτη διαστρέβλωση της ιστορίας της Οκτωβριανής Επανάστασης.
Το απίστευτο είναι ότι η ΕΡΤ έχει αγοράσει τα δικαιώματα της σειράς όπου η Επανάσταση παρουσιάζεται ως πραξικόπημα του Τρότσκι με… υποτακτικό τον Λένιν και τον καταπιεσμένο Στάλιν!
Πέρα από τις όποιες απόψεις η δύναμη που έχει σήμερα το δίκτυο αυτό είναι ανυπολόγιστη και η επιρροή μάλλον ενισχύεται παρά μειώνεται, αφού μπαίνει και στον χώρο του ποιοτικού κινηματογράφου (Roma).
Μήπως πριν είναι πολύ αργά πρέπει να ληφθούν κάποια μέτρα απέναντι σε αυτό το μονοπώλιο της κινούμενης εικόνας;
Διαβάστε ποίηση!
Ποιήματα 1874- 1910 του Παπαδιαμάντη, Ποιήματα του Καβάφη, τα περίφημα Νηπενθή του Καρυωτάκη, Στους φίλους μιας άλλης εποχής του Σαραντάρη.
Είναι παρήγορο να βλέπεις ότι εκδοτικοί οίκοι σήμερα –όπως η Ιωλκός– επενδύουν στην ποίηση. Μέσα από τη σειρά Αιώνια ποίηση δίνουν την ευκαιρία και σε νέους αναγνώστες να ανακαλύψουν σημαντικά έργα και τη μαγεία του στίχου.
Είναι μια εκκίνηση, ένα ταξίδι που αξίζει να κάνει κανείς. Και πέρα από τους κλασικούς, να σκύψει πάνω και σε νεότερους ποιητές, που μέσα από τα ποιήματά τους αποδίδουν με εξαιρετικό τρόπο το στίγμα των καιρών που ζούμε.
Ένας στίχος μπορεί να αγγίξει χορδές που ούτε φανταζόμαστε.
Γι’ αυτό και η προτροπή του τίτλου: Διαβάστε ποίηση!