Του Ηρόστρατου
Γεωργαλάς αλά… Ιταλικά
Θα μπορούσε να είναι ένα ακόμη νέο-φιλελεύθερο παραλήρημα και σε αυτή την περίπτωση δεν θα με ενδιέφερε να ασχοληθώ και να σας απασχολήσω, αλλά το μικρό αυτό βιβλιαράκι με τον ψευδεπίγραφο τίτλο Η δημοκρατία σε 30 μαθήματα (Eκδόσεις Μελάνι) είναι ένα σαφέστατα στοχευμένο προπαγανδιστικό πόνημα, εξαιρετικά χρήσιμο ωστόσο, αν θέλουμε να κατανοήσουμε τον τρόπο με τον οποίο στήνεται ένα ιδεολογικό πλέγμα και πως «φτιάχνεται» μια θεωρία για να εξυπηρετήσει πολύ συγκεκριμένους στόχους.
Ο καθηγητής Giovanni Sartori, με πολλούς τίτλους και πλούσιο βιογραφικό μας παραθέτει μια σειρά «μαθημάτων» τα οποία σταδιακά διολισθαίνουν στον ρατσισμό (εξαιρετικά ραφιναρισμένο, αλλά ρατσισμό) και στην απόρριψη όλων των άλλων πολιτισμών – πλην του δυτικού.
Ο υπόλοιπος κόσμος είναι γεμάτος …σκοταδιστές:
«…Η φιλελεύθερη δημοκρατία είναι δημιούργημα του δυτικού πολιτισμού. Η “δημοκρατία των άλλων” δεν υπάρχει ούτε υπήρξε ποτέ…».
Στην Ινδία όλα τα προβλήματα τα δημιουργεί ο ισλαμικός μονοθεϊσμός γιατί «πάνω από χίλια χρόνια οι μουσουλμάνοι στην Ινδία αρνούνται να ενσωματωθούν…».
«Ο Χριστιανισμός δεν είναι θρησκεία της επιθετικότητας. Αντιθέτως, το Ισλάμ εισβάλλει στη Δύση ως πολιτιστικός εισβολέας εγείροντας μια πολύ σοβαρή απειλή».
«Η πολυπολιτισμικότητα είναι η άρνηση και η ανατροπή του πλουραλισμού».
Και το αποκορύφωμα: «Ας ανακεφαλαιώσουμε: Αναρωτιέμαι αν είναι επιτρεπτό να ισχυριζόμαστε ότι ο δυτικός πολιτισμός είναι ανώτερος των άλλων. Εγώ απαντώ “ναι” αν το κριτήριο είναι η “καλή πόλις” και οι ηθικο-πολιτικές αξίες που αντιπρoσωπεύει…».
Θα μπορούσαν όλα αυτά να είναι η καλύτερη συνηγορία της αποικιοκρατίας, αν ήταν γραμμένα πριν από καμιά εκατοστή χρόνια. Το ζήτημα είναι γιατί ένα τέτοιο σκοταδιστικό πόνημα επιστρατεύεται σήμερα.
Καθόλου τυχαία, τα μαθήματα αυτά είναι στην πραγματικότητα τα κείμενα τριάντα πεντάλεπτων εκπομπών που παρουσιάστηκαν στο κανάλι RaiSat Extra και μάλιστα σε ώρα prime time -στις 8.30μ.μ., την ώρα « της μέγιστης τηλεθέασης ακόμη και στα δορυφορικά κανάλια – ανάμεσα σε δυο ψυχαγωγικές εκπομπές. Δηλωμένος στόχος των εμπνευστών, όπως σημειώνεται στο βιβλίο, ήταν «να προσφέρουμε στο κοινό μια ευκαιρία για προβληματισμό και μάθηση χωρίς να το τρομάξουμε».
Στην πραγματικότητα ο στόχος ήταν να προετοιμάσουν το κοινό -εν έτει 2008- για όλα αυτά που έρχονταν.
Διότι δεν είναι μόνο η βάναυση επίθεση σε οτιδήποτε ο κύριος καθηγητής δεν θεωρεί «Δυτικό» και «Ευρωπαϊκό» -άρα ανώτερο- είναι και η βήμα-βήμα και μέσα από σοφιστείες και λογικές ακροβασίες ανελέητη επίθεση στη συμμετοχή, στην άμεση δημοκρατία, σε κάθε είδους κίνημα από τα κάτω. Απορρίπτει μετά βδελυγμίας τα δημοψηφίσματα με παιδαριώδη επιχειρήματα, ισχυριζόμενος ότι «δεν προηγείται καμία συζήτηση». Μόνο τις εκλογές και την αντιπροσώπευση δέχεται. Όλοι όσοι δεν θεωρούν πως ζούμε στον καλύτερο δυνατό κόσμο, μπαίνουν στο στόχαστρο του καθηγητή.
Διαβάζοντάς τον, θυμόμουν τις εκπομπές του Γεωργαλά στη χούντα. Με θαυμάσια ευγλωττία κατάφερνε τότε να παρουσιάσει το άσπρο ως μαύρο και το ανάποδο.
Διαβάστε μια μεγαλειώδη άποψη, απαύγασμα της πολιτικής επιστήμης: «Η ισότητα που αρνείται την ελευθερία καταλήγει στο σοσιαλισμό, ενώ η ισότητα που διεκδικεί την ελευθερία καταλήγει στην αντι-σοσιαλιστική δημοκρατία, στη φιλελεύθερη δημοκρατία»(!)
«…Το ψωμί δεν δίνει ελευθερία. Αυτό το χονδροειδές λάθος διέπραξε, μέσω της εσφαλμένης ιδέας για την ισότητα, «ο υπαρκτός μαρξισμός», δηλαδή ο κομμουνισμός».
Και βεβαίως καταλήγει στην άποψη πως είναι καλύτερο να αποφασίζουν άλλοι για μας. Ο πολίτης. βλέπετε, είναι «ένα κακομαθημένο και αχάριστο παιδί που κληρονομεί οφέλη που δεν αξίζει και κατά συνέπεια δεν τα εκτιμά».
Οπότε;
Η μόνη λύση είναι η αυταρχική «δημοκρατία» -η οποία βεβαίως βαφτίζεται φιλελεύθερη δημοκρατία- που ζούμε σήμερα. Και οι καθηγητές χρειάζονται για να μας το θυμίζουν. Σε prime time.
Για τον σχολικό εκφοβισμό
Τη Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου στις 7μ.μ. στο Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης παρουσιάζεται ένα ξεχωριστό μυθιστόρημα για παιδιά, «Το κορίτσι του Πέτρου» της Αργυρώς Μουντάκη, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.
Με αφορμή το βιβλίο θα γίνει συζήτηση για τον σχολικό εκφοβισμό, την οποία θα έχω τη χαρά να συντονίσω.
Κεντρική ομιλήτρια για το βιβλίο θα είναι η κορυφαία συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας Λότη Πέτροβιτς– Ανδρουτσοπούλου, αγαπημένη όλων μας.
Για τον σχολικό εκφοβισμό θα μιλήσει η δρ Μαρία Μουσμούτη, εκτελεστική διευθύντρια του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου- Ιδρύματος Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου, παρουσιάζοντας τα στοιχεία πρόσφατης έρευνας που πραγματοποιήθηκε με γονείς και εκπαιδευτικούς. Η συγγραφέας του βιβλίου Αργυρώ Μουντάκη θα παρουσιάσει φύλλο εργασίας, έτοιμο υλικό, το οποίο μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι εκπαιδευτικοί στο μάθημά τους.
Αποσπάσματα του βιβλίου θα διαβάσει η ηθοποιός Φωτεινή Ντεμίρη.
Πληροφορίες: Τριπόδων 23, Πλάκα, 10558, Αθήνα
Τηλ.: 2103250341, 6937219160 [email protected]