Αρχική πολιτισμός Πολιτισμός & Βαρβαρότητα (φ.294)

Πολιτισμός & Βαρβαρότητα (φ.294)

Του Ηρόστρατου

 

Η Τέχνη και τα εκατομμύρια

«… Δεδομένης της δικαστικής εκκρεμότητας σχετικά με τη διερεύνηση της υπόθεσης και ανεξαρτήτως κινήτρων και επιμερισμού ευθυνών μεταξύ των εμπλεκομένων, θέματα επί των οποίων το ΥΠΠΟΑ δεν έχει καμία αρμοδιότητα, όπως και ανεξάρτητα από τη βαθιά εκτίμηση που ο Υπουργός τρέφει για το έργο και την προσφορά του κ. Γιώργου Λούκου, ο Πρόεδρος της Ελληνικό Φεστιβάλ ΑΕ δεν είναι δυνατό να παραμείνει επικεφαλής του δημόσιου οργανισμού, όσο εκκρεμεί η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσής του… το πόρισμα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, που διαπίστωσε ζημία ύψους 2.735.762,54 ευρώ, διαβιβάστηκε στον Εισαγγελέα, ο οποίος διέταξε προκαταρκτική εξέταση από το ΣΔΟΕ. Μετά το τέλος της προκαταρκτικής εξέτασης ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος κατά τεσσάρων προσώπων, ένα εκ των οποίων είναι ο πρόεδρος του Ελληνικού Φεστιβάλ κ. Γιώργος Λούκος. Η δίωξη αυτή βρίσκεται στο στάδιο της κύριας ανάκρισης…».

Από ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού

 

Δεν ξέρω ούτε τι έγιναν τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ, ούτε ποιος απ’ όλους έχει δίκιο στη διαμάχη που έχει προκύψει. Σημαντικοί καλλιτέχνες έσπευσαν στον αρμόδιο υπουργό να υποστηρίξουν τον καλλιτεχνικό διευθυντή και διάφορα… μπερδέματα προέκυψαν.

Στέκομαι στο γεγονός πως θα ήθελα οι καλλιτέχνες μας να ήταν το ίδιο μαχητικοί και σε άλλα ζητήματα που απασχολούν τον Πολιτισμό. Δεν νομίζω ότι τα προβλήματα εξαντλούνται στο πρόσωπο ενός καλλιτεχνικού διευθυντή – έστω και ξεχωριστών προσόντων.

Το πρόβλημά μου είναι το «πυραμιδοειδές» σχήμα που υπάρχει παντού. Ο εκάστοτε υπουργός διορίζει ή παύει, κατά το δοκούν, κι απ’ ό,τι φαίνεται οι κάθε φορά εκλεκτοί της κυβέρνησης απολαμβάνουν ιδιαιτέρων προνομίων και εξουσιών.

Τι δουλειά έχει η Τέχνη με τα εκατομμύρια; Γιατί κάποιοι άνθρωποι να έχουν την εξουσία αυτήν που άλλοτε την ασκούν με μέτρο και τιμιότητα κι άλλοτε με πλήρη αυθαιρεσία και αδιαφάνεια;

Δεν θα έπρεπε να είναι διακριτοί οι ρόλοι σε ό,τι αφορά τις καλλιτεχνικές επιλογές και την οικονομική διαχείριση;

Δεν θα έπρεπε να υπάρχει συμμετοχή και κοινωνικός έλεγχος;

Αναρωτιέμαι αν απλώς αλλάζοντας τα πρόσωπα, αλλάζει και η αντίληψη περί Τέχνης και Φεστιβάλ. Είμαι σίγουρος πως όχι.

 

Η Άλκηστη στην εξώπορτα

Η Στέργια Κάββαλου είναι μια από τις πιο ενδιαφέρουσες σύγχρονες φωνές της λογοτεχνίας μας με ενδιαφέροντα που αγκαλιάζουν την πεζογραφία, την ποίηση αλλά και το παιδικό βιβλίο.

Τώρα έχουμε την ευκαιρία να δούμε έργο της και στη θεατρική σκηνή. Πρόκειται για την Άλκηστη Ο μονόλογος της εξώπορτας που παρουσιάζεται από τις αρχές Δεκεμβρίου και κάθε Σάββατο & Κυριακή στο Θέατρο Διθύραμβος, στο Μαρούσι.

Το έργο ξεκινά όταν η πρωταγωνίστρια -μια 45χρονη γυναίκα- ξεχνάει τα κλειδιά της και στο σπίτι δεν είναι κανείς.

«Έξω από την πόρτα της, περιμένοντας τον γιο της να επιστρέψει, μονολογεί. Δεν καταφεύγει σε αναμνήσεις και παράπονα. Δεν απολογείται, δεν καταγγέλλει. Τα λόγια της απλώς προκύπτουν. Όπως όλη της η ζωή. Όπως η ζωή του σύγχρονου ανθρώπου, η ζωή μας, που κάποιες φορές προκύπτει. Σχεδόν ερήμην μας….».

Σκηνοθεσία / ερμηνεία: Έφη Νιχωρίτη
Σκηνικά / κοστούμια: Αγγελική Δημουλή
Μουσική /Art work: Γιώργος Μυλωνάς (Jnk)
Φωτογραφίες: Θανάσης Μπαρλαγιάννης.

Πληροφορίες: Παραστάσεις Σάββατο στις 9.00μ.μ. και κάθε Κυριακή στις 8.00μ.μ.

Θέατρο Διθύραμβος, Λητούς 6, Πλατεία Αγίας Λαύρας στο Μαρούσι. Τηλ. Κρατήσεων: 210-6106897, 6977357799. Το έργο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Βακχικόν.

 

Μαγικά Δανεικά Παπούτσια

Είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω την παράσταση της Χριστίνας Μαξούρη Δανεικά Παπούτσια μια από τις τελευταίες μέρες του 2015, στο Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης. Ήταν κάτι πραγματικά μαγικό. Φωνή απίστευτη, θεατρικότητα, ποίηση και τραγούδια δεμένα αρμονικά. Μια μυσταγωγία! Από το Σώσε με μέχρι τον Μπιζέ και από τα παραδοσιακά στα κινηματογραφικά τραγούδια ήταν ένα ταξίδι που μου άφησε την καλύτερη γεύση από τον χρόνο που περνά.

Η μουσική αυτή παράσταση παρουσιάζεται και στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων από τις 9 Νοεμβρίου και καθώς διαβάζω την ερχόμενη Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου κλείνει τον κύκλο της. Σας προτείνω να μην τη χάσετε!

Πληροφορίες: Κύπρου 91Α, Κυψέλη, έναρξη: 21:00 – Κρατήσεις απαραίτητες στα: 2130 40496 & 6945 348445.

Σχόλια

Exit mobile version