Αρχική πολιτισμός Πολιτισμός & Βαρβαρότητα (φ.286)

Πολιτισμός & Βαρβαρότητα (φ.286)

του Ηρόστρατου

 

Βαρβαρότητα εναντίον Πολιτισμού

Στη γειτονιά μου εκεί στην Αγία Παρασκευή, μια ομάδα -κυρίως νέων παιδιών- λειτουργεί εδώ και αρκετό καιρό έναν αυτοδιαχειριζόμενο κοινωνικό χώρο (Δημοκρατίας 2 και Αγ. Τριάδος Παράδεισος).

Η Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Αγίας Παρασκευής έχει πλούσια δράση τόσο στα «κεντρικά» πολιτικά ζητήματα, όσο και στα ζητήματα της γειτονιάς, αλλά και στα ζητήματα του πολιτισμού.

Ο πολιτισμός παντρεύεται με την πολιτική και γίνεται κομμάτι της καθημερινότητας. Ανοικτές συνελεύσεις, συλλογική κουζίνα, παρουσιάσεις βιβλίων, προβολές ταινιών, συζητήσεις. Ένα διαφορετικό σχολείο για όσους δεν βολεύονται με τα καθιερωμένα.

Τη μέρα της γενικής απεργίας, στις 12 Νοεμβρίου, μέσα στην άγρια νύχτα, θυμίζοντας πρακτικές εποχών που θα θέλαμε να έχουν περάσει ανεπιστρεπτί, πέντε φοιτητές συλλαμβάνονται, κατόπιν απαιτήσεως των ιταλικών Αρχών που έχουν εκδώσει ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης εναντίον τους. «Έγκλημά» τους η συμμετοχή στη διαδήλωση No Expo στο Μιλάνο, την 1η Μάη 2015.

Οι πέντε φοιτητές, προσήχθησαν την επομένη της διαδήλωσης, με κριτήριο την έξοδό τους από κατειλημμένο κοινωνικό χώρο. Εξαναγκάστηκαν σε βίαιη λήψη αποτυπωμάτων και γενετικού υλικού (DNA), χωρίς παρουσία διερμηνέα. Μετά από πολύωρη κράτηση και χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις, αφέθηκαν ελεύθεροι. Έξι μήνες αργότερα όχι μόνο συλλαμβάνονται αλλά κινδυνεύουν -βάσει των συμφωνιών που έχει υπογράψει η Ελλάδα- να βρεθούν σε κάποια φυλακή της Ιταλίας, αναμένοντας τη δίκη τους, χωρίς μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές αν υπάρχουν συγκεκριμένες κατηγορίες.

Χωρίς να θέλω να πιστέψω σε σενάρια συνωμοσίας, τα γεγονότα δεν αφήνουν πολλά περιθώρια παρερμηνειών… Το μήνυμα σε έναν χώρο που προάγει τον διάλογο και τον πολιτισμό είναι σαφές: Όποιος ξεφεύγει από τον ασφυκτικό κλοιό που δημιουργεί η σημερινή κατάσταση θα πατάσσεται. Θα λειτουργεί ως παράδειγμα αποτροπής.

Ένα στέκι που γεμίζει με νέους ανθρώπους που προσπαθούν να ανοίξουν τους δικούς τους δρόμους θα πρέπει να πάψει να παράγει πολιτική και πολιτισμό.

Την ερχόμενη Τρίτη 24/11 και ώρα 18.00 πραγματοποιείται συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Ιταλική Πρεσβεία (Βασ. Σοφίας και Σέκερη 2) και πιστεύω ότι -είτε είμαστε Αγιο-Παρασκευιώτες είτε όχι- πρέπει να είμαστε εκεί.

Υ.Γ. Τη Δευτέρα, 16/11, πρώτη μέρα που οι 5 φοιτητές υποχρεώνονται να παρουσιάζονται στο Α.Τ. της Αγ. Παρασκευής, 50 κάτοικοι και φίλοι τους συνόδεψαν μοιράζοντας υλικό, δείχνοντας ότι δεν πρόκειται να τους αφήσουν μόνους τους απέναντι στην καταστολή και θα ’ναι δίπλα τους με όρους κοινότητας και αλληλεγγύης μέχρι την τελική απαλλαγή τους από τις διώξεις…

 

Η ιστορία του σχολείου μου

Μια σημαντική εκδήλωση που θα φέρει στον ίδιο χώρο σχολεία απ’ όλη την Ελλάδα, πραγματοποιείται σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, στο Μουσείο της Ακρόπολης. Πρόκειται για την τελετή απονομής των βραβείων του 2ου Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού με θέμα Η ιστορία του σχολείου μου που οργάνωσαν το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης του Εθνικού Κέντρου Έρευνας & Διάσωσης Σχολικού Υλικού και το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης του υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Από κάθε γωνιά της Ελλάδας τα παιδιά μαθαίνουν, θυμούνται και δημιουργούν.

Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια, δημόσια και ιδιωτικά. Μέσα από αυτή τη διαδικασία όπου συμμετείχαν εκατοντάδες σχολεία, τα παιδιά γνώρισαν την ιστορία του σχολείου τους, αναδεικνύοντας παράλληλα την τοπική ιστορία.

Τα νηπιαγωγεία συμμετείχαν με εικαστικές συνθέσεις, ενώ τα δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια με ταινίες μικρού μήκους και πολυμεσικές παρουσιάσεις (power point).

Σημειώνεται ότι στην τελετή θα προβληθεί και ειδικό αφιέρωμα για τα σχολεία της Κωνσταντινούπολης.

 

Μπαλαντέρ

Η Μαρία Γιαγιάννου είναι από τις ξεχωριστές φωνές της ελληνικής πεζογραφίας. Την προσεχή Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου, στις 7.30μ.μ., παρουσιάζεται το νέο της βιβλίο Μπαλαντέρ-μια ερωτική εξτραβαγκάντσα (Eκδόσεις Μελάνι) στον χώρο του περιοδικού Αίτιον (Τζιραίων 8-10, Ακρόπολη-έναντι Πύλης Αδριανού).

Για το βιβλίο θα μιλήσει η κριτικός λογοτεχνίας και μεταφράστρια Κατερίνα Σχινά και ο συγγραφέας Δημήτρης Τανούδης.

Την παρουσίαση θα πλαισιώσει η δραματοποιημένη ανάγνωση αποσπασμάτων του βιβλίου από τους ηθοποιούς Φωτεινή Παπαχριστοπούλου και Μιλτιάδη Φιορέντζη.

Η συγγραφέας της Μελανίππης «θρυμματίζει μια ερωτική ιστορία για να εξετάσει τα σπασμένα γυαλιά, με παιδική περιέργεια και εις βάθος, πριν αρχίσει να τα επανενώνει με την κόλλα της ποίησης: τα πρώτα προβλήματα στη συνεννόηση, που οι εραστές καλούνται να επιλύσουν μαθαίνοντας ο ένας τη γλώσσα του άλλου…».

Σχόλια

Exit mobile version