του Ηρόστρατου
Στην τάξη της κυρίας Μαργαρίτας
Θυμάμαι συχνά αυτά που έχασα, όπως ήταν η εμβληματική παράσταση -σε σκηνοθεσία Μιχάλη Κακογιάννη- της Δεσποινίδας Μαργαρίτας με την Έλλη Λαμπέτη. Όσοι είχαν την τύχη να δουν αυτή τη μοναδική και σπαρακτική ερμηνεία έχουν πολλά να πουν. Η διασκευή ήταν του Κώστα Ταχτσή (απόσπασμα μπορείτε να δείτε σε αυτή τη διεύθυνση: https://www.youtube.com/watch?v=kscwGTwY1rw )
Τέσσερις δεκαετίες έχουν περάσει από τότε, η Ελλάδα έχει μεταμορφωθεί, αλλά -ατυχώς- το έργο του Ρομπέρτο Ατάιντε Apareceua Margarida (1971) παραμένει τραγικά επίκαιρο. Και στα δυο θέματα που αποτελούν τους άξονές του. Την Παιδεία και την εξουσία. Η Παιδεία συνεχίζει αν κινείται στο σκοτάδι μετά από δεκάδες ψευδο-μεταρρυθμίσεις, ενώ η εξουσία συνεχίζει να διαφθείρει όσους τη γεύονται…
Η Ομάδα Παραστατικών Τεχνών προΤΑΣΗ ξαναδιαβάζει σήμερα το έργο, του δίνει τον τίτλο Στην τάξη της κυρίας Μαργαρίτας και μας το παρουσιάζει σε έναν χώρο που από μόνος του έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον: Σε μια παλιά σχολική τάξη, όπως έχει αναδημιουργηθεί με συλλεκτικό υλικό σε αίθουσα του Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης στην Πλάκα. Οι θεατές θα κάθονται σε πραγματικά θρανία και θα παρακολουθούν την παράσταση που θα δίνεται από «καθέδρας».
Την κυρία Μαργαρίτα ερμηνεύει η ηθοποιός Ελισάβετ Σταυρίδου, ενώ η σκηνοθεσία είναι του Δημήτρη Φοινίτση.
Η κυρία Μαργαρίτα ξεκινά ως ένας απλός συνηθισμένος άνθρωπος, αλλά η εξουσία που της δίνει η έδρα την μεταμορφώνει και την οδηγεί στις πιο αυταρχικές συμπεριφορές. Όπως σημειώνεται, «προσπαθώντας η ίδια να σταθεί όρθια και να ισορροπήσει μπροστά στα έκπληκτα μάτια των μαθητών της, αποκαλύπτει, άθελά της, την παθογένεια του εκπαιδευτικού συστήματος ως απόρροια σειράς λανθασμένων “συνταγών” αλλά και της πίεσης που δέχεται η ίδια από την κοινωνία και τους ανωτέρους της. Κωμικοτραγική φιγούρα που, όμως, αγωνιά και νοιάζεται για το μέλλον των νέων, καταβάλλοντας φιλότιμες προσπάθειες να τους προειδοποιήσει για όσα (θλιβερά) έπονται. Από τη βέργα στην… αξιολόγηση, η παράσταση διατρέχει την προβληματική αντιμετώπιση της πολιτείας στο πιο ευαίσθητο κομμάτι, αυτό της Παιδείας».
Το έργο του οποίου η πρεμιέρα δόθηκε την περασμένη Παρασκευή, έχει προσαρμοστεί στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα.
Πληροφορίες: Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης (Τριπόδων 23-Πλάκα), Παραστάσεις: Σάββατο 9μ.μ., Κυριακή 7μ.μ., Δευτέρα 9μ.μ., Τηλέφωνο κρατήσεων: 210-3250341. Απαραίτητη η κράτηση θέσεων λόγω περιορισμένης χωρητικότητας. Η παράσταση δεν προτείνεται σε παιδιά κάτω των 13 ετών.
In The Light: Από τη Χίο στην Αθήνα
Μια πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση φωτογραφίας εγκαινιάστηκε αυτή την εβδομάδα στο Σπυροπούλειο Πνευματικό Κέντρο Ψυχικού. Οι 33 εικόνες της έκθεσης με τον τίτλο In The Light, που επιμελήθηκε ο Δημήτρης Κοιλαλούς, δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο των μαθημάτων τοπίου της Φωτογραφικής Ομάδας Συμπληγάδας το 2014 και πρωτοπαρουσιάστηκαν στο Chios Photo Festival.
Οι εικόνες της έκθεσης, όπως σημειώνεται, «εμπνέονται από το αλληγορικό φως της πνευματικότητας, που συναντάμε στη ρομαντική τοπιογραφία και στη ζωγραφική του Μπαρόκ και προσπαθούν να αποτυπώσουν το μαγευτικό αιώνιο φως, το οποίο σήμερα -παρά τη μελαγχολία των καιρών μας- εξακολουθεί να φωτίζει το ελληνικό τοπίο».
Η Ομάδα Συμπληγάδα συμπληρώνει ήδη δέκα χρόνια ζωής και δημιουργίας.
Πληροφορίες: Σπυροπούλειο Πνευματικό Κέντρο Ψυχικού (Αγίας Σοφίας 1 και Ολυμπιονικών) τηλ.: 210-6749137.
Last Night a Poet Saved my Life
Τη Δευτέρα, 5 Οκτωβρίου στις 8 το βράδυ, στο Poem’s and Crimes θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε την ποίηση και τους ποιητές αλλιώς, μέσα από έναν κύκλο εκδηλώσεων με τον τίτλο Last Night a Poet Saved my Life.
Ανάμεσα σε βιβλία, χειρόγραφα, τυπογραφικές μηχανές και… μπαρ, μια νύχτα Δευτέρας, κάθε μήνα, ένας ποιητής αναλαμβάνει την κονσόλα με ό,τι μπορεί αυτό αν συνεπάγεται.
Όπως σημειώνουν οι συντελεστές της πρωτότυπης δράσης, «στήνουμε βινύλια, CD, MP3, μικρόφωνο, ηθοποιούς και ποιητές και προσπαθούμε να μεταδομήσουμε την ποίηση, τους ποιητές και τους αναγνώστες. Οι ποιητές στην κονσόλα λοιπόν ιερουργοί μιας ιδιαίτερα μυστικιστής λειτουργίας».
Πρώτος «ιερουργός» ο Γιάννης Αντιόχου.
Πληροφορίες: Poem’s and Crimes των Εκδόσεων Γαβριηλίδης, Αγίας Ειρήνης 17.