του Ηρόστρατου
Μακιγιάζ και επιστημονική γνώση
«…οι γυναίκες που βάφονται πριν από τις εξετάσεις, έχουν από 10%-20% περισσότερες πιθανότητες να εξασφαλίσουν υψηλότερες βαθμολογίες από εκείνες που ήταν τελείως άβαφες…»
(από έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cogent Psychology -συμμετείχαν 200 προπτυχιακές φοιτήτριες)
The moment I wake up
Before I put on my makeup
I say a little pray for you
While combing my hair now
And wondering what dress to wear now
I say a little prayer for you
Aretha Franklin
Δεν ξέρω αν έχετε παιδιά στην προ-εφηβεία ή και μεγαλύτερα. Αν ναι ίσως είσαστε κι εσείς θύμα των «μοδάτων» σταθμών που μας βομβαρδίζουν με τα τελευταία hit, κάνοντας την πολιτιστική παγκοσμιοποίηση απτή πραγματικότητα. Αν προσπαθήσετε να μεταφράσετε τους στίχους θα διαπιστώσετε ότι ελάχιστα διαφέρουν από τα δικά μας «σκυλάδικα», αλλά η αγγλική γλώσσα και το ρυθμικό ντουπ-ντουπ τα καθαγιάζουν στις συνειδήσεις της νεολαίας.
«Περί ορέξεως κολοκυθόπιτα», έλεγαν οι παλιοί. Και θα μπορούσα να προσπεράσω άνετα αυτή τη μουσική υπο-κουλτούρα. Ή να σκεφτώ ότι απλώς μεγαλώνω και αντιδρώ κι εγώ όπως οι γονείς μας όταν ακούγαμε rock ή disco – τα «ξένα», όπως τα χαρακτήριζαν συλλήβδην – και επικρίνω τα νιάτα, ζηλεύοντας κατά βάθος.
Όμως όλοι αυτοί οι σταθμοί με τα αγγλικά ονόματα πέραν της μουσικής κακοποιούν καθημερινά και τη γλώσσα καλλιεργώντας ένα αγγλο-ελληνικό ιδίωμα στο οποίο δεν υπάρχουν εκδηλώσεις, αλλά events, που είναι must, hot, high κ.λπ.
Το καταπληκτικό είναι ότι πολλοί εκ των παρουσιαστών έχουν προ πολλού περάσει αυτό που θα χαρακτηρίζαμε πολύ ελαστικά – νεανική περίοδο της ζωής τους. Κι όμως χαριεντίζονται και μιλάνε σαν παιδιά που μόλις πέρασαν το κατώφλι της 1ης Γυμνασίου. Δεν σταματούν βεβαίως και να διαφημίζουν όλη μέρα ότι βάζει ο νους: Από κλιματιστικά έως βιταμίνες κι από κρουαζιέρες μέχρι ανταλλακτικά αυτοκινήτων.
Το χειρότερο όμως απ’ όλα είναι ότι μέσα στην υποτιθέμενη – ή και πραγματική σε πολλές περιπτώσεις – αφέλειά τους κάνουν πολιτική. Παράγουν ιδεολογία.
Αφορμή γι’ αυτό το σημείωμα η έρευνα που αναφέρεται πιο πάνω και αφορά στη σύνδεση μεταξύ μακιγιάζ και επιτυχίας στις εξετάσεις. Μια έρευνα που είχε την τιμητική της στα εν λόγω ραδιόφωνα της κενολογίας.
Και καθώς άκουγα την εκπομπή σε περίοδο μαθητικών και φοιτητικών εξετάσεων εκνευριζόμουν όλο και περισσότερο καθώς στο τέλος ο παρουσιαστής παρότρυνε τις ακροάτριες να πάνε να βαφτούν για να δώσουν εξετάσεις…
Αυτή η σύνδεση επιστήμης και μακιγιάζ, σε μια εποχή λατρείας της εικόνας μάλλον θλίψη θα έπρεπε να μας προκαλεί ή να μας οδηγήσει σε πλήρη αμφισβήτηση των εξετάσεων. Διότι αν έχεις 10- 20% πιθανότητες να τα πας καλύτερα απλά βαφόμενη, τι να το κάνεις το επιπλέον διάβασμα. Αντί για προγράμματα και συγγράμματα οι σχολές θα έπρεπε να προτείνουν το κατάλληλο μακιγιάζ.
Υποθέτω άλλο το μακιγιάζ στην Ιατρική και άλλο στη Νομική. Άλλο στη Γεωπονική και άλλο στη Θεολογία. Πεδίο δόξης λαμπρό:
Δίνεις Ανατομία; Ένα διακριτικό μακιγιάζ που να τονίζει την ελαφρά μελαγχολία σου, θα συγκινήσει τον καθηγητή σου…
Τίθεται βεβαίως το πρόβλημα των ανδρών φοιτητών. Εκεί άραγε θα βοηθούσε το μακιγιάζ ή μήπως θα έφερνε τα αντίθετα αποτελέσματα;
Θα μου πείτε με τι κάθομαι και ασχολούμαι τώρα. Όμως οι γενιές οι γαλουχημένες μέσα από αυτή την κενολογία, όπου η επιτυχία με οποιοδήποτε μέσον είναι ο απόλυτος σκοπός, δεν με χαροποιούν ιδιαιτέρως.
Και η απάντηση δεν είναι οι «σοβαρές» εκπομπές όπου μιλούν διάφοροι με ύφος εκατό καρδιναλίων, ούτε ο καταιγισμός με το λεγόμενο «έντεχνο» όπου αν ακούσεις πάνω από τρία τραγούδια στη σειρά κινδυνεύεις να οδηγηθείς σε βαριά κατάθλιψη.
Τη λύση, την απάντηση θα έπρεπε να την ψάξουμε. Αλλά που εμείς. Έχουμε σοβαρά θέματα. Θυμήθηκα τον Λουκιανό Κηλαηδόνη:
«Έμπαινε Χάρρυ μου, έμπαινε Χάρρυ μου έμπαινε, έμπαινε βρε παλικάρι μου… …έμπαινε κι αλώνιζε εσύ την αγορά εμείς δεν ευκαιρούμε, γράφουμε έργα σοβαρά…»
Ξεκινά το Φεστιβάλ Ρεματιάς στο Χαλάνδρι
Σήμερα Σάββατο, 1η Ιουλίου με συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Νέων ξεκινά το Φεστιβάλ Ρεματιάς στο Χαλάνδρι που θα διαρκέσει μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου. Πλήθος εκδηλώσεων – πολλές από αυτές με ελεύθερη είσοδο – σε έναν θεσμό που έχει σαφώς αναβαθμιστεί τα τελευταία χρόνια.
Θυμίζω την «περίεργη» πυρκαγιά που είχε καταστρέψει το Θέατρο, αλλά και την ταχύτατη αντίδραση Δήμου και κατοίκων που κατάφεραν να κάνουν τον χώρο ακόμη καλύτερο και πιο λειτουργικό.
Μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα στη σχετική ιστοσελίδα: www.theatrorematias.gr