Αρχική πολιτισμός Πολιτισμός & Βαρβαρότητα (φ.311)

Πολιτισμός & Βαρβαρότητα (φ.311)

του Ηρόστρατου

 

«Αθηνά»: Ένα Ελληνικό Σχολείο στο Βουκουρέστι

Ακούμε τόσο συχνά δεκαρικούς για τον Ελληνισμό της Διασποράς, όταν όμως φτάνουμε επί του πρακτέου, τότε οι μικροί άνθρωποι σπεύδουν να κρυφτούν πίσω από τα μεγάλα λόγια τους…

Πριν από λίγο καιρό ούτε κι εγώ είχα ακούσει κάτι για το Ελληνικό Σχολείο «Αθηνά» του Βουκουρεστίου. Μέχρι που ήρθε μια συγκινητική πρόσκληση από τους μαθητές του να το επισκεφθούμε μαζί με το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης, για να συμμετάσχουμε στη γιορτή που διοργανώνεται στον χώρο του σχολείου το Σαββατοκύριακο, 21-22 Μαΐου.

Αφορμή η πρόσκληση για να διαπιστώσω τη σημαντική δουλειά που γίνεται από εκπαιδευτικούς και γονείς, όχι μόνο στον τομέα της Παιδείας, αλλά και στον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό.

Έμαθα, λοιπόν, ότι το Ελληνικό Σχολείο Βουκουρεστίου «Αθηνά», ξεκίνησε μία μεγάλη προσπάθεια σύνθεσης ενός τραγουδιού για την Ελλάδα, με πρωτοβουλία των μαθητών και των μαθητριών της Ε’ και ΣΤ’ τάξης του δημοτικού και της δασκάλας τους, κυρίας Βάσως Μπασίνα.

Στόχος είναι η σύνθεση ενός τραγουδιού, δημιουργία μαθητών Ελληνικών Σχολείων της Ελλάδας και Εξωτερικού που στοχεύει στην συνεργασία και αλληλεγγύη μαθητών από κάθε γωνιά της γης και την κοινή μελωδική έκφραση της αγάπης τους για την Ελλάδα. Οι μαθητές της «Αθηνάς» έγραψαν την πρώτη στροφή και το τραγούδι συνεχίστηκε από παιδιά Ελληνικών Σχολείων από την Ελλάδα, τη Νότιο Αφρική, τον Καναδά, τις ΗΠΑ, τη Βενεζουέλα, το Κατάρ και την Αυστραλία. Τελικός σταθμός, το Μουσικό Σχολείο Σιάτιστας όπου ο καθηγητής της Mουσικής, Νίκος Ντόνας, έχει αναλάβει την σύνθεση της μουσικής. Το τραγούδι βρίσκεται στη διαδικασία της τελικής ολοκλήρωσης του και πολύ σύντομα θα τραγουδηθεί από όλα τα παιδιά και από όλα τα Ελληνικά Σχολεία που συμμετείχαν.

Πέραν της «Αθηνάς» και του Μουσικού Σχολείου Σιάτιστας συμμετέχουν:

Δημοτικό Σχολείο Βελβεντού Κοζάνης, Ελλάδα, ΤΕΓ (Τμημα Ελληνικής Γλώσσας) Ντόχα, Κατάρ, Αρχιμήδειος Ακαδημία Μαϊάμι, ΗΠΑ, «Τοσιτσαίο-Πρατσίκειο» Δ.Σ Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας, Αιγύπτος, Σχολείο Ελληνικής Κοινότητας Βαλένσιας, Βενεζουέλα, Σχολείο Oakleigh Grammar, Μελβούρνη, Αυστραλία, Σχολεία «Αριστοτέλης» – Ελληνική Κοινότητα Τορόντο, Καναδάς, Ελληνική Σχολή Ζήνων» Μελβούρνη, Αυστραλία, Νηπιαγωγείο Σχολής Σαχέτι Γιοχάνεσμπουρκ, N. Αφρική.

Το απίστευτο είναι ότι για να λειτουργήσει το Ελληνικό Σχολείο στο Βουκουρέστι οι γονείς – κυρίως Έλληνες που βρέθηκαν και εργάζονται στη Ρουμανία λόγω της κρίσης, είναι υποχρεωμένοι να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. Κι αυτό δεν είναι το μόνο πρόβλημα.

Μέχρι τώρα λειτουργεί δημοτικό και γυμνάσιο, ενώ ακόμη δεν έχουν λάβει απάντηση οι γονείς αν στην ερχόμενη σχολική χρονιά θα λειτουργήσει και λύκειο.

Σε περίπτωση που το υπουργείο Παιδείας δεν ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των γονιών, πολλά παιδιά θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν και το γυμνάσιο για να μπορέσουν να συνεχίσουν μετά σε κάποιο άλλο ξενόγλωσσο λύκειο.

Σε μια πόλη, μια χώρα με πολλούς Έλληνες, είναι υποχρέωση της Ελλάδας όχι μόνο να συντηρήσει την υπάρχουσα κατάσταση, αλλά να εξασφαλίσει πρόσβαση σε όλες τις σχολικές βαθμίδες και δωρεάν Παιδεία γι’ αυτά τα Ελληνόπουλα της Διασποράς.

Με την επιστροφή από το Βουκουρέστι σίγουρα θα έχουμε πολλά ακόμη να πούμε για το συγκεκριμένο θέμα…

Σχόλια

Exit mobile version