του Ηρόστρατου

 

Τα παιδιά του σήμερα για το Ολοκαύτωμα

paidiaΕγκαινιάστηκε την Τρίτη και θα συνεχιστεί μέχρι τις 7 Απριλίου στο Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης μια ξεχωριστή έκθεση ζωγραφικής με θέμα: Κοιτώντας πίσω: Οι αναμνήσεις από το Ολοκαύτωμα μέσα από τα μάτια παιδιών του σήμερα. Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα ζωγραφικής των μαθητών και μαθητριών, του Ιδιωτικού Δημοτικού Σχολείου της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, του Jüdischen Gymnasiums Moses Mendelssohn στο Βερολίνο και του The Dr. Miriam & Sheldon G. Adelson Educational Campus στο Λας Βέγκας. Πηγή έμπνευσης το αυτοβιογραφικό βιβλίο της Hannah Gοfrit Ήθελα να πετάξω σαν πεταλούδα (Εκδόσεις Yad Vashem). Η συγγραφέας περιγράφει τη ζωή στην Πολωνία τα χρόνια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και τα όσα αντιμετώπισε στην προσπάθεια της να επιβιώσει από τα βίαια ρατσιστικά μέτρα εναντίον του εβραϊκού πληθυσμού. Οι μαθητές και οι μαθήτριες τριών σχολείων από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, με αφορμή το βιβλίο, συζήτησαν για εκείνη τη σκληρή εποχή, αλλά αποτύπωσαν και με τις ζωγραφιές τους τα όσα ένιωσαν και κατάλαβαν μέσα από δράσεις και συζητήσεις.

Η έκθεση εντάσσεται στο πρόγραμμα εκδηλώσεων μνήμης για τα 73 χρόνια από την αναχώρηση του πρώτου συρμού από τη Θεσσαλονίκη για τα ναζιστικά στρατόπεδα Άουσβιτς-Μπίρκεναου. Πληροφορίες: Αγίου Μηνά 13, Θεσσαλονίκη. Τηλέφωνο: 2310-250406 [email protected] / www.jmth.gr

hrostratos

«επι-Γραφές: το σώμα της λέξης»

Ένα πολύ ενδιαφέρον Σεμιναριακό Εργαστήριο για τη Γραφή και την Οπτική της Αντίληψη θα πραγματοποιηθεί από τις 16 έως τις 19 Μαρτίου στο πλαίσιο του προγράμματος Labirinto: Culture e Civiltà Mediterranee στο Μουσείο Άλεξ Μυλωνά-Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Museum Alex Mylona, Πλ. Αγίων Ασωμάτων 5 στο Θησείο). Συντονίζει η Γεωργία Τσουδερού και διδάσκουν η Μαρία Γιαγιάννου, η Ειρήνη Γκόνου και ο Αλέξανδρος Μαγκανιώτης. Προσκεκλημένοι εκπαιδευτές θα αναδείξουν την ψυχολογική (γραφολογική) και την αντιληπτική (οπτική ή μη-οπτική) διάσταση της γραφής. Το εργαστήριο απευθύνεται σε όσους επιθυμούν να διευρύνουν τα ενδιαφέροντά τους με νέες προσεγγίσεις και τεχνικές εμπειρίες πάνω στη γραφή και τις εικονιστικές εφαρμογές της και αποτελείται από τρεις κεντρικές θεματικές ενότητες: Α΄ Ενότητα (Το γράμμα μεταμορφώνεται: η αλφάβητος των εικόνων & οι εικόνες της αλφαβήτου) Β΄ Ενότητα (Η καλλιγραφία σωματοποιείται: το ιερό σώμα της γραφής) Γ΄ Ενότητα (Οι τέχνες συναντιούνται: το κοινό σώμα της λέξης & της εικόνας)

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!