Αρχική πολιτισμός Πολιτισμός & Βαρβαρότητα (φ.302)

Πολιτισμός & Βαρβαρότητα (φ.302)

του Ηρόστρατου

 

Μιλώντας στα παιδιά για τον καρκίνο

sinhs

Καρκίνος. Μια λέξη που δύσκολα λες και δύσκολα γράφεις. Μια λέξη που εξαφανίζουμε συχνά μιλώντας για την «επάρατη νόσο» ή τη γνωστή ασθένεια. Ίσως θεωρώντας ότι έτσι ξορκίζουμε το κακό. Και να που κάποιοι άνθρωποι όχι μόνο αποφασίζουν να πουν τα πράγματα με το όνομά τους, αλλά και να απευθυνθούν στα παιδιά. Ο «Καρκινόδρακος» του Χρίστου Σίνη, δραστήριου μέλους και γονιού της Φλόγας, του Συλλόγου Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια, είναι ένα ξεχωριστό παραμύθι. Ένα παραμύθι που δεν έχει καλό τέλος, αφού η μικρή ηρωίδα νικιέται από τον Καρκινόδρακο, παρά τις προσπάθειες όλων εκεί στη μακρινή Ατλαντίδα που διαδραματίζεται η ιστορία:

«….Άτλαντες και Ατλαντάκια πολέμησαν με όλες τις δυνάμεις τους μαζί με τους Ατλαντογιατρούς, με Ατλαντονοσοκόμες και με λιγοστούς καλούς Ατλαντοσυντρόφους που θέλησαν και μπόρεσαν να συμπαρασταθούν στη φοβερή μάχη …….

Μα ο Καρκινόδρακος είχε πάρει την απόφαση του

και μια μέρα, νίκησε και πήρε μαζί του τη μικρή Νένη

………Η επόμενη μέρα βρήκε τον Άτλαντα, την Ατλαντίνα και τα Ατλαντάκια κατάχαμα, με τον ουρανό πάνω στα κεφάλια τους.

Πέρασαν έτσι μέρες πολλές και αγκαλιασμένοι όλοι, σκέφτηκαν πως κάτι πρέπει να γίνει και κάπως πρέπει να συνεχίσει η ζωή να κυλάει …..»

Όμως η ιστορία δεν τελειώνει εκεί. Ο αγώνας θα συνεχιστεί. Γονείς και αδέρφια θα σταθούν όρθιοι. Θα οργανωθούν. Θα βρεθούν και με άλλες οικογένειες. Θα δώσουν πολλές μάχες. Σε άλλες θα ηττηθούν, αλλά και σε πολλές θα νικήσουν.

Η αλληλεγγύη γίνεται ένας σημαντικός παράγοντας, όπως και η γνώση και η ευαισθητοποίηση μικρών και μεγάλων.

Θεωρώ πολύ σημαντικό ότι ένας εκδοτικός οίκος –η Ελληνοεκδοτική- πήρε το ρίσκο να παρουσιάσει ένα τέτοιο βιβλίο ενώ παράλληλα δίνει πέντε ευρώ από την πώληση κάθε βιβλίου στη «Φλόγα»

Αναφορά πρέπει να γίνει στην ξεχωριστή και ευαίσθητη εικονογράφηση του Νίκου Γιαννόπουλου που καταφέρνει να μας μεταφέρει στο ζοφερό κλίμα μια δύσκολης περιπέτειας, χωρίς αν ωραιοποιεί αλλά και χωρίς να μας τρομάζει .

Περισσότερα στο:  www.floga.org.gr

 

Περί όνου σκιάς

Στα Άβδηρα της Θράκης κατά την εποχή του Πελοποννησιακού Πολέμου μας μεταφέρει το έργο του Φρίντριχ Ντίρενματ Περί όνου Σκιάς που ανεβαίνει από τις 18 Μαρτίου στο Θέατρο Φάουστ. Όλα ξεκινούν όταν ο οδοντογιατρός Στρουθίωνας νοικιάζει έναν γάιδαρο από τον αγωγιάτη Άνθρακα για μια ιατρική επίσκεψη. Στη διαδρομή, ο οδοντογιατρός θέλησε να ξεκουραστεί στη σκιά του ζώου. Ο Άνθρακας, όμως, του ζητάει επιπλέον αμοιβή για τη χρήση της σκιάς. Ο ενοικιαστής αρνείται να πληρώσει και, στην προσπάθειά τους να βρει ο καθένας το δίκιο του, οδηγούνται σε δίκη, ενώ ο γάιδαρος κρατείται ως… πειστήριο.

Όπως αναφέρουν οι συντελεστές της παράστασης, πρόκειται για «μια έξυπνη και διαχρονική πολιτική σάτιρα που πραγματεύεται με καυστικό τρόπο θέματα όπως η δικαιοσύνη, ο πολιτικός και θρησκευτικός φανατισμός, η ιδιωτική οικονομία, και η κοινωνική ανισότητα. Ο Ντίρενματ εμπνεύστηκε το έργο του, που αρχικά το προόριζε για το ραδιόφωνο, από τον συγγραφέα του 18ου αιώνα Κ.Μ. Βίλαντ και το μυθιστόρημά του Η ιστορία των Αβδηριτών.

Πληροφορίες: από 18/3 στο Faust, Καλαμιώτου 11 & Αθηναΐδος 12. Τηλ.: 210-3234095 – Κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21.00

 

Μάρτης

Ένα μικρό δικό μου παραμυθάκι εμπνευσμένο από ζωγραφιά της Στεφανίας Βελδεμίρη. Παραμύθια και εικόνες είχαν κυκλοφορήσει πριν τρία χρόνια στο Ημερολόγιο για να θυμάσαι ή να ξεχνάς που κυκλοφόρησε το περιοδικό Εξώστης της Θεσσαλονίκης. Νομίζω ότι είναι κάπως επίκαιρο αν διαβάσεις πίσω από τις γραμμές. Είναι κι τρόπος μου αν ευχηθώ μια καλύτερη Άνοιξη:

«Κάποτε ζούσε σε μια πόλη ένας άντρας μοναχός. Την πόλη αυτή την έλεγαν Θ-ήττα γιατί φιλοξενούσε ανθρώπους νικημένους: Σε πολέμους, σε έρωτες και πάθη, σε τυχερά παιχνίδια… Μια μέρα -ή μάλλον νύχτα- καθόταν μπροστά στο τζάκι και κοιτούσε τις φλόγες χαμένος. Αν και αν και αν και αν… δεν θα έμενα εδώ, σκεφτόταν. Δεν πρόσεξε καθόλου τη μικρή νεράιδα που γεννήθηκε μέσα από τις φλόγες. Δεν την ένιωσε όταν ακούμπησε στον ώμο του. Δεν την άκουσε όταν του ψιθύρισε στο αφτί. Σιγά-σιγά αποκοιμήθηκε. Η νεράιδα πέταξε πίσω στο τζάκι. Δεν ξαναφάνηκε ποτέ…».

Σχόλια

Exit mobile version