Πόλη της Αλάσκας χωρίς ήλιο

Επιμέλεια: Γιάννης Σχίζας

Το Utqiagvik της Αλάσκας (πρώην Barrow) αποχαιρετά το φως της ημέρας για το υπόλοιπο του 2023. Το Σάββατο οι κάτοικοί του θα δουν το τελευταίο ηλιοβασίλεμα. Ο ήλιος θα δύσει μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου 2024. Το Utqiagvik εισέρχεται στη λεγόμενη «πολική νύχτα».

Μέχρι και τις 23 Ιανουαρίου του 2024, οι περίπου 4.500 κάτοικοι της βορειότερης πόλης των ΗΠΑ, δεν θα δουν τον ήλιο καθώς το Utqiagvik βρίσκεται κοντά στον Βόρειο Πόλο αλλά και εξαιτίας της κλίσης της Γης. Παρά ταύτα, οι κάτοικοι είναι συνηθισμένοι στον «σκοτεινό χειμώνα» και συνεχίζουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες μέχρι να ξαναδούν το φως του Ήλιου να ανατέλλει πάνω από τον ορίζοντα.

Η απομακρυσμένη πόλη της Αλάσκας, 500 χλμ. βόρεια του αρκτικού κύκλου, καταγράφει την υψηλότερη θερμοκρασία (κατά μέσο όρο κάτω από το μηδέν) από τον Δεκέμβριο έως τον Μάρτιο, ενώ η χαμηλότερη μπορεί να φτάσει ακόμη και τους -40 βαθμούς Κελσίου.


 Κρόνος: Οι δακτύλιοί του θα «εξαφανιστούν» το 2025

 Οι δακτύλιοι του Κρόνου παρατηρήθηκαν για πρώτη φορά το 1610 από τον Γαλιλαίο. Έκτοτε έγιναν πολλές έρευνες από τη NASA για να μελετηθεί το φαινόμενο της ανεξήγητης λέπτυνσής τους. Περίπου 400 χρόνια μετά το φαινόμενο μπόρεσε να εξηγηθεί – το παράδοξο όμως τώρα είναι η πληροφορία ότι θα… εξαφανιστούν το 2025.

Ο Κρόνος αποτελείται από επτά μεμονωμένους δακτυλίους που περιστρέφονται γύρω του σαν ένα χούλα-χουπ, οι οποίοι σύμφωνα με τους επιστήμονες αποτελούνται από κομμάτια κομητών, αστεροειδών και θρυμματισμένων φεγγαριών που παρασύρθηκαν πολύ κοντά στον πλανήτη και διασπάστηκαν σε κομμάτια λόγω της ισχυρής βαρύτητας του. Εμπεριέχουν, επίσης, δισεκατομμύρια κομμάτια πάγου που καλύπτονται από διαστημική σκόνη.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Metro», οι δακτύλιοι του Κρόνου πιθανόν να εξαφανιστούν εντελώς σε 100 εκατ. χρόνια, ωστόσο μία… πρώτη, προσωρινή εξαφάνιση θα λάβει χώρα το κοντινό έτος 2025.

Ο λόγος για τον οποίο, σε δύο χρόνια από σήμερα, δεν θα βλέπουμε τους δακτυλίους, είναι επειδή ο Κρόνος θα έχει μία διαφορετική κλίση σε σχέση με τη Γη.

Αυτή τη στιγμή οι δύο πλανήτες δεν βρίσκονται σε τέλεια ευθυγράμμιση και έτσι μπορούμε να δούμε καθαρά του δακτυλίους του Κρόνου, ωστόσο από το 2025 έως και το 2032 αυτό θα αλλάξει.

Κατά μία πιο επιστημονική προσέγγιση, η αιτία λέπτυνσης των δακτυλίων του Κρόνου έχει να κάνει με τα σωματίδια των δακτυλίων που συγκρούονται μεταξύ τους λόγω της κλίσης της τροχιάς τους. Όταν αυτά συγκρούονται με άλλα σωματίδια, χάνεται μέρος της ενέργειάς τους, με αποτέλεσμα να μετακινούνται σε τροχιές χαμηλότερης ενέργειας πιο κοντά στο επίπεδο δακτυλίου. Με την πάροδο του χρόνου, τα σωματίδια του δακτυλίου (ειδικά τα μεγαλύτερα) τείνουν να φθείρονται με αποτέλεσμα αυτοί να γίνονται λιγότερο ορατοί από τα τηλεσκόπια.

Πρόκειται για μία διαπίστωση που, συνδυαστικά με την επικείμενη ευθυγράμμιση του πλανήτη Κρόνου με τη Γη, εξηγεί την προσωρινή μη ορατότητά τους από τους αστρονόμους, ενώ θέτει και τα θεμέλια για τη διατύπωση θεωριών περί οριστικής εξαφάνισή τους…


Επανεμφάνιση εξαφανισμένων ζώων

 Οι πληθυσμοί μαμούθ εξαφανίστηκαν πριν από χιλιάδες έτη. Τα μαλλιαρά τετράποδα, πρόγονος των ελεφάντων, τα γνωρίσαμε μέσα από τις απεικονίσεις πάνω στα τοιχώματα των παλαιολιθικών σπηλαίων.

Μετά από χρόνια ερευνών εταιρεία βιοτεχνολογίας σχεδιάζει την επανεμφάνιση των εξαφανισμένων γιγαντιαίων ζώων με ορισμένους ερευνητές να διερωτώνται κατά πόσο είναι δυνατόν να επιτευχθεί κάτι τέτοιο και άλλους να ανησυχούν για τους κινδύνους από την εφαρμογή της.

Η Colossal Biosciences πιστεύει πως το πρώτο μαλλιαρό μαμούθ του 21ου αιώνα μπορεί να γεννηθεί από έναν ασιατικό ελέφαντα. Η εταιρεία, δημιούργημα του επιχειρηματία Μπεν Λαμ και του γενετιστή Τζορτζ Τσερτς, σκοπεύει να εισάγει DNA μαμούθ (από τα δείγματα που έχουν βρεθεί στη Σιβηρία) στο γονιδίωμα ασιατικών ελεφάντων, ελπίζοντας ότι θα δημιουργήσει ένα υβριδικό είδος μέχρι το 2028.

Σύμφωνα με την Colossal οι ελέφαντες της Ασίας και τα μαμούθ έχουν παρόμοιο DNA, κατά 99,6%.

Από την έναρξή της το 2021, το προσωπικό της Colossal έχει αυξηθεί σε 115 επιστήμονες πλήρους απασχόλησης και 60 εξωτερικούς συνεργάτες. Σύμφωνα με τον Lamm, η εταιρεία έχει αντλήσει χρηματοδότηση ύψους 225 εκατομμυρίων δολαρίων από μεγάλους επενδυτές καθώς και εταιρείες επενδύσεων περιβαλλοντικού αντίκτυπου.

Αν τελικά η Colossal καταφέρει να δημιουργήσει τα υβριδικά μαμούθ δεν σημαίνει πως θα τα δούμε στη φύση. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να δοθεί η σχετική άδεια από τις αρμόδιες αρχές αλλά και να συμφωνήσει η εταιρεία με κάποια κυβέρνηση που θα δεχτεί να φιλοξενήσει στο έδαφός της τα γιγάντια ζώα.


  Το 95% ανεξερεύνητο

 Μόνο το 5% των ωκεανών μας έχει εξερευνηθεί. Ανακαλύπτουμε συνεχώς καινούργια εκπληκτικά πλάσματα και άλλα απόκοσμα, τρομακτικά που κολυμπούν στα βάθη των θαλασσών μας. Έρευνες αιώνων φέρνουν συνεχώς στην επιφάνεια νέες μορφές ζωής, μυστήρια ασπόνδυλα, θαλασσινά όντα κατάλευκα που δεν έχουν δει ποτέ το φως του ήλιου.

Το κυνήγι σπάνιων ή παράξενων θαλάσσιων πλασμάτων έχει ξεκινήσει από παλιά. Πολλά μάλιστα πανεπιστήμια όπως το Χάρβαρντ και το Κορνέλ έχουν αγοράσει γυάλινα βάζα που τα περιέχουν για μελέτη.

Το μυστήριο των θαλασσών πάντα συναρπάζει και θα συνεχίσει καθώς κρύβει ακόμα πολλές εκπλήξεις. Εντυπωσιακές εικόνες έρχονται συνεχώς στη δημοσιότητα. Ακολουθούν θαλάσσια πλάσματα –μερικά είναι γλυκά, άλλα καθόλου– που ζουν μακριά και ταυτόχρονα μοιράζονται μαζί μας αυτόν τον κόσμο!


Η NASA σταματάει τις αποστολές στον Άρη 

Σύμφωνα με το In the Sky, ο Άρης θα χωρίζεται από τον Ήλιο μόλις λιγότερο από μία μοίρα καθώς πλησιάζει πολύ κοντά στο αστέρι. Μετά από αυτό, ο Κόκκινος Πλανήτης θα είναι απαρατήρητος για αρκετές εβδομάδες.

Κατά τη διάρκεια της ηλιακής συνόδου, ενός γεγονότος που η Γη και ο Άρης βιώνουν κάθε δύο γήινα χρόνια, οι δύο πλανήτες θα βρίσκονται επίσης στον μεγαλύτερο διαχωρισμό τους. Ο Άρης και η Γη συνήθως χωρίζονται από μια μέση απόσταση περίπου 140 εκατομμυρίων μιλίων (225 εκατομμυρίων χιλιομέτρων). Κατά τη διάρκεια της ηλιακής συνόδου, η Γη και ο Άρης θα απέχουν περίπου 235 εκατομμύρια μίλια, περισσότερο από δυόμισι φορές τη μέση απόσταση μεταξύ του πλανήτη μας και του ήλιου. Η ηλιακή σύνοδος του Άρη δεν είναι σημαντική μόνο για τους παρατηρητές ουρανού. Για περισσότερα από είκοσι χρόνια η NASA χειρίζεται ρομπότ όπως τα ρόβερ Curiosity και Perseverance στην επιφάνεια του Άρη, καθώς και το ελικόπτερο Ingenuity πάνω από την άγονη και άνυδρη όψη του, και φυσικά διαστημόπλοια σε τροχιά γύρω από τον Κόκκινο Πλανήτη.

Κατά τη διάρκεια της ηλιακής σύνδεσης, οι ελεγκτές αποστολών στη Γη χάνουν την επαφή με τις ρομποτικές αποστολές στον Άρη. Τα Rovers σταματούν, το Ingenuity είναι προσγειωμένο και τα διαστημόπλοια δεν μεταδίδουν δεδομένα πίσω στη Γη. Αυτό γίνεται για να αποτραπεί η πιθανότητα να περάσει μια μερική εντολή που παρεμβαίνει στις λειτουργίες των ρομπότ ή του διαστημικού σκάφους.

«Η NASA θα σταματήσει να στέλνει εντολές στον στόλο της στον Άρη για δύο εβδομάδες, από τις 11 έως τις 25 Νοεμβρίου, ενώ η Γη και ο Κόκκινος Πλανήτης βρίσκονται σε αντίθετες πλευρές του ήλιου. Ονομάζεται ηλιακή σύνοδος του Άρη, αυτό το φαινόμενο συμβαίνει κάθε δύο χρόνια», η NASA αναφέρει σε δήλωση. «Οι αποστολές σταματούν επειδή το καυτό, ιονισμένο αέριο που αποβάλλεται από το στέμμα του ήλιου θα μπορούσε ενδεχομένως να καταστρέψει τα ραδιοφωνικά σήματα που αποστέλλονται από τη Γη στο διαστημόπλοιο της NASA στον Άρη, οδηγώντας σε απροσδόκητες συμπεριφορές.»

Τους επόμενους μήνες ο Άρης θα αναδυθεί από την ευρεία πλευρά του ήλιου και θα είναι ορατός για όλο και μεγαλύτερες περιόδους στον ουρανό πριν από την αυγή. Σε περίπου έναν χρόνο θα φτάσει σε αντίθεση, οπότε ο Άρης θα είναι ορατός για το μεγαλύτερο μέρος της νύχτας πάνω από τη Γη.

Σχόλια

Exit mobile version