Οι Ρώσοι θα εισέβαλλαν στην Ουκρανία την Τετάρτη: αυτό διαβεβαίωναν οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η κυβέρνηση του Κιέβου και άλλοι, αλλά διαψεύστηκαν. Αντίθετα, οι Ρώσοι ανακοίνωσαν ότι κάποιες μονάδες που είχαν μεταφερθεί κοντά στα σύνορα θα αναχωρήσουν σταδιακά – και το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο με στρατιωτικά κονβόι που φεύγουν. «Δεν αναχωρούν, επίκειται επίθεση από στιγμή σε στιγμή» δήλωναν παρ’ όλα αυτά οι Αμερικανοί την Πέμπτη. Ρωσική επίθεση δεν εκδηλώθηκε ούτε την Πέμπτη, ούτε την Παρασκευή, αλλά οι Δυτικοί είναι σίγουροι: «Οι Ρώσοι ετοιμάζονται να εισβάλλουν στην Ουκρανία μέσα στις επόμενες μέρες», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μπλίνκεν. «Η Μόσχα ψάχνει πρόσχημα για να επιτεθεί άμεσα», επανέλαβε ο Μπάιντεν. «Θα κατασκευάσουν, ως πρόσχημα, μια ψευδή ουκρανική επίθεση», εξήγησε ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ Στόλτενμπεργκ (που στα νιάτα του διαδήλωνε ενάντια στον πόλεμο του Βιετνάμ και δηλώνει «σοσιαλιστής»…).

Πάντως αν οι Ρώσοι ήθελαν προσχήματα, δεν θα χρειαζόταν να τα κατασκευάσουν: από το βράδυ της Τετάρτης οι Ουκρανοί –άγνωστο αν πρόκειται για τον τακτικό ουκρανικό στρατό ή τους ακροδεξιούς παραστρατιωτικούς– βομβαρδίζουν τις αποσχισθείσες επαρχίες. 500 βόμβες και όλμοι έπεσαν μέσα σε ένα 24ωρο, σύμφωνα και με τον παρατηρητή του ΟΑΣΕ, αφού οι Ουκρανοί έλαβαν το μήνυμα της Δύσης: «Κάντε ό,τι θέλετε, θα το φορτώσουμε στους Ρώσους». Το είπε με άλλα λόγια η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας: «Η υποτιθέμενη αντικανονική στρατιωτική δραστηριότητα της Ουκρανίας είναι μια κραυγαλέα προσπάθεια της ρωσικής κυβέρνησης να κατασκευάσει προσχήματα για εισβολή». Σε άλλες εποχές η Τρας δεν θα έκανε ούτε για κλητήρας (είναι αυτή που θεωρούσε πως οι ρωσικές επαρχίες του Ροστόβ και του Βορονέζ, όπου σταθμεύουν ρωσικά στρατεύματα, είναι… ουκρανικές), αλλά σήμερα είναι ό,τι πρέπει για υπουργός Εξωτερικών της Αυτής Μεγαλειότητος.

Η υλοποίηση των Συμφωνιών του Μινσκ θα σήμαινε ντε φάκτο βέτο στην απόπειρα της Ουκρανίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ – απόπειρα που είναι κόκκινη γραμμή για τη Ρωσία, και η αιτία της τωρινής όξυνσης

Έτσι υπέγραψε προχθές και Μνημόνιο Τριμερούς Συνεργασίας Βρετανίας-Ουκρανίας-Πολωνίας, με στόχο «την ενίσχυση της δημοκρατίας στα σύνορα της Ανατολικής Ευρώπης»! Ασθμαίνων ο Σαρλ Μισέλ, πρόεδρος του Συμβουλίου της Ε.Ε., έσπευσε να εκφράσει την «ανησυχία της Ένωσης ότι η Ρωσία ψάχνει δικαιολογία για να καταλάβει την Ουκρανία»… Το πρόβλημα είναι ότι κανείς δεν δίνει πλέον σημασία στους «ευρωπαϊκούς θεσμούς», καθώς κάθε σημαντικό κράτος μέλος δρα αυτόνομα και για λογαριασμό του, όπως δείχνουν και οι πρωτοβουλίες του Μακρόν ή η προαναφερθείσα τριμερής συμφωνία της Πολωνίας με δύο κράτη εκτός Ε.Ε.

Οι αχώνευτες Συμφωνίες του Μινσκ

Αναθάρρησε πάντως και ο Ουκρανός ομόλογος της Τρας, που κατήγγειλε προχθές ότι οι φιλορώσοι αυτονομιστές του Ντονμπάς βομβάρδισαν… παιδικό σταθμό: «Καλούμε σε άμεση καταδίκη της Ρωσίας, η οποία παραβιάζει τις Συμφωνίες του Μινσκ», πρόσθεσε. Μάλλον παρασύρθηκε από υπερβάλλοντα ζήλο, καθώς άλλα επιφανή μέλη της ουκρανικής κυβέρνησης διαρρέουν την απαρέσκειά τους για τις εν λόγω συμφωνίες, θεωρώντας ότι «τις υπογράψαμε με το όπλο στον κρόταφο» και είναι «ασύμφορες». Έχουν δίκιο, καθώς οι Συμφωνίες του Μινσκ (που επικυρώθηκαν ομόφωνα και από τον ΟΗΕ) περιέχουν μια σειρά αγκάθια για το Κίεβο – γι’ αυτό άλλωστε η Μόσχα ζητά επιτακτικά την εφαρμογή τους. Μεταξύ άλλων, προβλέπουν συνταγματική μεταρρύθμιση της Ουκρανίας, διάλογο για τη μεταβατική αυτοκυβέρνηση του Ντονιέτσκ και Λουγκάνσκ, και αναγνώριση του ειδικού καθεστώτος αυτών των επαρχιών από την ουκρανική βουλή.

Οι φιλοδυτικοί Ουκρανοί δηλώνουν πλέον δημόσια ότι η υλοποίηση αυτών των συμφωνιών θα σήμαινε ντε φάκτο βέτο στην απόπειρα της Ουκρανίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Έτσι εξηγείται γιατί, ενώ υπογράφτηκαν πριν 7 χρόνια, δεν εφαρμόστηκαν ποτέ. Και γιατί κανείς Δυτικός δεν δίνει σημασία στην (Αμερικανίδα…) Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο, αναπληρώτρια γενική γραμματέα του ΟΗΕ για Πολιτικές και Ειρηνευτικές Υποθέσεις, που προχθές τόνιζε ότι «το μοναδικό πλαίσιο για την ειρηνική διευθέτηση της σύγκρουσης στην ανατολική Ουκρανία είναι οι Συμφωνίες του Μινσκ, που επικυρώθηκαν από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με την απόφαση 2202 του 2015».

Έτσι συνεχίζεται ο πόλεμος νεύρων και πληθαίνουν οι προκλήσεις, καθιστώντας πιο πιθανό ένα «ατύχημα», τυχαίο ή προμελετημένο. Πόσο μάλλον που στα ουκρανικά εδάφη τα οποία συνορεύουν με τη Ρωσία και τις αποσχισθείσες επαρχίες δρουν μεταξύ άλλων και «ανεξέλεγκτες» παραστρατιωτικές μονάδες ακροδεξιών και μισθοφόρων. Την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ –και πολύ περισσότερο οι Ευρωπαίοι– καθιστούν σαφές ότι η απάντηση στην… πολυπόθητη ρωσική εισβολή δεν θα είναι στρατιωτική αλλά θα πάρει τη μορφή «βαρύτατων οικονομικών κυρώσεων». Δεν είναι λοιπόν περίεργο ότι πληθαίνουν και οι Ουκρανοί που αρχίζουν να κατανοούν πως μπορεί να προορίζονται ως κρέας για κανόνια, με στόχο το «μπετονάρισμα» του ΝΑΤΟ υπό την ηγεμονία των ΗΠΑ και τη συσπείρωση των δυτικών κοινωνιών πίσω από φιλοπόλεμους σχεδιασμούς…


Η στάση της Κίνας και άλλων

Μετά την πρόσφατη συμφωνίας Κίνας-Ρωσίας, το Πεκίνο δεν κρύβει την υποστήριξή του προς τη Μόσχα για το ουκρανικό. «Η διασπορά ψευδών πληροφοριών από τις ΗΠΑ δεν βοηθά στην εκτόνωση της έντασης», είπε ο Γουάνγκ Γουενμπίν, εκπρόσωπος του κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών. Ο Τζανγκ Τζουν, Κινέζος πρέσβης στον ΟΗΕ, δήλωσε ότι για την αντιπαράθεση ευθύνεται η διαρκής επέκταση του ΝΑΤΟ. Δεν περιορίστηκε όμως σ’ αυτό: επαίνεσε τους ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας για την ως τώρα διαμεσολαβητική στάση τους, και πρόσθεσε με νόημα πως «η Κίνα είναι πεπεισμένη ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα λάβουν αποφάσεις διατηρώντας τη στρατηγική αυτονομία τους, διότι αυτό υπηρετεί τα συμφέροντά τους». Ταυτόχρονα η κινεζική τοποθέτηση στον ΟΗΕ τόνιζε ότι πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα οι Συμφωνίες του Μινσκ – για τις οποίες όπως φαίνεται έχουν μετανιώσει και οι Αμερικάνοι. Από την πλευρά τους τα μεγάλα κινεζικά ΜΜΕ υπογραμμίζουν στα κεντρικά άρθρα τους ότι «οι κραυγές για την υποτιθέμενη ρωσική απειλή στοχεύουν να αποπροσανατολίσουν τη διεθνή κοινή γνώμη από την πραγματική αιτία των εντάσεων όπου γης, που είναι η διαρκής διεύρυνση του ΝΑΤΟ και η στρατιωτική παρουσία της Ουάσιγκτον σε όλο τον πλανήτη».

Τους Αμερικανούς άδειασαν όμως στον ΟΗΕ και άλλοι, μεταξύ των οποίων οι Ινδοί – που δεν υιοθέτησαν τις εκτιμήσεις των ΗΠΑ και των στενότερων συμμάχων τους ότι «επίκειται άμεσα ρωσική εισβολή». Ο Ινδός πρέσβης στον ΟΗΕ μίλησε για την ανάγκη να υπάρξει εκτόνωση της έντασης, χωρίς την παραμικρή αναφορά σε ρωσικές ευθύνες, ενώ με τον ίδιο τρόπο τοποθετήθηκε στο Δελχί ο εκπρόσωπος του ινδικού Υπουργείου Εξωτερικών. Οι χθεσινές ινδικές εφημερίδες αναφέρουν με έκδηλη ικανοποίηση ότι η Ρωσία χαρακτήρισε τη στάση της Ινδίας «ισορροπημένη, ανεξάρτητη και βασισμένη στις αρχές του διεθνούς δικαίου». Άλλη μια ρωγμή στο Δυτικό μπλοκ διαφάνηκε προχθές, όταν ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα μίλησε τηλεφωνικά με τον Πούτιν «για να εκφράσει την υποστήριξή του σε μια διπλωματική λύση της ρωσο-ουκρανικής κρίσης», αποφεύγοντας –και αυτός– να επαναλάβει τις κατηγορίες της Ουάσιγκτον εναντίον της Μόσχας.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!