Υπάρχουν πιο… σοβαρά θέματα από την πΓΔΜ. Του Γιώργου Τσίπρα

Το ζήτημα της ένταξης ΠΓΔ της Μακεδονίας δεν θα επανέλθει σε αυτή τη Σύνοδο. Έτσι κι αλλιώς το ΝΑΤΟ έχει απλώσει πολύ μεγαλύτερο… τραχανά. Δεκάδες μη-νατοϊκές χώρες πολεμούν στο Αφγανιστάν, συμμετέχουν στο Συμβούλιο Ευρωατλαντικής Συνεργασίας, στον επίσης νατοϊκό Συνεταιρισμό για την Ειρήνη, στο Μεσογειακό Διάλογο, στην Πρωτοβουλία Συνεργασίας της Κωνσταντινούπολης (για χώρες του Περσικού), χώρια τους «παγκόσμιους» συνεταίρους, την Ιαπωνία, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, το Ισραήλ.
Η σύσφιξη και ανάπτυξη των στρατιωτικών σχέσεων του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στις παραπάνω πολυμερείς ομάδες είναι σημαντικότερο ζήτημα από την άμεση διεύρυνση.
Άλλα σημαντικά ζητήματα είναι:
1) Τι θα γίνει στο Αφγανιστάν μετά; Ήδη στο Σικάγο δεν θα παραστεί το Πακιστάν αν και είναι η πλέον ενδιαφερόμενη χώρα… Πριν από λίγες μέρες ο Καρζάι ανακοίνωσε την έναρξη της 3ης φάσης της αποχώρησης στο τέλος της οποίας οι αφγανικές δυνάμεις θα ελέγχουν το 75% της πληθυσμιακής επικράτειας από το 50% σήμερα. Χλομό, που γίνεται ακόμη χλομότερο από τις προεκλογικές υποσχέσεις Ολάν ότι τα γαλλικά στρατεύματα θα αποσυρθούν μέχρι το τέλος του χρόνου.
Για το μετά, οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι η διατήρηση του αφγανικού στρατού στα μέτρα… τους, απαιτεί 4,1 δισ. δολάρια ετησίως, από τα οποία η Ουάσιγκτον απαιτεί τα 1,3 από τους Ευρωπαίους και 500 εκατ. από την αφγανική κυβέρνηση.
2) Συνολικότερα, για να καλυφθούν οι απαιτήσεις της νέας Στρατηγικής Αντίληψης του ΝΑΤΟ 3, απαιτείται (σε συνθήκες κρίσης!) μεγαλύτερη δαπάνη και συνεισφορά κάθε χώρας αναλογικά προς τον προϋπολογισμό της και προς τις ΗΠΑ. Σήμερα, μόλις δυο χώρες εκτός των ΗΠΑ, η Βρετανία και η… κουβαρντάδικη Ελλάδα, δαπανούν περισσότερο από τον άτυπο στόχο του 2% του ΑΕΠ για στρατιωτικές δαπάνες.
Βέβαια, γίνονται άλλου είδους βήματα σε αυτήν την κατεύθυνση όπως η κατάργηση από τη Δανία του στόλου των υποβρυχίων της για να καλύψει νατοϊκές ανάγκες, η απόφαση της Ολλανδίας να διαλύσει τις ταξιαρχίες τεθωρακισμένων για να επενδύσει στην αντιπυραυλική άμυνα κ.ά.
Η λεγόμενη «Ευφυής Άμυνα» που προωθείται περιλαμβάνει πάνω από 20 εγχειρήματα και προγράμματα ενοποίησης του ΝΑΤΟ και εξειδίκευσης των μελών του. Οι ΗΠΑ επιμένουν ιδιαίτερα στην εμπειρία της επέμβασης στη Λιβύη όπου για πρώτη φορά δεν ηγούνταν οι ίδιες. Μεταξύ άλλων, οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν διέθεταν ικανά συστήματα εναέριου εφοδιασμού και ISR (Πληροφορίες-Επιτήρηση-Αναγνώριση), για τα οποία οι ΗΠΑ διέθεσαν τα μισά περίπου εναέρια μέσα, ενώ για τις παρεμβολές στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες της Λιβύης του Καντάφι, το ΝΑΤΟ χωρίς την επιπλέον αμερικανική συμμετοχή δεν θα διέθετε πάνω από το 40% των απαιτούμενων αεροσκαφών.
3) Τα λόγια Μεντβέντεφ στην προηγούμενη Σύνοδο της Λισσαβώνας για συνεργασία στην αντιπυραυλική άμυνα, εφόσον η Μόσχα αναλάμβανε την επιχειρησιακή ευθύνη τομέα, δεν ευοδώθηκαν, όπως αναμενόταν, και τα πράγματα έχουν επιστρέψει σχετικά στο προηγούμενο ψυχροπολεμικό κλίμα. Διευρύνθηκε στο μεταξύ η συνεργασία ΝΑΤΟ-Ρωσίας στο Αφγανιστάν και παραπέρα, αλλά η τελευταία θα υποβαθμίσει την παρουσία της στο Σικάγο σε ένδειξη δυσφορίας για την αντιπυραυλική και για την περικύκλωσή της.
Εκτός από την αντιπυραυλική, σχετική με πυρηνικά είναι και η διελκυστίνδα αμερικανών και ορισμένων Ευρωπαίων για τα τακτικά πυρηνικά που οι ΗΠΑ επιμένουν να διατηρούν σε Γερμανία, Ιταλία, Βέλγιο, Ολλανδία και Τουρκία.
Ας σημειωθεί, τέλος, ότι το Σικάγο έχει κηρυχτεί αποπυρηνικοποιημένη ζώνη από το 1986.
Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!