Τρομοκρατικές πρακτικές της Speedex οδηγούν εργαζόμενο στο θάνατο

Στον τραγικό θάνατο εργαζομένου που είχε δεχθεί σοβαρές προσωπικές πιέσεις για εργατικό λάθος, οδήγησαν οι τακτικές τρομοκράτησης που χρησιμοποιεί η εταιρία ταχυμεταφορών Speedex, θυμίζοντας άλλες, «σκοτεινές» περιόδους της ιστορίας.
Συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλουν τόσο το Επιχειρησιακό Σωματείο της Speedex, όσο και το Σωματείο Εργαζομένων Ταχυδρομικών Ταχυμεταφορικών Επιχειρήσεων Αττικής (ΣΕΤΤΕΑ), ο συνάδελφός τους Γεράσιμος Σταμίρης, που ήδη αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα υγείας, δεχόμενος σοβαρές πιέσεις και προσωπικές απειλές από τον υπεύθυνο ασφαλείας της Speedex και κατόπιν από τον οικονομικό διευθυντή, κατέληξε από ανακοπή καρδιάς την προηγούμενη Κυριακή, 27 Μαΐου. Τα Σωματεία καταγγέλλουν ως ηθικό αυτουργό την ίδια την εταιρία και τις πάγιες πρακτικές τρομοκράτησης που ακολουθεί προς τους εργαζόμενούς της.
Συγκεκριμένα την Παρασκευή, 25/5, ο ίδιος ο Γεράσιμος Σταμίρης με την ιδιότητα του μέλους του ΣΕΤΤΕΑ, ενημέρωσε το Σωματείο του πως εξαιτίας της απώλειας 3 φακέλων της Αlpha Βank, την Τρίτη (22/5), ουσιαστικά «ανακρίθηκε» από τον υπεύθυνο ασφάλειας της Speedex, Δ. Τσώτα, την Παρασκευή 25/5, στα γραφεία του υποκαταστήματος της εταιρίας στο Βοτανικό, χωρίς να επιτραπεί η παρουσία μέλους της διοίκησης του επιχειρησιακού σωματείου Speedex, αλλά ούτε και του προϊσταμένου του (όπως θα ήταν λογικό). Κατά την ανάκριση ο υπεύθυνος ασφαλείας της Speedex, είπε στον Γ. Σταμίρη πως η εταιρία θα καταφερθεί εναντίον του, ασκώντας ποινική δίωξη για την απώλεια των φάκελων, εκτός αν ο ίδιος αποχωρούσε οικιοθελώς από αυτήν.
Σημειωτέον πως ο συγκεκριμένος εργαζόμενος είχε αμέσως προηγουμένως κάνει χρήση αναρρωτικής άδειας ενός μήνα, καθώς αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας και του χορηγούνταν φαρμακευτική αγωγή. Παρά το γεγονός ότι η Speedex γνώριζε το πρόβλημα υγείας του εργαζόμενου εξακολούθησε την παράλογη πίεση προς το πρόσωπό του, καθώς την ίδια τακτική με τον υπεύθυνο ασφάλειας Δ. Τσώτα κράτησε και ο οικονομικός διευθυντής Π. Γιαννίκης, ο όποιος επέμεινε στην άσκηση δίωξης εναντίον του, κατά την διάρκεια της δεύτερης συνάντησης που είχε ο εκλιπών το απόγευμα της Παρασκευής 25 Μαΐου παρουσία και μέλους της διοίκησης του ΣΕΤΤΕΑ. Δύο ημέρες μετά, μη αντέχοντας προφανώς την ψυχολογική πίεση, ο Γ. Σταμίρης, κατέληξε από ανακοπή.
«Τους καταγγέλλουμε στην κοινωνία»
Αμέσως μετά το τραγικό γεγονός, το επιχειρησιακό Σωματείο κήρυξε για την Τρίτη 29 Μαΐου (ημέρα της κηδείας του άτυχου συναδέλφου τους) 4ωρη στάση εργασίας, καταγγέλλοντας από κοινού με το ΣΕΤΤΕΑ, τις τακτικές εργασιακού μεσαίωνα που ακολουθεί η Speedex ανακρίνοντας ουσιαστικά τους εργαζόμενους, και ζητώντας παράλληλα την αποπομπή των δύο στελεχών που ενεπλάκησαν στις ανακρίσεις του άτυχου συναδέλφου τους. Είναι χαρακτηριστικό το σημείο της ανακοίνωσης των Σωματείων που αναφέρει: «Δεν είναι η πρώτη φορά που οι εταιρίες στον κλάδο μας παραβιάζουν την νομοθεσία, τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας, στέλνοντας στο θάνατο συνάδελφους. Έχουν το θράσος να θέλουν να ονομάζονται εταιρίες κοινής ωφέλειας, διεκδικώντας ταυτόχρονα κομμάτι του δημόσιου ταχυδρομείου, ενώ παραβιάζουν με τόσο τραγικό τρόπο τις ζωές μας. Προσπαθούν να επιβάλουν τον εργασιακό μεσαίωνα υλοποιώντας τα σχεδία του ΣΕΒ, ΔΝΤ, Ε.Ε., τους καταγγέλλουμε στην κοινωνία και στις αρμόδιες αρχές, τόσο για τον θάνατο του συναδέλφου μας, όσο και για την τρομοκρατία που προσπαθούν να επιβάλουν». Τελικά και παρά την αρχικά απαράδεκτη στάση της διοίκησης της εταιρίας να προσφέρει κάλυψη στον υπεύθυνο ασφαλείας που ανέκρινε τον άτυχο Γ. Σταμίρη (ο οποίος αποδείχθηκε ότι ήταν πρώην αστυνομικός, συνταξιοδοτημένος με το βαθμό του υποστρατήγου, που κατά τη θητεία του στην Α.Δ. Σερρών, ήταν γνωστός για τη φασίζουσα νοοτροπία του), ο υπεύθυνος ασφαλείας υπέβαλε την παραίτησή του, υπό την πίεση της μαζικής συνέλευσης που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι έξω από τη Speedex, αμέσως μετά την κηδεία του συναδέλφου τους, απαιτώντας την αποπομπή του. Επίσης η εταιρία δεσμεύτηκε να συζητήσει με το σωματείο το ρόλο και τις αρμοδιότητες του υπεύθυνου ασφαλείας της Speedex ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον οι αυθαιρεσίες που οδήγησαν στο θάνατο του εργαζόμενου. Ωστόσο, όπως δηλώνει στον Δρόμο, ο Κώστας Στάμος, πρόεδρος του ΣΕΤΤΕΑ, «για τα Σωματεία το θέμα δεν τελειώνει εδώ. Το επόμενο βήμα θα είναι η από κοινού αυριανή προσφυγή στην Εισαγγελία για καταλογισμό ευθυνών τόσο στον Τσώτα όσο και στη Speedex», καθώς το τραγικό περιστατικό με τον Γ. Σταμίρη δεν ήταν το μοναδικό που να αποδεικνύει το «διευρυμένο ρόλο» του υπεύθυνου ασφαλείας, που στις «περγαμηνές» του έχουν καταγραφεί παρακολουθήσεις κινητοποιήσεων σε καταστήματα-franchise, που δεν εμπίπτουν τυπικά στην δικαιοδοσία της μητρικής, φωτογράφηση συνδικαλιστών μελών του Σωματείου κ.λπ.

Μαίρη Ευθυμιάτου

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!