Αρχική πολιτική Περιμένουν στη γωνία οι ξένοι «μνηστήρες»

Περιμένουν στη γωνία οι ξένοι «μνηστήρες»

Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον πολυεθνικών κολοσσών

Η περίσσεια κυβερνητική «σπουδή» για να κλείσει το θέμα των αποκρατικοποιήσεων, δεν αφορά σαφώς το άγχος να περιοριστεί το χρέος κατά τι για το 2012 ή σε ορίζοντα δεκαετίας.
Η εντολή της Μέρκελ έχει ενορχηστρωθεί από μια σειρά ξένων εταιριών που νέμονταν έως τώρα τα κέρδη από αντίστοιχες πρώην Δημόσιες Επιχειρήσεις Ηλεκτρισμού, ύδρευσης, διαχείρισης απορριμμάτων, τυχερών παιχνιδιών και μεγάλων διαχειριστών λιμένων, οι οποίοι επειδή έχουν αρχίσει και «χάνουν το παιχνίδι» σε άλλες χώρες (που οι δημοτικές επιχειρήσεις ξύπνησαν και απαιτούν ό,τι δικαιωματικά τους ανήκει), στρέφονται προς νέες αγορές, όπως η Ελλάδα.
Το εγχώριο κεφάλαιο βρίσκεται από κοντά, πιέζει την κυβέρνηση και στηρίζει τους συνεργάτες του, έχοντας συστήσει στις περισσότερες περιπτώσεις κοινές εταιρίες ή τα περιβόητα joint ventures, με τους ξένους για τη μελλοντική διαχείριση των πρώην δημόσιων ελληνικών «φιλέτων».
Αναφέρουμε χαρακτηριστικά κάποια από τα ηχηρά εταιρικά ονόματα που έχουν εκφράσει στο πρόσφατο παρελθόν «ενδιαφέρον» για ό,τι τους ξεπουλάμε σήμερα:

ΔΕΗ (ΔΕΠΑ & ΔΕΣΦΑ): Πρώτος στη γραμμή αφετηρίας o γερμανικός κολοσσός RWE, με τον οποίο έχει ήδη συνεργασία η ΔΕΗ στην Αλβανία, ενώ στο «παιχνίδι» μπαίνει η ιταλική Enel και η γαλλική EDF.
Ο πιο πρόσφατα ενδιαφερόμενος όμιλος είναι η τσεχική εταιρία CEZ, ενώ και η ελληνικών συμφερόντων (Βαρδινογιάννη, Μυτιληναίου) Μ+Μ βρίσκεται στο παιχνίδι. Όσο για τις ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ, η Μ+Μ κάνει τις βασικές κινήσεις στη σκακιέρα και ακολουθούν ο Δημήτρης Κοπελούζος με την Προμηθέας Gaz, την ελληνορωσική εταιρεία που έχει συστήσει με την Gazprom, η οποία είναι βασικός προμηθευτής της ΔΕΠΑ με φυσικό αέριο.

ΕΛΠΕ: Και πάλι ενεργή η Μ+Μ, η Τέρνα Ενεργειακή, αλλά και από κοντά τα γαλλικά κεφάλαια της Gaz De France ή της ρωσικής Gazprom.

OΠΑΠ: Εδώ τα σενάρια είναι πολλά, γιατί τα λεφτά είναι πράγματι πολύ περισσότερα. Ακόμη και εταιρίες λοταρίας από τις ΗΠΑ φαίνεται να μπαίνουν στη… μπάνκα, ενώ η ιταλική Lottomatica, η αντίστοιχη γερμανική, αλλά και ο Σωκράτης Κόκκαλης, σέρνουν το χορό.

ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ: Το «παρών» στη διεκδίκηση, τόσο του 23,02% της EYAΘ, όσο και του 10% της EYΔAΠ δίνουν οι δύο γαλλικοί κολοσσοί Suez Environment και Veolia, σε συνεργασία με ισχυρούς ελληνικούς ομίλους (ο «mr MIG» Α. Βγενόπουλος με Veolia Ελλάδος, και η ΕΛΛΑΚΤΩΡ με τη Suez). Οι Γάλλοι για να είναι… σίγουροι μάλιστα, εκτός της συνεργασίας με τον Μπόμπολα, συστήνουν και άλλη με τον Κόκκαλη για τη διαχείριση απορριμμάτων. «Μπίζνες ιζ Μπίζνες», άλλωστε. Και μια και τα νερά τα θεωρούμε μεσογειακή υπόθεση, στο παιχνίδι μπαίνουν και οι Ισπανοί με την Αqualia.
OΔΙΕ: Η γαλλική εταιρία ιπποδρομιών Paris Mutuel Ubrain, μια εταιρία κολοσσός με 9,5 δισ. ευρώ ετήσιο τζίρο, η οποία ήδη συμμετέχει στο ελληνικό ιπποδρομιακό στοίχημα εκδήλωσε ενδιαφέρον για τον ΟΔΙΕ, που λόγω παρατεταμένων ζημιογόνων χρήσεων θα ξεπουληθεί μάλλον γρήγορα.

ΕΛΤΑ-Ταχυμεταφορές: Εδώ κι αν γίνεται πάρτι, ειδικά μετά την απελευθέρωση της ταχυδρομικής υπηρεσίας το 2013. Εκτός από την εγχώρια ACS που τρίβει τα χέρια της, για τα ταχυδρομεία κάθονται στην ουρά τα βελγικά ταχυδρομεία bpost, τα γαλλικά ταχυδρομεία La Poste, ενώ προέκυψε ενδιαφέρον και από τα Ολλανδικά ταχυδρομεία TNT Post. Όσο για τις ταχυμεταφορές, κρατηθείτε: από Ελλάδα κονταροχτυπιούνται οι Φέσσας-Φουρλής-Βαρδινογιάννης (ACS, Speedex, Star Investments αντίστοιχα), ενώ έρχονται με αξιώσεις και οι ξένοι, η γερμανική DHL και οι αμερικανικές UBS και FedEx.

Λιμάνια: Στην πρώτη γραμμή είναι η Cosco Pacific, θυγατρική του κινεζικού ομίλου, καθώς και η Dubai Ports World. Η δανέζικη Maersk, η Jutchison με έδρα το Χονγκ Κονγκ, η ισραηλινή Zim, η ισπανική Delgado. Από ελληνικής πλευράς, θεωρείται βέβαιο το ενδιαφέρον του Δημήτρη Κοπελούζου με την Damco Energy. Αυτά για τους δύο μεγάλους, ΟΛΠειραιώς και ΟΛΘεσσαλονίκης. Για τα υπόλοιπα περιφερειακά λιμάνια, φαίνεται ότι θα εμφανιστεί ένα ιδιότυπο σχήμα «ξενοδοχεία – κρουαζιέρα – διαχείριση φορτίων» από υποψήφιους όπως οι Δάκης Ιωάννου, Γιώργος Μπόμπολας, Δημήτρης Κοπελούζος, Θόδωρος Χαραγκιώνης ανάμεσα σε άλλους, ή όλα σε «πακέτο» και κοψοχρονιά στην Cosco.

 

Σχόλια

Exit mobile version