Αρχική κοινωνία Και η Περιφέρεια Αττικής στη μάχη του Ελληνικού

Και η Περιφέρεια Αττικής στη μάχη του Ελληνικού

Συστράτευση φορέων μετά τη σκανδαλώδη «δωρεά» του ΤΑΙΠΕΔ 

Τους προκλητικούς όρους της… δωρεάς ενός δημόσιου φιλέτου 6.204 στρεμμάτων από τον ΤΑΙΠΕΔ στον Όμιλο Λάτση, παρουσίασε κατά την προχθεσινή συνέντευξη Τύπου η Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό, την ίδια περίπου ώρα που τα κυβερνητικά «λαγωνικά» ζητούσαν με θράσος και σχεδόν απειλητικά από τον Γ. Δραγασάκη στη Βουλή να κατονομάσει τους ντόπιους ευνοούμενους του μνημονιακού καθεστώτος!

Στο κίνημα, ωστόσο, υπεράσπισης του Ελληνικού προστέθηκε τώρα για πρώτη φορά η Περιφέρεια Αττικής, με τη νέα της Διοίκηση. Ο αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Τομέα, Χρήστος Καπάταης, δήλωσε ότι σαφέστατα τεκμηριώνεται «ειδικό έννομο συμφέρον» και ως εκ τούτου θα παρασταθεί υπέρ του Δημοσίου, στη συνεδρίαση του κλιμακίου του ΣΤ’ Ελεγκτικού Συνεδρίου, που κλήθηκε να επανεξετάσει την απόφαση του Ζ’ κλιμακίου, το οποίο είχε μπλοκάρει τη σκανδαλώδη σύμβαση, καθώς διαπίστωνε σωρεία παραβιάσεων της ισχύουσας νομοθεσίας: ότι «η σύμβαση παραχώρησης των 6.204 στρεμμάτων του πρώην Aεροδρομίου Ελληνικού και των 3,5 χιλιομέτρων της παραλίας του Αγ. Κοσμά στον Όμιλο Λάτση για 99 χρόνια παραβιάζει βασικές αρχές διαφάνειας, ίσης μεταχείρισης και υγιούς ανταγωνισμού, βλάπτοντας το δημόσιο συμφέρον».

Η Περιφέρεια θα στηριχθεί, επίσης, στη βλάβη που θα υποστεί από την έξωση του δημόσιου ΚΤΕΟ, το οποίο λειτουργεί πολλά χρόνια στο Ελληνικό, σε έκταση άνω των 40 στρεμμάτων, όπου υπάρχουν κτιριακές εγκαταστάσεις άνω των 2.500τ.μ. Εξυπηρετούνται 75.000 οχήματα κάθε χρόνο, με έσοδα περίπου 4,2 εκατ. ευρώ. Στον ίδιο χώρο υπάρχει το μοναδικό στη χώρα μας εργαστήριο ανάλυσης καυσίμων, και το ενδεχόμενο κατάργησής του θα σημάνει εκροή συναλλάγματος. Επιπλέον, η εξασφάλιση νέου χώρου 15-18 στρεμμάτων και η μεταφορά της υποδομής θα κόστιζε στην Περιφέρεια αρκετά εκατομμύρια.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος παρευρέθηκε στη συνέντευξη Τύπου, χαρακτήρισε τη σύμβαση «εκποιητήριο κακής ποιότητας» και κατηγόρησε το ΤΑΙΠΕΔ ότι προκήρυξε τον διαγωνισμό χωρίς να καθορίσει τιμή εκκίνησης. Αναφέρθηκε, μάλιστα, σε οικονομική μελέτη που θα παρουσιαστεί αναλυτικά, σύμφωνα με την οποία η πραγματική αξία του δημόσιου ακινήτου είναι πολλαπλάσια του συνολικού τιμήματος της σύμβασης…

Ο δικηγόρος Ι. Καρδαράς, αναφερόμενος στην απόφαση-κόλαφο του Ζ’ Kλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, στάθηκε σε απίστευτες «λεπτομέρειες» της σύμβασης, όπως είναι οι ρήτρες καθυστερήσεων του… Δημοσίου, για την περίπτωση που δεν εγκρίνονται σε τακτό χρονικό διάστημα πολεοδομικές μελέτες ή αρχαιολογικές έρευνες. Η δε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νάντια Βαλαβάνη… υπενθύμισε ότι στον τελευταίο νόμο για την Υγεία μπήκε διάταξη που προβλέπει ότι, σε περίπτωση που δεν προχωρήσει μια επένδυση, το Δημόσιο θα αποζημιώνει τους επιχειρηματίες για το σύνολο των κερδών που θα μπορούσε να τους αποφέρει το ακίνητο και δεν θα επιστρέφει μόνο την εγγυητική επιστολή!

Ο πολεοδόμος-μέλος της Επιτροπής αγώνα, Πάνος Τότσικας, χαρακτήρισε τα σχέδια που έχουν εμφανιστεί για το Ελληνικό «οικονομικό και πολεοδομικό τερατούργημα», καθώς προβλέπουν τη δημιουργία μιας νέας πόλης 15.000-30.000 κατοίκων με δόμηση έως 3.000 στρεμμάτων. Στον αντίποδα μιας τέτοιας προοπτικής, παρουσίασε τη μελέτη του Πολυτεχνείου για τη δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου, με το ανυπέρβλητο πάντοτε μότο ότι «το πράσινο είναι στοιχείο του κοινωνικού εξοπλισμού μιας μεγαλούπολης».

Η Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό θεωρώντας ότι η απόφαση του Ζ’ Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου βρίσκεται σε σωστή κατεύθυνση και δεν πρέπει να ανατραπεί, πραγματοποίησε χθες συγκέντρωση έξω από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Κάλεσε σε συνεχή συστράτευση την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τους επιστημονικούς φορείς, τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, αλλά και κινήσεις πολιτών, ώστε να αποδοκιμαστούν οι πιέσεις που ασκούνται από τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ και τον Όμιλο Λάτση για να επικυρωθεί το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.

Σχόλια

Exit mobile version