Συμπληρώνονται σήμερα 5 χρόνια από την πρώτη νίκη της «Αραβικής Άνοιξης» και συγκεκριμένα από την εκδίωξη του δικτάτορα Μπεν Άλι από την Τυνησία. Η εξέγερση του τυνησιακού λαού αποτέλεσε τότε τη σπίθα που έβαλε φωτιά σε όλη τη Μέση Ανατολή, όπου οι λαοί ξεσηκώθηκαν απαιτώντας ψωμί, δημοκρατία και αξιοπρέπεια. Αν και τα όνειρα κατέληξαν εφιάλτης στις περισσότερες αραβικές χώρες εξαιτίας και της επέμβασης των πιο αντιδραστικών περιφερειακών και ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, στην Τυνησία ο σχετικά πιο οργανωμένος αγώνας (όπως και η λιγότερο στρατηγική θέση της χώρας) έδωσε έστω μια τυπική μισοδημοκρατία, υπό συνεχή απειλή βέβαια.

Ακολουθούν εκτενή αποσπάσματα από τη σχετική ανακοίνωση του Κόμματος Εργατών, ενός κόμματος που προέρχεται από το μαρξιστικό-λενινιστικό ρεύμα και πρωταγωνίστησε τόσο στην αντίσταση κατά της δικτατορίας του Μπεν Άλι όσο και στον ξεσηκωμό του Δεκέμβρη 2010-Γενάρη 2011. Σήμερα το Κόμμα Εργατών, με επικεφαλής πάντα τον δημοφιλή ιστορικό ηγέτη της τυνησιακής Αριστεράς, Χαμά Χαμαμί, αποτελεί τη βασική δύναμη του Λαϊκού Μετώπου της Τυνησίας, το οποίο έχει επιβάλει την παρουσία του στην κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας. Ο Χαμά Χαμαμί και άλλα στελέχη του Λαϊκού Μετώπου έχουν επισκεφθεί επανειλημμένα την Ελλάδα, μεταξύ άλλων για να συμμετάσχουν στο φεστιβάλ Resistance.

 

«Να υπερασπιστούμε την επανάσταση, να αγωνιστούμε για την επίτευξη των στόχων της»

Ο τυνησιακός λαός και οι επαναστατικές και προοδευτικές δυνάμεις γιορτάζουν την πέμπτη επέτειο από την επανάσταση για την ελευθερία και την αξιοπρέπεια που ξέσπασε στις 17 Δεκέμβρη 2010 στο Σίντι Μπουζίντ και υποχρέωσε στις 14 Γενάρη του 2011 τον επικεφαλής της τυραννικής δικτατορίας Μπεν Άλι να διαφύγει στη Σαουδική Αραβία, το καταφύγιο των τυράννων και των δικτατόρων.

Σήμερα, πέντε χρόνια μετά, η κατάσταση παραμένει ως έχει επειδή –με την εξαίρεση πολιτικών ελευθεριών που απέσπασε και επέβαλε με θυσίες και αίμα ο λαός, και οι οποίες σήμερα υφίστανται σοβαρές απειλές και ωμές παραβιάσεις– η οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική κατάσταση, όπως και η κατάσταση στον τομέα της ασφάλειας και των εξωτερικών σχέσεων, καθορίζονται από νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις που ακολουθούν τις ίδιες επιλογές, πολιτικές και γραμμές στις οποίες βασιζόταν το τυραννικό και διεφθαρμένο καθεστώς.

Tο Κόμμα Εργατών:

1. Θεωρεί ότι οι διαδοχικές κυβερνήσεις μετά την επανάσταση, χωρίς εξαιρέσεις, συνέχισαν αυτό ενάντια στο οποίο επαναστάτησε ο λαός, δημιουργώντας έτσι τους όρους για μια νέα επαναστατική φάση. Οι λαϊκές μάζες δεν θα εξακολουθήσουν να ανέχονται το γεγονός ότι αγνοούνται τα θεμελιώδη δικαιώματά τους.

2. Εκτιμά ότι η σημερινή κυβέρνηση με τα νεοφιλελεύθερα κόμματα που την αποτελούν καταπνίγει την επανάσταση, ακυρώνει τα αιτήματά της και αίρει τα κεκτημένα της. Ιδιαίτερα οι πολιτικές ελευθερίες υφίστανται συστηματικές παραβιάσεις.

3. Αποδίδει την πλήρη ευθύνη για την επιδείνωση της κατάστασης του λαού στον αποτυχημένο κυβερνητικό συνασπισμό και τα αντιδραστικά κόμματά του, τα οποία δεν διστάζουν να παλινορθώνουν το βαθύ κράτος, να ανακυκλώνουν τα πρόσωπα-σύμβολα της δικτατορίας, και να υπηρετούν τα συμφέροντα των μαφιών της διαφθοράς, της λεηλασίας, του λαθρεμπορίου και της περαιτέρω δέσμευσης της χώρας στις αποικιοκρατικές συμμαχίες και τους πιο αντιδραστικούς περιφερειακούς άξονες οι οποίοι συνδέονται με την τρομοκρατία.

4. Καλεί τις φτωχές μάζες να υπερασπιστούν με όλες τους τις δυνάμεις, μέσω οργανωμένων ειρηνικών και μαζικών αγώνων, τα απαράγραπτα δικαιώματά τους.

5. Καλεί τον τυνησιακό λαό και τις δυνάμεις των προοδευτικών κομμάτων, συνδικάτων και οργανώσεων να ενώσουν τις προσπάθειές τους για να αποκαλύψουν τα γεγονότα των δολοφονιών κατά τις ημέρες της επανάστασης, ώστε να στείλουν στη δικαιοσύνη όσους τις διέπραξαν. Να εργαστούν προκειμένου να ξεφύγει η δικαιοσύνη από την επιρροή των αντιδραστικών κομμάτων. Να αποκατασταθούν οι μάρτυρες και οι τραυματίες, και να ανακηρυχθεί η 17η Δεκέμβρη εθνική επέτειος.

6. Καλεί τις δημοκρατικές δυνάμεις να εργαστούν συλλογικά για να επιβάλουν τη διοργάνωση ενός εθνικού συνεδρίου για την αντίσταση στην τρομοκρατία, ώστε να υπάρξει εθνική στρατηγική. Να οργανώσουν τη λαϊκή κινητοποίηση για μια σωστή ανάγνωση του φαινομένου της τρομοκρατίας, συμπεριλαμβανομένης της αποκάλυψης των πολιτικών δολοφονιών των μαρτύρων του Λαϊκού Μετώπου, συντρόφων βουλευτών Σόκρι Μπελαΐντ και Μουχάμαντ Μπράχμι, όπως και στρατιωτών και αστυνομικών.

7. Επιμένει στο Λαϊκό Μέτωπο ως στρατηγική επιλογή για την επίτευξη των στόχων της επανάστασης, στο δρόμο προς τη Λαοκρατική Δημοκρατία.

 

Μετάφραση ανακοίνωσης: Πέτρος Αλ Αχμάρ

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!