Του Γιώργου Κυριακού

“Η Επιτροπή διαπίστωσε με ικανοποίηση ότι οι τοπικές εκλογές στην Αλβανία, στις 14 Μαΐου 2023, διεξήχθησαν με ηρεμία και διαφάνεια… Όσον αφορά τη σύλληψη του εκλεγέντος δημάρχου Φρέντι Μπελέρη, η Επιτροπή συνεχίζει να παρακολουθεί τις εξελίξεις. Η Επιτροπή δεν σχολιάζει εν εξελίξει έρευνες…”
Várhelyi εξ’ ονόματος της ΕΕ

Η προσφυγή του Μπελέρη στις 25 Ιουλίου, στο Ανώτατο Δικαστήριο, κρίθηκε αρνητικά παρά τα χαμόγελα που πόζαραν από κοινού ο κ. Κεφαλογιάννης με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας ή με την κ. Μεσίλα Ντόντα (1), πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Ένταξης Αλβανίας. Παρόλο που το win-win δεν αφορούσε θετικές εξελίξεις για μια σειρά προβλημάτων καταπάτησης δικαιωμάτων των Ελλήνων της Αλβανίας εκτιμούμε ότι η αποφυλάκιση θα ήταν ένα ευρωαλβανικό δώρο στην Ελλάδα για να εκτονωθεί η δυσαρέσκεια και να φύγει (προσωρινά) το “αγκάθι” από τον ελλαδιτοαλβανικό ανθόκηπο. Ο Δήμος Χιμάρας θα παρέμενε στα χέρια της κλίκας του Ράμα, η οποία όπως αποκαλύφθηκε πρόσφατα από τον π. Πρωθυπουργό Μπερίσα συνεχίζει και θησαυρίζει μέσω κυκλωμάτων αστυνομικών, ασφαλιτών, υπαλλήλων του κτηματολογίου. Καθεστωτικές δικλείδες, μια από τις οποίες είναι οι αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου Αλβανίας, θα μπορούσαν να θέσουν οριστικά εκτός δημαρχιακών καθηκόντων τον Μπελέρη, “υπόδικο για διαφθορά”. Εξάλλου, η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου θα εκδοθεί τόσο αργά -αν είναι θετική- ώστε θα είναι δύσκολο να αμφισβητηθούν τα τετελεσμένα (2).

Σε επίπεδο συμβολισμών, με την παράταση της προφυλάκισης Μπελέρη, το καθεστώς Ράμα θα συνεχίζει απροσχημάτιστα να κλιμακώνει σε υψηλό βαθμό μη δίνοντας το δικαίωμα στην Ελλάδα να αποστομώνει τους επικριτές της εξωτερικής πολιτικής της, στο εσωτερικό του Ελληνισμού. Ο διεθνής διαμεσολαβητής Ράμα, ισχυροποιημένος όσο ποτέ, επιβάλει τους όρους του στις ελλαδιτοαλβανικές σχέσεις. Είναι φανερό ότι ως το τέλειο εργαλείο πολιτικής της ΗΠΑ-Τουρκίας αδιαφορεί για τις “ανησυχίες” της Ελλάδας καθώς και για το ότι η ΕΕ “παρακολουθεί” το ζήτημα της φυλάκισης Μπελέρη και της ομηρίας Κοκαβέση. Το μωρό του Ερντογάν μετά τα νεογιλά δοντάκια έβγαλε τα δικά του δοντάκια κοπτήρες.

Κάποια πιθανή εφαρμογή δυνατοτήτων που έχει η χώρα μας για τη λήψη μέτρων κατά της Αλβανίας στην ΕΕ, στη Σέγκεν ή αλλού φαίνεται ότι ίσως πραγματοποιηθεί αργά στο μέλλον, έχοντας, όμως χαθεί, πολύτιμος χρόνος κατά τη διαμόρφωση τετελεσμένων. Η κεντρική ελλαδική πολιτική για την ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ και απομάκρυνσής της από την Τουρκία, συναντά μια συστηματική πολιτική, που με τον ισχυροποιημένο διπολισμό της, κερδίζει από παντού, όπως ο Τούρκος υποβολέας της.

Είναι φανερό ότι πρέπει να ορθώσουμε τείχη απέναντι στην ελλαδιτοαλβανική συνεκμετάλλευση της Εθνικής μας Μειονότητας που συνεπάγονται οι αλβανικές πιέσεις και η ελλαδίτικη απραξία.

(1) Η κ. Ντόντα, βουλευτής του PDIU, του αλβανοτσάμικου κόμματος, υπερέβην του ρόλου της και αναφέρθηκε παρουσία ευρωβουλευτών που συνόδευαν τον κ. Κεφαλογιάννη, στο ζήτημα του εμπολέμου του 1940. Εμμέσως πλην σαφώς αναφέρθηκε για τις περιουσίες των δωσιλόγων Αλβανοτσάμηδων που ίδρυσαν κρατική διοίκηση (KSILIA) συνεργαζόμενοι με τους Ναζί μέσα στην κατοχή. Αποχώρησαν από την Ελλάδα μετά την απελευθέρωση της περιοχής για να γλιτώσουν τα αντίποινα. 

(2) Φέτος, μετά από 12 χρόνια (!) η αρμόδια Επιτροπή της ΕΕ κάλεσε την Αλβανία να μη λαμβάνει υπόψιν της τα αποτελέσματα της απογραφής του 2011.


Απαγόρευση εισόδου στην Αλβανία σε αγωνιστή των δικαιωμάτων της Ελληνικής Μειονότητας

Πρόσφατα οι αλβανικές αρχές απαγόρεψαν την είσοδο στον Κώστα Δημητρόπουλο, μέλος σε κινήσεις αλληλεγγύης για την Κύπρο και το Κουρδιστάν.

Ο Κώστας Δημητρόπουλος, εκπαιδευτικός και συγγραφέας, έχει εργαστεί για 15ετία σε εκπαιδευτήρια της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Αλβανίας και είναι γνωστός για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των αυτοχθόνων Ελλήνων της Αλβανίας. Δεν έχει διωχθεί ή προβεί σε αξιόποινες ενέργειες στην Αλβανία ή στην Ελλάδα, αντίθετα έχει υποστεί, αδικαιολόγητα, βία και προσαγωγές από την αλβανική αστυνομία ή παρακρατικούς σε διάφορες περιστάσεις. Του ιδίου είχαν απαγορεύσει την είσοδο στην Αλβανία από το 2019 ενώ το εν λόγω έγγραφο απαγόρευσης εισόδου προβλέπει τον αποκλεισμό του για άλλα 5 χρόνια μη δίνοντάς του τη δυνατότητα να επισκεφτεί τους συγγενείς της γυναίκας του. Όπως μαθαίνουμε ισχύει επίσης ένα ιδιότυπο καθεστώς ημιαπαγόρευσης εισόδου σε Βορειοηπειρώτες.

Για τα παραπάνω μπορεί να είναι απολύτως υπεύθυνη η αλβανική κυβέρνηση αλλά οι ευθύνες του ελλαδικού κράτους είναι τραγικές. Το πρόσχημα, το οποίο ευρέως χρησιμοποιείται από τους ελλαδίτικους θεσμικούς παράγοντες, είναι ότι έχει απαγορευτεί η είσοδος και σε Αλβανούς πολίτες. Όμως εξισώνονται άνθρωποι που αγωνίζονται για τα δικαιώματα των βόρειων Ηπειρωτών με αλυτρωτιστές, με μέλη παράνομων κύκλων ή και με θρασείς απογόνους Αλβανοτσάμηδων που επιδεικνύουν παράτυπα διαβατήρια;


Επισκεφτείτε τη Χιμάρα

Πέρσι, την ίδια εποχή που έκλεινε ο Δρόμος για το καλοκαίρι στο φύλλο (30-7-22) https://edromos.gr/episkeftheite-toys-ap-ekei είχαμε παροτρύνει τους αναγνώστες μας “Επισκεφτείτε τους Απ΄ ‘Εκει” προτείνοντας 4 άξονες στους οποίους είτε είναι αναγνωρισμένη η Εθνική Ελληνική Μειονότητα (Δρόπολη, Φοινίκη), είτε εκκρεμούν τα δικαιώματά της (Χιμάρα και Κορυτσά και αλλού),

Φέτος θα προτείνουμε την επίσκεψη στη Χιμάρα για ευνόητους λόγους. Είχαμε γράψει τότε: Η καλύτερη γνωριμία με την περιοχή της Βορείου Ηπείρου είναι η ζωντανή παρουσία και η γονιμοποίηση σχέσεων με τους αυτόχθονες Έλληνες της Αλβανίας, που αποτελούν τον ευαίσθητο κρίκο επαφής και φιλίας με τους Αλβανούς. Εκεί έχουν τα χωριά, τα σπίτια, τα κοιμητήρια και τις εκκλησιές, τον πόνο και τις χαρές τους. Συνδυάζοντας με την αναψυχή και την περιήγηση αυτήν την εμπειρία σχέσεων, η επίσκεψη και σε ιστορικούς, λατρευτικούς ή φυσικούς προορισμούς, που δεν ανήκουν στο έδαφος της επίσημης Μειονότητας, εμπλουτίζεται με τα στοιχεία αυτής της ταυτότητας.

«Τουριστικοί οδηγοί» είναι οι ίδιοι οι «απ’ έκει» που συναντώνται στα ανταμώματα του Αυγούστου για όσους και όσες σμίξουν μαζί τους…

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!