Σχολεία χωρίς εκπαιδευτικούς – Νόσος επί νόσω – Στάχτη το μέλλον – Κέρδη και πάλι κέρδη – Λεφτά υπάρχουν – Ταξικοί εταίροι – Είδες η ΔΕΗ; – Σιδερένια πυγμή

Σχολεία χωρίς εκπαιδευτικούς

Σχεδόν 11.500 εκπαιδευτικοί υπέβαλλαν αίτηση συνταξιοδότησης το 2010, υπό το φόβο των μέτρων, όταν το 2009 οι αντίστοιχες αποχωρήσεις ήταν 4.355. Αν αναλογιστεί κανείς ότι από τη μια οι προσλήψεις στην εκπαίδευση θα είναι κατά 50% μειωμένες και από την άλλη ότι υπάρχει μαζική φυγή από τα ιδιωτικά σχολεία προς τα δημόσια, είναι ευκόλως προβλέψιμο το τεράστιο έλλειμμα εκπαιδευτικών που θα δημιουργηθεί. Κατά τα άλλα… πρώτα ο μαθητής.

Νόσος επί νόσω
Προχθές η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (διεθνής παράγκα κι αυτή όπως αποδείχτηκε) σφύριξε τη λήξη στην πανδημία της γρίπης των χοίρων. Ούτε παράταση, ούτε πέναλτι, τέλος. Από τα 20 εκατομμύρια εμβόλια που αρχικά παραγγείλαμε, μετά την κατακραυγή που ξεσηκώθηκε, παραλάβαμε και πληρώσαμε τα 3,6 εκατομμύρια. Εμβολιάστηκαν 360 χιλιάδες άνθρωποι. Τα υπόλοιπα 3,3 εκατομμύρια εμβόλια, αφού δεν τα δέχτηκαν οι Αφρικανοί στους οποίους επιχειρήσαμε να τα πλασάρουμε, θα τα πιούμε… εις υγείαν του κ. Αβραμόπουλου.

Στάχτη το μέλλον
Ένας νέος άνθρωπος από την Κέρκυρα, απελπισμένος όπως χιλιάδες άλλοι από την ανεργία, προσπαθεί κάτι να κάνει.
Πάει σε σεμινάρια πυρόσβεσης, πάει εθελοντής πυροσβέστης στην περιοχή του, κάνει αιτήσεις για εποχιακός στην Πυροσβεστική, ελπίζει και περιμένει άδικα.
Πάνω στην απελπισία του, ο δύστυχος, υπολογίζει πως αν οι πυρκαγιές αυξηθούν ίσως και να τον προσλάβουν επιτέλους, γιατί η ανεργία έχει γίνει αβάσταχτη.
Αποφασίζει, λοιπόν, να τονώσει τη ζήτηση πυροσβεστών και αρχίζει να βάζει φωτιές τις οποίες, μετά, σβήνει με αυτοθυσία.
Συνελήφθη, ομολόγησε και κατηγορείται για 9 εμπρησμούς στην Κέρκυρα και αντί για δουλειά, τον περιμένει η φυλακή.
Πόσο επιτακτικό γίνεται να αντιπαλέψεις ένα σύστημα που σε σπρώχνει στην παράνοια και στο έγκλημα, πριν σου κλέψει το μέλλον σου…

Κέρδη και πάλι κέρδη
Πάνω από 60 απολύσεις έκανε η Intracom το προηγούμενο διάστημα και θα έλεγε κάποιος πως η κρίση «χτύπησε» και το μεγάλο κεφάλαιο.
Κάθε άλλο.
Στις 19 Ιούλη η Intracom υπέγραψε συμβόλαιο αξίας 1,2 εκατ. δολαρίων με την Discovery-Tel Ghana για την ανάπτυξη του πρώτου δικτύου Mobile WiMAX στην Γκάνα.
Τρεις μέρες αργότερα, στις 22 Ιούλη, η Intrasoft (μέλος του ομίλου), μπήκε σε πρόγραμμα συμβουλευτικής παροχής υπηρεσιών στη Φινλανδία με προϋπολογισμό 5,8 εκατ. ευρώ.
Τι γίνεται τώρα που μεγάλωσαν οι δουλειές;
Το γνωστό καπιταλιστικό κόλπο.
Με ημερομηνίες 19/7 και 2/8, διαβάζουμε πως η εν λόγω εταιρία αναζητά εργαζόμενους αποφοίτους ΑΕΙ, καθώς και αποφοίτους ΤΕΙ για θέσεις πρακτικής άσκησης.
Ποιος είπε πως το «άνοιγμα» της αγοράς δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας;

Λεφτά υπάρχουν
Την ώρα που μισθωτοί και συνταξιούχοι στενάζουν για να επιβιώσουν, η κυβέρνηση προσφέρει, απλόχερα, άφθονο χρήμα στο ΝΑΤΟ.
Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, μόνο πέρυσι, η χώρα μας κατέβαλε στο ταμείο της λυκοσυμμαχίας το ποσό των 43.645.926 ευρώ.
Το ποσό αυτό αφορά την τακτική εισφορά της χώρας μας και τα έξοδα για τη συντήρηση των ελληνικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν, στο Κόσσοβο, σε αποστολές στη Σομαλία, σε νηοψίες και άλλα παρόμοια.
Τα έξοδα φέτος θα είναι περισσότερα, όταν οριστικοποιηθεί τον Σεπτέμβρη το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ.
Πέρα απ’ αυτό, την τελευταία δεκαετία, η Ελλάδα δαπάνησε για όπλα περίπου 50 δισ. ευρώ, ενώ το Ινστιτούτο SIPRI της Στοκχόλμης, αναφέρει πως η Ελλάδα κατέχει, παγκοσμίως, την 5η θέση στην αγορά όπλων και οπλικών συστημάτων.
Είναι μεγάλες οι προμήθειες, παιδιά.

Ταξικοί εταίροι
Από πολύ παλιά οι «κοινωνικοί εταίροι» ήταν ένα πολύτιμο εργαλείο για το σύστημα και τους καπιταλιστές και πάντα φροντίζουν να τους επαινούν και να τους προστατεύουν από τη φθορά.
Πόσο μάλλον σήμερα που πάνε να ισοπεδώσουν κάθε εργατική και κοινωνική κατάκτηση και τους έχουν τόσο ανάγκη.
Ξεχωριστή, λοιπόν, επαινετική αναφορά στη συμφωνία ΣΕΒ-ΓΣΕΕ έκανε η τρόικα και τη σιγοντάρισε, μάλιστα, εκφράζοντας «πλήρη ικανοποίηση».
Τόνισαν, με νόημα και θράσος, ότι «το Μνημόνιο προβλέπει πάγωμα μισθών, αλλά οι αυξήσεις που δόθηκαν δεν αναιρούν το βασικό του πλαίσιο».
Άγριο δούλεμα, δηλαδή.
Χρήσιμοι οι εταίροι για να βοηθήσουν και στη «λαϊκή αυτοσυγκράτηση» και στον «κοινωνικό διάλογο».
Εμείς, πότε θα ξεμπερδέψουμε με τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες;

Είδες η ΔΕΗ;
Μέσα σε μια 5ετία (2003-2008) η παραγωγικότητα των εργαζομένων της ΔΕΗ αυξήθηκε, ετησίως, 5,3% κατά μέσο όρο.
Τι ωφελήθηκαν οι εργαζόμενοι απ’ αυτή την αύξηση;
Η μείωση του αριθμού των εργαζομένων ξεπέρασε, το ίδιο διάστημα, το 28%.
Εντάξει με τους εργαζόμενους.
Τι έγινε, όμως, με τα λαϊκά νοικοκυριά και τη λαϊκή κατανάλωση;
Την περίοδο που η παραγωγικότητα στη ΔΕΗ Α.Ε. αυξάνεται σημαντικά, οι τιμές της οικιακής κατανάλωσης αυξάνονται, ετησίως, κατά μέσο όρο πάνω απ’ τον πληθωρισμό, ενώ η αύξηση του 2007 έφτασε το 7%. Στα τέλη Απρίλη 2010 τα τιμολόγια επιβαρύνθηκαν και με τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης Ηλεκτρικής Ενέργειας που αντιστοιχεί σε αυξήσεις από 5,7% έως 8%, ανάλογα με την κατανάλωση.
Ας σημειώσουμε ότι σε Δανία, Βρετανία και Σουηδία, όπου έχει προχωρήσει η απελευθέρωση, οι τιμές οικιακής κατανάλωσης αυξήθηκαν από 77% έως 91%.

Σιδερένια πυγμή

Πολύ «σκληρός» και «αποφασισμένος» εμφανίστηκε ο (υπηρέτης της τρόικας και αντι-συνταγματολόγος –όπως πολύ εύστοχα τον αποκαλεί η Μ. Πετρούτσου από την Ελευθεροτυπία) υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος, ο μοναδικός εκ των υπουργών που δεν πήγε (ακόμα) διακοπές. Έστειλε, λοιπόν, τελεσίγραφο στους οφειλέτες στα ασφαλιστικά ταμεία ότι μέχρι τον Οκτώβρη θα είναι επιεικής. Μετά… τους πήρε και τους σήκωσε. Εντός κυβερνητικής γραμμής ο κ. Λοβέρδος, χρησιμοποιώντας (με μεγάλη μαεστρία είναι η αλήθεια) επικοινωνιακούς λεονταρισμούς επιχειρεί να στρέψει αλλού την προσοχή και να αποπροσανατολίσει. Τόσα χρόνια ποιοι δεν εισπράττουν τις εισφορές που υπεξαιρούν οι εργοδότες; Τόσα χρόνια (μέχρι και τώρα) ποιοι κάνουν χαριστικές ρυθμίσεις στους μεγαλοοφειλέτες, ίσα για να πάρουν ασφαλιστική ενημερότητα; Θα έχει –έστω από Οκτώβρη- συνέπειες, για παράδειγμα, ο Κυριακού του ΑΝΤ1 ή θα την πληρώσουν πάλι τα μικρομάγαζα; Ρητορικά τα ερωτήματα… αλλά η σκληράδα, σκληράδα.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!